Zorg

Straks nog recht op een heup? Zorgverzekeraar stunt met premie

Een basispremie van €65,50 per maand bij Menzis, het klinkt prachtig. Maar is het allemaal wel zo mooi? De premie is komend jaar vooral laag, omdat deze wordt gedrukt met een deel van de winst uit voorgaande jaren.

zorgverzekering, zorgpremie
Bovendien worden aanvullende verzekeringen flink versoberd en wordt de keuzevrijheid ingeperkt. Nu al klagen reumapatiënten dat er nergens meer kan worden bijverzekerd voor volledige vergoeding van fysiotherapie.  ,,De verzekeraars mikken met hun lage premie voor een basisverzekering met een hoog eigen risico vooral op studenten’’, stelt gezondheidseconoom Wim Groot. ,,Logisch, want er is berekend dat bij die groep de meeste winst te halen valt.”

Kosten besparen

Hij voorspelt dat de pogingen om kosten te besparen de komende jaren een stap verder zullen gaan. ,,Nu wordt met ziekenhuizen vooral onderhandeld over de prijs van een behandeling, straks waarschijnlijk ook over het aantal. Onder welke omstandigheden geef je nog een staaroperatie. Is die nieuwe heup voor een oudere echt nodig?”
De zorgverzekeraars vechten voor hun marktaandeel. Hoe meer klanten, hoe meer macht om een gunstige prijs af te spreken met ziekenhuizen of medicijnverstrekkers. Prima, die marktwerking in de zorg, zeggen de voorstanders.
Zij signaleren dat het steeds beter lukt om de zorgkosten in de hand te houden. Al voorspelt zorgthermometer Vektis voor volgend jaar een stijging van 5,3 procent.

Marktwerking

Emeritus hoogleraar Doeke Post waarschuwt al jaren voor de uitwassen van marktwerking in de zorg en denkt binnen enkele jaren zijn gelijk te halen. ,,De kosten in de gezondheidszorg worden niet lager, dus iemand moet het betalen. Het komt straks allemaal op het bordje van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Er wordt steeds meer gemorreld aan het solidariteitsbeginsel. De eigen bijdrage in de zorg wordt steeds meer leeftijdsafhankelijk, waar die vooral inkomensafhankelijk zou moeten zijn.”

Prijzen drukken

Toch blijkt dat onder druk van met elkaar concurrerende zorgverzekeraars de prijzen van medicijnen en ziekenhuisbehandelingen worden gedrukt. ,,Daar is best wat te winnen’’, stelt Post. ,,En uit aanvullende verzekeringen zijn echt wel zaken te schrappen. Maar in landen als de Verenigde Staten en Zwitserland is bewezen dat pogingen om de kosten te beheersen, juist hebben geleid tot een stijging van de kosten en een daling van de kwaliteit. Als de vergoeding daalt, verhoogt een dokter zijn omzet door wat meer behandelingen te doen.”
De vraag is, aldus Post, hoe ver je mag gaan om de prijs van gezondheidszorg in de hand te houden.
,,Het is een glijdende schaal. Vaker dan nu zal er discussie komen of een bepaalde behandeling niet te duur is, zoals onlangs over de pillen voor de ziekte van Fabry en de ziekte van Pompe. Maar er zit een natuurlijke rem op. Hoe je omgaat met ouderen, zieken en gehandicapten, zegt veel over een maatschappij. Op een gegeven moment pikken de mensen het niet meer. Dan komt er vanzelf een ander systeem.”
Dit verhaal is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht