Zorg

Wat kan stamceltherapie voor artrose-patiënten betekenen?

Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, kan in de toekomst wellicht worden behandeld met stamceltherapie.

stamceltherapie, artrose, lab, lab, laboratory, stamcellen

Bron: Flickr Tareq Salahuddin

Bij de stamceltherapie wordt lichaamseigen stamcellen uit het beenmerg in beschadigde gewrichten geïnjecteerd. Deze stamceltherapie bij artrose laat bemoedigende resultaten zien. Dat heeft orthopedisch chirurg in opleiding Gerben van Buul ontdekt na jaren onderzoek. Van Buul promoveert op 28 november op zijn studie.

Wat is artrose?

Artrose komt in Nederland dikwijls voor, bij ouderen, maar ook steeds vaker bij relatief jonge mensen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten kwetsbaar en dun wordt en het gewricht ontstoken raakt. Daardoor treedt schade op in het gewricht. De aandoening geeft pijnklachten waardoor de patiënt zich steeds moeilijker kan bewegen.

Wat wordt er tegen artrose gedaan?

Behandeling is op dit moment vooral gericht op pijnbestrijding. Als dat niet meer helpt, rest een operatie waarbij de patiënt een gewrichtsprothese krijgt. Zo’n gewrichtsprothese heeft echter een beperkte houdbaarheid.

Nieuwe behandeling artrose?

Promovendus Van Buul vond een veelbelovende, maar nog niet uitontwikkelde nieuwe methode. Stamcellen zijn cellen die nog niet zijn uitgerijpt tot een volwassen cel. Ze worden onder andere gevonden in het beenmerg, een rode substantie die zich in de platte beenderen van het menselijk lichaam bevindt. Stamcellen kunnen zich nog ontwikkelen tot allerlei soorten cellen: botcellen, vetcellen, en dus ook tot kraakbeencellen.

De gedachte was dat deze niet uitgerijpte cellen uit zouden groeien tot nieuw kraakbeen, als zij in een gewricht en dus in de buurt van het kraakbeen zouden worden geïnjecteerd. Nieuw kraakbeen kwam er nauwelijks, maar de stamcellen hadden wel een positief effect op processen die gepaard gaan met artrose. De stamcellen werken als een soort eiwitfabriekjes die ontstekingen en de afbraak van kraakbeen remmen. Ook werd de pijn iets minder.

Stamceltherapie op termijn goedkoper

Stamceltherapie is nu nog een bijzonder kostbare behandeling. Maar als de werking van de stamcellen kan worden doorgrond, kan die werking wellicht worden omgezet in medicatie. Dan wordt de therapie waarschijnlijk goedkoper en kan die worden ingezet voordat aanzienlijke schade ontstaat aan het gewricht.

De vakgroep orthopedie heeft inmiddels een subsidieaanvraag ingediend voor vervolgonderzoek.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht