Zorg

Dissociatieve fugue, ’s nachts dwalen over straat

Gemiddeld een nacht in de week verlaat Angel (42) haar bed om doelloos te dwalen over straat. Ze heeft last van dissociatieve fugue.

dissociatieve fugue, nacht, wandelen

Bron: Flickr/ Peter Alfred Hess

Een keer stond ze midden in het kanaal. Een andere keer moest het treinverkeer rond haar woonplaats in Brabant worden stilgelegd, omdat ze over het spoor liep. Maar meestal doolt Angel, in haar pyjama en met een knuffelbeer onder haar oksel, door de straten van haar eigen wijk. Tot ze gevonden wordt en haar man haar weer bij haar positieven brengt.

Dissociatieve fugue

Angel van der Vecht (het pseudoniem waaronder ze actief is op internet) is een van de circa 30.000 Nederlanders die last hebben van dissociatieve fugue. Inderdaad, de stoornis waar volgens een psychiater de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra mogelijk ook mee kampt.

Drie jaar geleden werd bij Angel zowel de diagnose dissociatieve fugue als een posttraumatische stressstoornis (ptss) vastgesteld. Dissociatieve stoornissen gaan vrijwel altijd samen met ptss of een beschadiging van de hersenen. Angel vlucht voor de herinneringen uit haar jeugd, waarin ze seksueel werd misbruikt door meerdere familieleden.

Moord op Marianne Vaatstra onder dissociatieve fugue

Ze is de spin in het web van lotgenoten die op internet contact met elkaar hebben over hun aandoening. Het nieuws dat de Vaatstra-verdachte de moord mogelijk onder invloed van een dissociatieve vlucht zou hebben gepleegd, is in hun onlinegemeenschap ingeslagen als een bom.

“We vinden het vreselijk dat onze aandoening hiermee geassocieerd wordt”, zegt Angel. “Maar ook vreemd. Ik heb dit al vijftien jaar en heb nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Ik ken tientallen mensen bij wie vaststaat dat ze dit hebben en geen van ons is tijdens een vlucht ooit agressief geworden. Je raakt juist in jezelf gekeerd en registreert niet wat er om je heen gebeurt.”

Dat iemand tijdens een dissociatieve vlucht in staat is om een moord te plegen, lijkt Angel daarom erg onwaarschijnlijk. Rechters geloven echter dat dit wel degelijk kan, zo blijkt uit twee arresten. In 2002 werd een man uit Nietap vrijgesproken omdat hij tijdens een fugue zijn vrouw zou hebben gewurgd. Hetzelfde gebeurde in 2006 met een vrouw die haar man in zijn hart had gestoken.

“Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar zulk gedrag past niet bij deze aandoening”, zegt Angel. Zelf herinnert ze zich nooit iets van haar vlucht. Van mensen die haar ’s nachts zien zwerven, hoort ze dat ze niet reageert op mensen die haar aanspreken. Ook voorbijrazend verkeer maakt op haar geen indruk. “Ik steek over zonder uit te kijken. Gelukkig rijden er ’s nachts weinig auto’s.”

’s nachts aan de wandel

Als haar man ’s nachts merkt dat Angel uit bed is, seint hij de politie in hun woonplaats in. Die logt in op een site, waar via de gps in haar mobiel (die ze ’s nachts standaard in haar pyjama bewaart), is te zien waar ze zich bevindt. Als ze gevonden is, pakt haar man haar meestal beet en praat rustig op haar in totdat ze uit haar vlucht ontwaakt.

“Dan komt de schaamte. Dat je als volwassen vrouw in je pyjama en met een knuffel over straat doolt, dat is mensonterend. Maar gevaarlijk voor anderen? Dat nooit.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht