Zorg

Droge handen. Hoe kan dat? Tips om droge handen te voorkomen.

De r is alweer een tijdje in de maand. De r van een rode, rasperige, ruwe huid. Met schilfers, jeuk, branderigheid. Wat kun je doen tegen droge handen?

droge huid, creme, smeren

Bron: Flickr/ UrbaneWomenMag

Patricia weet zich geen raad meer. “In het voorjaar en in de zomer heb ik er weinig last van, maar zodra het herfstweer wordt en de blaadjes van de bomen vallen, krijg ik een droge huid. Als het een paar dagen guur is, trekt mijn huid en zijn de eerste schilfers al zichtbaar. Op den duur krijg ik kleine barstjes in mijn huid. Een droge huid is een heel naar gevoel. Het trekt en jeukt verschrikkelijk. Weet iemand een oplossing?”, smeekt Patricia op een internetforum.

Xerosis cutis ofwel droge huid is de naam van een vervelend huidprobleem dat met name in herfst en winter de kop opsteekt. “Rond deze tijd merk je dat de huid droger begint te worden, zegt apothekersassistente Gidian Kessels uit Venlo. Menigeen heeft er al sinds de kindertijd last van.

Kun je ziek worden van droge handen?

Doorgaans is het kwaaltje onschuldig, maar niet altijd. Als je ernstige, hardnekkige klachten hebt, is een bezoek aan de huisarts wel zo verstandig. Achter dat kurkdroge velletje kan namelijk ook een medisch probleem schuil gaan, tot psoriasis aan toe.

Meestal is er gelukkig niets aan de hand, wat echter geen reden is om die dorre plekken te negeren. Wie helemaal niets doet tegen de woestijnvorming op zijn lijf, riskeert vooral bij een verminderde weerstand medische complicaties, zoals eczeem, ontsteking van de haarzakjes (folliculitis) of cellulitis (een niet ongevaarlijke bacteriële ontsteking van het onderhuidse bindweefsel). Bij kloofjes die gaan bloeden, staat de deur op een kier voor boosaardige bacteriën die als een dief in de nacht kunnen binnendringen.

Waarom krijg je een droge huid?

Vaak wordt een droge huid veroorzaakt door winterse omstandigheden: lage temperaturen en een droge atmosfeer, gevolg van vrieskou of gure wind. Binnenshuis doen centrale verwarming, houtkachels en open haarden een duit in het zakje.

Toch is een droge huid niet uitsluitend een winters verschijnsel. In de woestijn kan de heersende lage luchtvochtigheid eveneens je huid in perkament veranderen. En ’s zomers wringt een op volle toeren draaiende airco flink wat vocht uit je huid die normaal 10 tot 15 procent water zou moeten bevatten.

Er speelt nog een factor mee. De vochtverdamping door onze huid is van nature zeer precies geregeld. Hierbij dienen de huidvetten (talg) als barrière: zij houden de buitenste hoorncellen van de huid bijeen, net zoals de boter op het brood de hagelslag vasthoudt. Die nuttige huidvetten worden echter afgebroken door de zeepjes en douchegels waarmee we ons wassen. Zeep maakt de kostbare talg los en het hete water spoelt hem weg. Zonder deze bescherming laat de huid makkelijker vocht los en verdroogt. Overigens is antibacteriële zeep nog de grootste ‘huidontvetter’.

Wat moet ik doen tegen een droge huid?

Die uitgedroogde huid kan gelukkig zichzelf repareren: hij gaat extra talg produceren om het tekort aan te vullen. In ongeveer een week is de klus geklaard, mits het baasje zijn vel even met rust laat. Insmeren met een beschermende crème of zalf is daarbij zeer welkom  en in ieder geval praktischer dan wat een zekere Hendrik de wanhopige Patricia aanraadt: “Mijn vader die hetzelfde probleem had, kreeg een tip om een duif in huis te nemen, omdat die bepaalde stoffen uitstoot die gezond zijn voor de huid.”

Tips om droge huid te voorkomen:

  • Waarom elke dag een douche nemen? Om de dag is beter, zeker als je die heetwaterkraan niet helemaal opendraait. Je kunt tussendoor met een washandje in de weer gaan voor je dagelijkse hygiëne.
  • Blijf niet langer dan vijftien minuten in bad of onder de douche. Vermijd antibacteriële zeep. Gebruik babyzeep of een vochtinbrengende zeep zoals Dove. Je kunt verschillende merken uitproberen.
  • Vuistregel: na het badderen moet je huid zacht en glad aanvoelen, niet strak of droog. Kom je uit bad of douche, ga dan niet met de handdoek hard wrijven. Droog deppen is beter. Smeer je daarna in met een vochtinbrengende of vette crème.
  • Drink voldoende.
  • Planten in huis zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Radiatorbakjes helpen natuurlijk ook, of hang anders je vochtig wasgoed over de radiator.
  • Buiten koud? Draag warme kleding en handschoenen.
  • Gebruik bij karweitjes (of in je werk) waarin je met water of zeep in aanraking komt, zoveel mogelijk handschoenen. Onder rubberen en PVC handschoenen kun je huidvriendelijke katoenen verbandhandschoenen dragen, die bij de apotheek voor een paar euro verkrijgbaar zijn.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht