Voeding

Broodconsumptie zakt door dieetvolgers. Voorlichtingsbureau Brood propageert brood

Nederlanders eten minder brood, dit jaar 2,3 procent minder dan in 2012. Veel mensen zweren brood af op advies van populaire dieetboeken.

Brood

Foto: Dagblad van het Noorden

Het Voorlichtingsbureau Brood heeft een sterk vermoeden dat de plotselinge daling van de broodconsumptie is toe te schrijven aan mensen die binnen een dieet brood afzweren. Het zijn consumenten die meegaan in de ‘gezondheidshype’ en leven in navolging van boeken als De Voedselzandloper en Broodbuik, die brood wegzetten als sluipende dikmaker en veroorzaker van hart- en vaatziekten.

 Minder brood eten

In 2009 steeg de broodconsumptie nog met 1,3 procent, waarna Nederlanders elk jaar wat minder brood gingen eten, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. De daling van 2,3 procent dit jaar is opvallend. Om hoeveel sneetjes het gaat, wil de broodbranche niet zeggen. Daarvoor zou de daling te gering zijn. Jaarlijks eten Nederlanders zo’n 60 kilo brood per persoon. Hanneke Dunninck (32) uit Vleuten eet geen brood. Al een jaar niet meer. Ze ontbijt met yoghurt en fruit en tussen de middag wordt er naar hartenlust gevarieerd met salades, noten en ei. ,,Ik ben minder moe en minder opgeblazen, sinds ik nauwelijks meer koolhydraten tot me neem’’, vertelt de moeder van twee schoolgaande kinderen.

 Koolhydraatarm dieet

Het begon met een koolhydraatarm dieet waarmee ze 25 kilo verloor. Daarna verdiepte Dunninck zich in gezonde voeding. ,,Geen brood meer is voor mij inmiddels een natuurlijke keuze, gezien de vele negatieve publicaties’’, aldus Dunninck.

 Brood als slankmaker

Het Voorlichtingsbureau Brood propageert brood juist als slankmaker. Volkoren-en meergranenbrood zitten vol vezels en die geven snel een verzadigd gevoel. Dat zou weer ongezonde tussendoortjes voorkomen. Frank Janssen namens het Voorlichtingsbureau: ,,Die dieetboeken scheren alle broodsoorten over een kam. Wie volkoren varianten kiest, haalt absoluut iets gezonds in huis.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht