Zorg

Groot onderzoek naar gezondheid baby’s die verwekt zijn met IVF

Het AMC in Amsterdam begint een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van baby’s die met in vitro fertilisatie (ivf) zijn verwekt. Volgens onderzoeker Tessa Roseboom van het Amsterdamse AMC bestaan er al langere tijd zorgen over het hogere gezondheidsrisico dat ivf-kinderen lopen.

 Hogere bloeddrukIVF

Ivf-kinderen hebben een iets hogere bloeddruk dan hun leeftijdsgenootjes, zegt Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid. ,,Ook hun glucosespiegel is wat hoger en ze zijn over het algemeen iets dikker. Let wel: het gaat hier om normale, niet-zieke kinderen. Maar wel met een kleine, tot nu toe onverklaarbare gezondheidsachterstand. We willen heel graag weten wat er aan de hand is’’, zegt Roseboom.

 Diabetes

Zijn de gezondheidsverschillen in de kinderleeftijd nog klein, op latere leeftijd lopen ivf-kinderen wellicht meer risico op diabetes en hart-en vaatziekten, vermoeden vruchtbaarheidsonderzoekers. Hoeveel meer is vooralsnog niet vast te stellen, omdat Louise Brown, de oudste ivf-baby ter wereld, op dit moment pas 35 jaar oud is. De eerste Nederlandse ivf-baby Stefanie is dit voorjaar 30 geworden. Het onderzoeksteam van het AMC zoekt de oorzaak van de gezondheidsachterstand bij kunstmatig bevruchte kinderen in de eerste instantie in de vruchtbaarheidsklinieken.

 Veranderingen

Dankzij technologische ontwikkelingen is er in de afgelopen 30 jaar veel veranderd in de manier waarop de eicel en de zaadcel in het laboratorium worden samengebracht. Het kunstmatig samenbrengen van de eicel en zaadcel de gebeurt niet overal onder dezelfde omstandigheden. Laboratoria maken zelf een keuze uit de verschillende kweekmethodes die door fabrikanten worden aangeboden. Kortom: de vloeistof waarin de embryo’s zich ontwikkelen verschilt.

 Zuurstofgehalte

Ook het zuurstofgehalte of het aantal dagen dat het embryo zich in het laboratorium begeeft verschilt. ,,Tot nu toe was ivf-onderzoek gericht op het vinden van de ideale omstandigheden die de grootste kans geven op zwangerschap. Logisch ook, want daar is het de aanstaande ouders in de eerste plaats om te doen. Maar het is inmiddels wel duidelijk dat je ook moet kijken naar welke methodes het beste zijn voor de gezondheid van het kind op lange termijn.’’

De AMC-onderzoekers kijken in eerste instantie naar de gegevens van Amsterdamse ivf-kinderen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht