Zorg

Hartkloppingen niet altijd levensgevaarlijk. Hoe ontstaat boezemfibrilleren?

Waarom krijgt de een wel last van boezemfibrilleren en de ander niet? “Het komt meer voor in bepaalde families, weten we”, zegt cardioloog dr. Michiel Rienstra. “Het is een combinatie van erfelijke eigenschappen, die zijn vastgelegd in het dna, de levensstijl en omgevingsfactoren. Maar hoe die verschillende invloeden samenhangen, weten we nog niet goed.”

hart, hartkloppingen, hart, hartfibreren, boezemfibrilleren,

Bron: Flickr/ Charlotte Astrid

Je hart begint snel en onregelmatig te kloppen, je wordt benauwd, moe en kortademig. Een typisch geval van boezemfibrilleren, een veel voorkomende hartritmestoornis. Meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland lijden aan boezemfibrilleren en dat aantal stijgt. Het komt het meest voor bij ouderen maar steeds vaker krijgen relatief jonge mensen er last van.

Boezemfibrilleren is op zichzelf niet levensbedreigend, maar ook niet onschadelijk. Vooral mensen met een hoge bloeddruk of hartfalen hebben er last van. In de hartboezems, bovenin het hart, ontstaan snelle, onregelmatige elektrische golven. De boezems gaan daardoor met vier-tot zeshonderd slagen per minuut kloppen. Daardoor verliezen ze het vermogen om bloed naar de hartkamers te pompen.

Gelukkig nemen de hartkamers dat hoge ritme niet één-opéén over door de vertragende werking van de boezemkamerknoop. Toch is het hartritme in de hartkamers te snel en onregelmatig, zo’n 150 slagen per minuut. Mensen voelen zich daarbij vaak benauwd, duizelig, moe en angstig.

Voorkomen boezemfibrilleren

Zolang het bij boezemfibrilleren blijft, is paniek niet nodig. Het kan wel gevaarlijke gevolgen hebben, zoals een herseninfarct of hartfalen. Die gevolgen kunnen meestal worden voorkomen met bloedverdunners en medicijnen die de hartslag vertragen en het hart ontlasten. Bij ernstige klachten kan de patiënt ook medicijnen krijgen die de ritmestoornis onderdrukken, soms in combinatie met een stroomstoot. Het nadeel is dit vaak maar tijdelijk werkt. Het boezemfibrilleren komt vroeg of laat weer terug.

“Bij een groot deel van de patiënten is het daarom beter het boezemfibrilleren te accepteren”, zegt cardioloog prof. dr. Isabelle van Gelder van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “We schrijven wel medicijnen voor om herseninfarcten en hartfalen te voorkomen, maar proberen verder de patiënt gerust te stellen. Het advies is vooral dat ze gezond moeten leven, hun medicijnen moeten nemen en meer moeten bewegen.”

Wat is een ablatie?

Bij jongere patiënten en mensen met veel klachten is tegenwoordig een ablatie succesvol. Bij een ablatie brandt een cardioloog een litteken aan de binnenkant van de hartboezem. Dat doet hij met een slangetje dat via de lies en de bloedbaan het hart bereikt. Soms doet de hartchirurg dat met een kleine operatie, waarbij het litteken aan de buitenkant van het hart wordt gebrand.

Boezemfibrilleren door ongezonde leefstijl

Dat boezemfibrilleren steeds vaker voorkomt, heeft te maken met de ongezonde leefstijl van veel Nederlanders, naast het feit dat mensen langer blijven leven met een hartziekte. Door te veel en te vet eten, te veel zout en te weinig beweging, krijgen steeds meer mensen hoge bloeddruk en dichtgeslibde aderen, op steeds jongere leeftijd.

De medische behandeling staat niet stil, dus veel mensen met hoge bloeddruk en te hoog cholesterolgehalte, krijgen daar tegen medicijnen en het advies om te gaan bewegen. Hartinfarcten en beroertes kunnen ook steeds beter worden behandeld; met dotteren en snelle bloedverdunning. De hartziekte is dan onder de knie, maar de kans op boezemfibrilleren neemt toe. Het leven met dergelijke hartklachten valt niet mee. Mensen worden er vaak angstig en somber van. Dat speelt ook bij boezemfibrilleren. Het snelle kloppen van het hart kan zeer beangstigend zijn.

“Daarover zijn altijd veel vragen. En de zorg kan natuurlijk altijd beter”, zegt Van Gelder. “Daarom hebben we in het UMCG een boezemfibrillerenpoli.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht