Zorg

Bijna iedereen is wel eens duizelig. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben.

Draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel dat de wereld om je heen draait of dat je zelf rondtolt… Bijna iedereen is wel eens duizelig en weet dus hoe vervelend het is. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Er bestaat geen medicijn tegen. Maar wanneer de oorzaak ervan bekend is, kan het vaak wel worden behandeld.
duizelig
Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie van het lichaam in die ruimte. Die informatie komt van de ogen, van de evenwichtsorganen en van signalen uit de spieren en pezen in de benen, armen, wervelkolom en nek. Al deze informatie zorgt voor een stabiel gevoel. Wanneer een van deze ‘informatiekanalen’ niet goed werkt, kan dat leiden tot duizeligheid.

Evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan is gelegen in het binnenoor. Het is heel gevoelig voor de stand van het hoofd en voor veranderingen in de snelheid waarmee het hoofd beweegt. Rondjes draaien of een ritje in een kermisattractie kan het evenwichtsorgaan voor even ontregelen, met kortstondige duizeligheid tot gevolg. Het evenwichtsorgaan kan ook langduriger verstoord worden. Bijvoorbeeld als gevolg van een middenoorontsteking, een ongeval aan het hoofd of een goedaardige tumor op de evenwichtszenuw. Vooral een acute aandoening van één evenwichtsorgaan leidt tot heftige duizeligheid, die vaak gepaard gaat met misselijkheid en braken. Op zo’n moment draait de omgeving en soms heeft iemand ook een gevoel alsof hij opzij geduwd wordt of in een put valt.

Ogen

Iedereen weet uit eigen ervaring: met de ogen dicht is lopen of stilstaan moeilijker. Het geeft een onstabiel gevoel, omdat het lichaam informatie mist over de ruimte om zich heen. Ogen zijn dus belangrijk voor stabiliteit. Wanneer er iets mis is met de ogen, kan dit leiden tot duizeligheid. Ook het diepe gevoel in spieren en pezen kan verstoord raken bij aandoening aan het zenuwstelsel in de benen, bijvoorbeeld bij suikerziekte. Een bekende oorzaak van duizeligheid is een beschadiging van de nek na een autobotsing. Een andere veelvoorkomende oorzaak van evenwichtsstoornissen is een overbelasting van de spieren en pezen rond het kaakgewricht, die kan zorgen voor een vol gevoel in de oren, balansstoornissen en oorsuizen.

Hersenen

Duizeligheid ontstaat ook bij stoornissen van de regelcentra in de hersenstam en de hersenen, bijvoorbeeld bij hartrimestoornissen en veranderingen in de bloeddruk, bij een laag bloedsuikergehalte en bij vergiftigingen, vooral door alcohol of medicijngebruik. Er zijn, kortom, nogal wat aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten zoals transpireren, geeuwen, zuchten, misselijkheid of braken. Om van het nare gevoel af te komen, is het belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden. Is eenmaal duidelijk waar ‘de fout’ zit, dan bekijkt uw huisarts welke behandelmogelijkheden er zijn.
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20111128_evenwichtsorgaan01
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht