Zorg

Wanneer heb je een persoonlijkheidsstoornis? En wat is borderline?

Veel mensen weten op deze vraag, wat is borderline, geen pasklaar antwoord. Er bestaan veel misverstanden over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis: ze zouden onuitstaanbaar zijn en geen enkele controle over zichzelf hebben. De term borderline wordt vaak als ‘modewoord’ gebruikt, omdat het bij velen tot de verbeelding spreekt.

borderline, depressief, down, somber, probleem, problemen, scheiding, liefdesverdriet

Bron: Flickr/ Sander van der wel

Feit is dat veel mensen niet weten wat een borderline persoonlijkheidsstoornis is en op zoek gaan naar informatie op het internet. Met 9.900 downloads sinds mei 2013 staat de brochure over borderline op de website van Fonds Psychische Gezondheid met stip bovenaan. Hoog tijd voor meer duidelijkheid.

Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een serieuze psychische aandoening waar naar schatting 100.000 mensen in Nederland aan lijden. Het komt even vaak voor bij vrouwen en mannen. Vrouwen met deze stoornis worden vaker opgenomen in een instelling. Dit komt waarschijnlijk omdat vrouwen eerder hulp zoeken voor hun problemen, of omdat bijvoorbeeld agressie en wisselende seksuele contacten eerder als een probleem worden gezien bij vrouwen. Het precieze aantal is lastig te bepalen, omdat veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis ook andere psychische problemen hebben, zoals angstklachten of een depressie. Deze stoornis wordt daarom niet altijd herkend of vastgesteld.

Nieuwsgierig naar borderline

Dat de borderline persoonlijkheidsstoornis tot de verbeelding spreekt zien we aan het aantal mensen dat de brochure over borderline via onze website downloadt. Met 9.900 downloads sinds mei van dit jaar staat borderline met stip bovenaan: geen andere brochure over psychische stoornissen wordt zo vaak gedownload als de brochure over borderline. De borderline-pagina werd dit jaar al 116.000 keer bezocht, een toename van 50 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Wat is borderline persoonlijkheidsstoornis?

Over de oorzaken van een borderline persoonlijkheidsstoornis is nog niet zoveel bekend. Vaak hebben mensen met deze stoornis een aangeboren kwetsbaarheid. Dikwijls – maar niet altijd – hebben er ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden in hun leven. Dit kan verklaren waarom iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak bang is dat mensen hem of haar in de steek laten.
Impulsiviteit, stemmingswisselingen, zelfbeschadiging en intense en grillige relaties met anderen zijn kenmerkend. Het is vaak alles of niets. Hier kan niet iedereen mee omgaan, waardoor de angst om verlaten te worden werkelijkheid zou kunnen worden.

Wat kan je doen tegen een psychische aandoening?

Mensen met deze psychische aandoening kunnen middels behandeling beter leren omgaan met hun emoties en gedachten. Dit kan bijvoorbeeld met een VERS-training. VERS staat voor Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis (zoals borderline ook wel wordt genoemd). Woede uitbarstingen en verlatingsangst zijn bijvoorbeeld beter beheersbaar, waardoor niet alleen de persoon met de borderline persoonlijkheidsstoornis, maar ook zijn of haar omgeving er baat bij hebben.

Hoe weet ik of ik borderline heb?

Vandaag staat op de website van Fonds Psychische Gezondheid een nieuwe test online waarmee mensen kunnen nagaan of zij kenmerken van borderline in zichzelf herkennen. Deze test stelt geen diagnose, dit kan alleen een deskundige zoals een psycholoog of psychiater vaststellen. De test vergroot de kennis over en hopelijk ook het begrip voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. De test, maar ook het ervaringsverhaal van Ellen en tips voor naasten zijn te vinden op www.psychischegezondheid.nl/borderline

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht