Zorg

Eerste kinderen met dystonie geopereerd. Wat is dystonie?

Het 7-jarige patiëntje kon alleen maar op bed liggen, zo heftig waren zijn onwillekeurige bewegingen. Na een ingrijpende hersenoperatie opende zich een wereld. “Hij kan nu lopen, rennen en speelt zelfs voetbal”, zegt neuroloog professor dr. Marina de Koning-Tijssen.

dystonie

Bron: Wikimedia/ James Heilman, MD

De jongen is een van de drie kinderen die onlangs in het UMC Groningen geopereerd zijn aan dystonie. Dat is een redelijk zeldzame hersenaandoening die maakt dat mensen allerlei ongecontroleerde bewegingen maken. Het lijkt of iemand spastisch is, of een tic heeft, maar het is toch wat anders.

Wat zijn de verschillen bij dystonie voor kinderen en volwassenen?

Volwassenen hebben het vaak aan hun nek of ogen, waardoor ze hun hoofd vreemd scheef bewegen of hun ogen steeds dichtknijpen, zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Bij kinderen is het doorgaans een stuk heftiger: een soort spastische bewegingen met het hele lichaam. De handen en vingers staan vaak op een speciale manier verkrampt.

Dystonie komt bij zo’n 15.000 Nederlanders voor. “Het is nog erg onbekend en daardoor lopen mensen er vaak veel te lang mee rond”, weet Marina de Koning, hoogleraar neurologie aan het UMCG en dé Nederlandse deskundige op het gebied van dystonie. “Zeker bij volwassenen is het vrij goed te behandelen met botuline, zeg maar botox.” Bij kinderen is de oorzaak vaak zuurstofgebrek bij de geboorte en komt de dystonie nogal eens in combinatie met spasticiteit. “Ook daarom is het vaak moeilijk te herkennen.” Een andere groep kinderen krijgt het door erfelijke aanleg. Die vorm komt niet samen met spasticiteit.

De grootste groep patiënten is volwassen en krijgt de ziekte pas rond het veertigste of vijftigste levensjaar. Ze lopen er soms jaren mee rond. Ach, een beetje nekpijn, denken ze dan. Vermoeidheid of stress misschien, waardoor hun ogen op een dwangmatige manier dichtgeknepen worden. Het zal wel niks zijn, het zal wel overgaan. “Het wordt vaak erger als je actief bent”, zegt De Koning.

Geschiedenis van dystonie

De ziekte is al eeuwenoud. Er zijn afbeeldingen uit de Griekse en Romeinse tijd van mensen die hun hoofd op de karakteristieke wijze schuin houden of hun handen en vingers op de dystonie-wijze in een kramp houden. Sinds de opkomst van de psychiatrie in de negentiende eeuw wordt dystonie vaak als een psychische ziekte gezien. Mensen zouden in de war zijn, waardoor hun lichaam vreemd gaat doen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide het besef dat dystonie een aandoening is van de hersenen, een neurologische ziekte dus.

Behandeling van dystonie

Sinds zo’n 25 jaar wordt de ziekte behandeld met botox. Door een verlammende stof in de spieren te spuiten, worden die enigszins lamgelegd. “Vreemd genoeg verandert er dan ook iets in de hersenen”, zegt De Koning. “De spier stopt met de verkramping en de hersenen sturen haar ook minder op de verkeerde manier aan.”

Als het om de erfelijke vorm gaat, is het extra nuttig dystonie op tijd te ontdekken. Vaak blijkt de ziekte dan ook bij familieleden van de patiënt voor te komen, zonder dat die dat goed doorhadden.

Van de volwassenen kan een meerderheid, 70 tot 80 procent, goed geholpen worden met botox. Het nadeel is dat de patiënt levenslang de injecties met botuline moet krijgen, want die werken maar tijdelijk. Een andere mogelijkheid is het slikken van medicijnen, vrij zeldzame medicatie die niet altijd even goed werkt. Bij een deel van de volwassenen, en bij veel kinderen, werken botoline en medicatie niet. Dan is een operatie een mogelijkheid. Het is voor dystonie nog een vrij nieuwe behandeling, zogeheten Deep Brain Stimulation. Er wordt een gaatje in de schedel geboord en met een soort slangetje wordt een elektrode in een speciaal hersendeel geplaatst.
Een vrij heftige operatie, waarmee al vrij veel ervaring is opgedaan bij de ziekte van Parkinson. Wereldwijd zijn intussen enkele honderden patiënten met dystonie ermee behandeld en in het UMCG zo’n twintig patiënten. Onder wie de eerste drie kinderen. “Het helpt goed en het handige is dat het levenslang werkt”, zegt De Koning.

Psychiatrie Dystonie kwam vroeger ook vrij veel voor bij psychiatrische patiënten. Het was een bijwerking van de zware antipsychotische middelen die tot een jaar of vijftien geleden in de psychiatrie in zwang waren. De typische scheve nek en stramme, ongecontroleerde bewegingen zijn nog steeds te zien op filmpjes en foto’s uit psychiatrische inrichtingen tot de jaren tachtig. “Ook daarom is dystonie vaak in verband gebracht met psychiatrische ziekten, terwijl dat dus niet terecht is”, zegt De Koning.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht