Zorg

Sinterklaas en kerst zorgen voor stress bij kinderen. Hoe hou je je kind rustig?

Sinterklaas en kerstmis brengen voor kinderen én ouders vaak heel wat stress met zich mee. Met deze gouden tips hou je ’t leuk.

sinterklaas, zwarte piet, december, feestdagen

Bron: Flickr/ tienvijftien

Sinterklaas en kerst brengen zowel voor ouders als kinderen behoorlijk wat decemberstress met zich mee. Zonde! Want de feestdagen zijn juist bedoeld om het samen gezellig te hebben.
Het sinterklaasfeest is allang niet meer beperkt tot één heerlijk avondje.

Kinderen komen de Sint deze weken overal tegen, zoals in winkels en op televisie. Hun schoen wordt op meerdere plekken gevuld. Niet alleen thuis wordt sinterklaas gevierd, maar ook op school en (sport) clubs. Voor veel kinderen levert dit veel spanning op, waardoor ze drukker gedrag kunnen vertonen, slechter slapen of zelfs weer in de broek gaan plassen.

En na het sintspektakel is het nog niet gedaan met de stress want dan krijg je kerst! Van de ene op de andere dag slaat de hele sfeer om en hangt overal kerstversiering. Voor kinderen is deze overgang maar moeilijk te volgen. Even een week rust kan voor kinderen en ouders heel prettig zijn.

Voor ouders brengen de kerstdagen vaak een heel geregel met zich mee. De decemberstress die je zelf ervaart draag je, onbewust, over op je kind. Je wilt teveel, staat uren in de keuken voor het kerstdiner,de kinderen gaan zich vervelen en voordat je het weet lopen de spanningen hoog op. Daar gáát de kerstsfeer!

Hoe houd ik het rustig voor mijn kind met Sinterklaas?

Onderstaande tips helpen om de decemberstress te beperken:

 • Hou het aantal sint-en kerstvieringen beperkt.
 • Hou goed in de gaten hoe je kind op alle festiviteiten reageert.
 • Maak de feesten voorspelbaarder door een kalender met de hoogtepunten te maken zodat je kind kan zien hoelang het allemaal nog duurt
 • Spreek af hoe vaak de schoen gezet mag worden, bijvoorbeeld alleen op zaterdag
 • Informeer wat er op school of de sportclub gaat gebeuren zodat je je kind kunt voorbereiden.
 • Laat je kind het Sinterklaasjournaal op Uitzendinggemist.nl kijken zodat je rustig kunt eten. Zo voorkom je ook dat je kind wordt overspoeld met reclame.
 • Laat je niet te veel leiden door de reclame en het verlanglijstje van je kind. Een goede sint koopt een cadeau dat bij zijn kind past.
 • Door een mooi gedicht of briefje aan een pakje te hangen zet je je kind in het zonnetje en dat doet misschien wel meer dan het kado zelf.
 • Maak van de Sint geen boeman.
 • Laat je niet gek maken door wat andere ouders doen, maar bedenk wat jij je kind wil meegeven van het feest.
 • Zet niet meteen de kerstboom neer als Sinterklaas weg is. Kinderen vallen dan van het ene ritueel in het andere.
 • Las pauzes in tijdens het kerstdiner.Geef je kinderen wat tekenpapier,doe een spelletje of lees een kerstverhaal voor.
 • Gaat het niet helemaal zoals je dacht, relax, er is altijd weer een volgend jaar!

M.m.v.het Centrum voor Jeugd en gezin Veendam

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht