Zorg

Met intieme jeuk naar de vulvapoli. Wat kun je doen aan jeuk bij de schaamstreek?

Pijn, jeuk en veel overlast. Het meest intieme deel van de vrouwen kan veel ellende opleveren. Ze hebben pijn bij het fietsen of vrijen.

schimmelinfectie, vulva, jeuk, pijn, vagina, schaamstreek, clitorus

Bron: Flickr/ …love Maegan

Er rust nog altijd een taboe op aandoeningen in de schaamstreek. “Sommigen voelen gêne om naar de huisarts te gaan”, vertelt gynaecoloog Elvira Serlier van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Anderen gaan wel. Als die huisarts in de regio Sneek zit, verwijst die al gauw door naar de vulvapoli van het Antonius Ziekenhuis.

Vulvaproblemen

Al bijna dertien jaar krijgen vrouwen met vulvaproblemen extra aandacht van de Sneker dermatologen en gynaecologen in een speciaal spreekuur, dat nu met een frequentie van een dag in de twee weken plaatsvindt. Elke keer zijn er zo’n zes nieuwe patiëntes. Vanaf het eerste moment is dermatoloog Laurens Barkema bij de vulvapoli betrokken. “De vulva, de buitenkant en het eerste deel van de vagina, is een gecompliceerd onderdeel van het vrouwelijk lichaam.” Vroeger kwamen de vrouwen met hun problemen bij een van de medisch specialisten. Een gezamenlijk spreekuur werkt beter, merken de beide artsen. Als de ziekte ook problemen in de slaapkamer geeft, schakelen ze een seksuoloog in.

Wat is lichen sclerosus?

Aandoeningen in de vulva, met soms verspreidingen naar de anus, zijn heel vervelend. Veel vrouwen lopen nodeloos rond met jeuk of pijn. Soms hebben ze last van de huidziekten psoriasis of eczeem. Of ze hebben een schimmelinfectie. Maar de meest patiënten die bij de vulvapoli komen, hebben lichen sclerosus: een chronische auto-immuunziekte die ontstekingen van het slijmvlies geeft. Die kunnen op termijn leiden tot veranderingen in de huid of slijmvliezen. De huid verkleurt, verhardt of verdunt. Dat kan grote gevolgen hebben. “Soms woekert de ziekte zo door,dat de kleine schaamlippen verdwijnen. Of de clitoris raakt bedekt door schaamlippen die verkleefd zijn”, aldus Barkema.

Lichen sclerosus komt geregeld voor. Zo’n 2 procent van de vrouwen heeft de ziekte, die spontaan kan ontstaan. Zelfs op kinderleeftijd. Een ander gevolg van lichen sclerosus kan vulvakanker zijn. Dit is wel zeldzaam, benadrukt gynaecoloog Serlier, maar in de helft van deze gevallen is kanker ontstaan door lichen sclerosus. Een andere voorloper van deze vorm van kanker kan de zogeheten vulvaire intraepitheliale neoplasie (VIN) zijn. Bij deze aandoening vormt zich letterlijk nieuw weefsel in de bekleding van de vulva.

Om zeker te zijn van de juiste ziekte nemen de artsen tijdens het spreekuur een hapje uit het weefsel, een biopt. Voor alle ziekten geldt dat op tijd ingrijpen belangrijk is. Barkema: “De schade die bij lichen sclerosus ontstaat is blijvend. De kleine schaamlippen komen niet meer terug als ze eenmaal zijn aangetast.”

Wat kan ik doen bij pijn aan mijn vagina?

Behandeling van deze ziekte gebeurt met een zalf, net als bij eczeem en psoriasis. Bij lichen sclerosus krijgt de patiënte een sterke hormoonzalf. Als dat op een gezonde huid komt, wordt die dun en rood. “Daarom is het belangrijk dat de vrouwen goed leren smeren en op de juiste plek: daar waar de sclerosus zit”, vertelt de gynaecologe. De patiëntes krijgen daarom smeerinstructies van een dermatologieverpleegkundige. “En ze moeten door blijven smeren, soms wat minder vaak. Doorsmeren is belangrijk, anders laait de ziekte als een veenbrand weer op”, voegt de dermatoloog eraan toe.

Lichen sclerosus is niet exclusief voor vrouwen. Ook mannen kunnen de ziekte krijgen. Zij krijgen last van jeuk en pijn aan hun penis. Zij worden behandeld met zalf. Soms worden ze besneden om de ziekte een halt toe te roepen. Mannelijke patiënten gaan – begrijpelijkerwijs – niet naar de vulvapoli. Zij gaan naar de dermatoloog of uroloog.

Poli’s In het Noorden zijn er meer ziekenhuizen met vulvapoli’s. Onder andere het Martini Ziekenhuis en het UMCG in Groningen en het MCL in Leeuwarden. Informeer bij het ziekenhuis in uw buurt of ze ook zo’n poli hebben.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht