Zorg

Hoe houd ik mijn gebit gezond? Alles over poetsen, fluoride en tandplak

Met een gezond gebit kun je zonder problemen eten en drinken. En een goed onderhouden gebit ziet er natuurlijk mooi uit. Met een goede mondverzorging houd je dat ook zo. Maar hoe doe je dat?

gebit, tanden, poetsen, tandenpoetsen

Bron: Flickr/ Sethstoll

Wat is tandplak?

Tandplak is een wit, gelig laagje dat ontstaat op en tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën die suikers en zetmeel omzetten in zuren. Deze zuren veroorzaken gaatjes in je gebit. Tandplak verwijder je tijdens het tandenpoetsen.

Wat is fluoride?

Tandenpoetsen is de basis voor een gezond gebit. Het is belangrijk om zeker twee keer per dag te poetsen, twee minuten lang, met fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker. Voor kinderen tot vijf jaar is er speciale peutertandpasta, die minder fluoride bevat.

Spoel na het tandenpoetsen niet na met water. Spuug alleen maar de overtollige tandpasta uit. Op die manier kan de fluoride in de tandpasta goed z’n werk doen. Dit versterkt het glazuur van je tanden en kiezen, waardoor je minder makkelijk gaatjes krijgt.

Wat is de beste tandenborstel?

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden. Met een elektrische tandenborstel kun je tandplak op een makkelijke manier verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging. Poets volgens een vaste volgorde, de drie B’s (binnenkant, buitenkant, bovenkant) zijn een goed hulpmiddel.

Wat kun je het beste niet eten voor je gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. De bacteriën in onze mond zetten deze om in zuur. Op zich is dat geen probleem, want een gezond gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer. Eet of drink je te vaak op een dag dan krijgt het gebit onvoldoende kans om te herstellen. Er kunnen dan gaatjes ontstaan. Kies voor de drie hoofdmaaltijden en neem maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Eet en drink geen zure producten zoals citrusvruchten, fris- en sportdranken één uur voor het tandenpoetsen. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan en door de schurende werking van borstel en tandpasta kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Daardoor slijt je gebit; dit heet tanderosie.

Ben ik verzekerd voor de tandarts?

Bezoek je tandarts of mondhygiënist tweemaal per jaar. Je gebit wordt goed gecontroleerd en je krijgt begeleiding om je mond gezond te houden. Tandartsbezoek is voor kinderen tot 18 jaar gratis. Je hebt dus geen extra verzekering nodig om met je kind naar de tandarts te gaan. Ook als je zelf niet naar de tandarts gaat. Tandheelkundige hulp is onderdeel van de basisverzekering.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht