Zorg

“Je pap is je vader niet.” Als je je biologische vader niet kent.

Ze heeft een vader, een moeder en een broer. Dat blijft. Vera de Hollander hoorde zes jaar geleden dat haar vader niet haar biologische vader is en sindsdien is ze op zoek naar die ene man, al was het maar om hem eenmaal in de ogen te kijken.

vader, vader en dochter, familie, kind, ouder, zee, branding, volwassen, opgroeien, opvoeding

Bron: Wikimedia/ Adityamadhav83

Die eerste dagen fietste ze anders door de stad. Iedereen die ze tegenkwam en iedereen die ze inhaalde bekeek ze vluchtig en met een onderzoekende blik. Want iedere jongen kon haar halfbroer zijn, ieder meisje haar halfzus. En die man daar – hij zou haar vader kunnen zijn.

Je vader is niet je biologische vader

Het was voorjaar 2004 en Vera de Hollander (35) wist net dat haar vader haar vader niet was. Haar moeder had het haar verteld toen ze samen op de Libelledagen waren. Ze hadden de rode kater van Jan Jans en de Kinderen cadeau gekregen, ze waren samen de drukte ontvlucht door verderop pootje te baden en terloops probeerde haar moeder iets belangrijks te zeggen. “Trouwens”, begon ze, “Ik moet je wat vertellen.” Ze werd rood. Vera pakte haar even vast. Ze vroeg wat er was.

“Pap is je vader niet”, hoorde ze. Vera werd ook rood. En licht in haar hoofd. Moeder en dochter zochten een tafeltje op om te kunnen zitten, te kunnen praten. Dat eerste gesprek duurde twintig minuten.
“Later heb ik mijn ouders avonden uitgehoord, ze alle vragen gesteld die ik wilde stellen. Dit gaat niet onder het tapijt, zei ik.” Vera wilde weten. Waarom ze het haar pas hadden verteld op haar 26ste, hoe ze het geheim hadden gehouden, wat haar vader ervan vond, waarom ze geboren was via een anonieme zaaddonor. Wie dat was.

Ze kon die eerste tijd naar haar armen zitten kijken en dan dacht ze: Mijn huid, ik dacht dat die van mijn vader en mijn moeder was.

Beide ouders ziek, donorsperma bood oplossing

Ze heeft inmiddels antwoorden. Ze vindt het jammer dat haar ouders hun geheim met z’n tweeën hebben gedragen, ze is boos geweest, ze heeft haar jeugd opnieuw bekeken. Tegelijkertijd kan ze zeggen dat de uiteindelijke openheid iets rijks heeft. “Ik heb meer respect voor mijn ouders, voor hoe ze hun leven hebben geleid, voor de oplossing die ze hebben bedacht.”

Dit is het verhaal: Vera’s ouders hebben beiden een recessief gen voor een spierziekte. Krijgen zij samen een kind dan heeft dat kindje 50 procent kans op die ziekte.Vera’s ouders kregen een dochtertje dat de ziekte kreeg en dat overleed toen ze vier maanden oud was. Het werd de jonge ouders afgeraden samen nog een kind te verwekken. Vera’s vader durfde het bovendien niet aan. “Hij zag hoe verscheurd van verdriet mijn moeder was. Op tv zag hij een programma over KID, kunstmatige inseminatie met donorsperma. Misschien is dat iets voor ons, heeft hij gedacht. Ik vind dat groots van hem. Ik vind het een heldendaad dat hij zichzelf wegcijferde voor mijn moeder.”

Voortplantingsdeskundige had geen informatie

Vera’s broer werd in 1974 geboren, Vera in 1978. Plaats van verwekking was een kamertje, thuis bij voortplantingsdeskundige Kremer, aan de Parklaan in Groningen.

Zodra Vera op de hoogte was, schreef ze Kremer een brief. Ze was ervan overtuigd dat demedicus een dossier had. En namen. Kremer nodigde haar en haar broer uit, hij stond ze uitgebreid te woord, maar het dossier, zei hij, had hij verbrand.Vera zag de kamer waar zij verwekt was, ze hoorde van Kremer dat hij sperma gebruikte van geestelijk stabiele, intelligente en gelovige mannen. Dominees, artsen en studenten waren het, die hij vond via zijn kerk en zijn werk. “Zijn bedoelingen waren goed, maar ik vond hem star in zijn opvattingen. Ik had liever gewild dat hij zaad geselecteerd had dat zo dicht mogelijk bij het profiel van mijn ouders lag.”

Op zoek naar je biologische vader

Vera houdt van haar vader. Omdat hij altijd met haar en haar broer speelde, met ze praatte, voor ze opkwam. Omdat hij ondernemend was en vrolijk, omdat hij altijd net zo lang met ze zwom tot ze alle drie verkleumd waren. Ze herinnert zich haar puberteit, die pittig was en waarin ze scheldkanonnades op haar ouders afvuurde. “Vreselijk. Ik schreeuwde gewoon dat ze de slechtste ouders waren die er te bedenken waren. En daarna mijn stereo op tien en de deur op slot. Ik zeg nu nog wel eens sorry.”

Ze zegt dat vanaf het moment dat ze hoorde dat haar vader niet haar biologische vader was, al haar loyaliteit naar hem ging. “Hij werd in alle gesprekken sterker dan ooit als vader bevestigd. Met terugwerkende kracht kregen mijn broer en ik nog meer sympathie voor hem.” En ze lijkt op hem. Ze zijn beide neurotisch, ze zijn beide lang van stuk en ongemerkt bijna verzinnen ze allebei nieuwe woorden.
Desondanks wil ze weten wie de man is zonder wie ze niet had bestaan. “Ik ben niet op zoek naar een tweede vader, maar ik wil zo graag een gesprek met hem. Ik wil hem in de ogen kijken, een foto van hem zien. Ik ben benieuwd of ik iets in z’n persoonlijkheid herken.” Ze besluit dat ze blij is dat haar moeder haar de waarheid heeft verteld. “Ik wil in de realiteit leven. Niet in een schijnwereld, ook niet als die mooier zou zijn.”

De naam van Vera is gefingeerd omdat buiten haar ouders en haar broer vrijwel niemand dit verhaal kent. Professor Kremer is inmiddels overleden.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht