Well-being

Erbij horen

De mentale gezondheid van mensen wordt voor een groot gedeelte bepaald door het antwoord op de vraag: Mag ik erbij horen? De mens is een sociaal wezen en ten diepste een groepswezen. In een groep kun je het best overleven. Daarom voelen we ons in een groep vaak veiliger dan helemaal alleen.

joke land

Joke Land

Ook in groepen zie je dit gedrag. Als je de enige bent met een specifieke mening en alle anderen hebben een andere mening, is de neiging om je mening toch iets bij te draaien erg groot. Waarom? Ben je van mening veranderd, welnee, maar… erbij horen is toch veiliger dan er niet bij horen.

Als kind erbij willen horen

Al van jongs af aan leren we dat erbij horen ook goed is, dat als je alleen bent, je ook gevaar loopt om bijvoorbeeld gepest te worden. Kinderen die gepest worden, voelen zich heel alleen en voelen zich ook gestraft door het feit dat ze er niet bij horen. Ze kiezen op den duur een levenshouding die uitstraalt: Ik hoor er niet bij.

Het is veiliger om die houding alvast te kiezen, dan steeds te moeten voelen dat je er toch niet bij hoort.

Erbij horen om te overleven

We leren ook dat alleen zijn, niet goed, zielig of afwijkend is. Dat versterkt het gevoel dat erbij horen een must is. Als je erbij hoort, ben je misschien ook wel meer waard.
Tenzij je een bijzonder talent hebt en daardoor uitblinkt, hoor je weer bij een groep die uitblinkers heet en ben je niet meer alleen.

In het algemeen kun je stellen dat in ons oerwezen een drang aanwezig is om erbij te horen, puur voor de overleving.

Hoe hoor ik erbij?

Wat kun je doen om er meer bij te horen? Een van de grotere dingen hierin is meer op de ander gaan lijken. Mensen houden van mensen die op elkaar lijken. Dus, als je er nog niet genoeg bij hoort, zorg er dan voor dat je niet te veel afwijkt, in gedrag, in kleding, in ideeën wellicht? Ga bij groepen waar je echt affiniteit mee voelt, die dezelfde interesses hebben en dezelfde dingen doen die jij wilt doen.

Jezelf zijn

Ergens verborgen is er nog een andere kracht, namelijk excentriciteit. Als je genoeg excentriek bent en je gelooft in jezelf, dan kun je erbij horen door er juist niet bij te horen. Het betekent ook dat je bij jezelf moet horen, dat je jezelf leuk genoeg vindt, dat je van jezelf houdt.

Doet u dat?

Drs. Psycholoog Joke Land schrijft iedere week een column voor gezondheid en Co

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht