Zorg

Abortus: Elke reden is een reden. Abortus niet altijd geaccepteerd

Liesbeth Schippers (37) uit Groningen, liet elf jaar geleden een abortus doen. “Ik vond het erg dat ik het weg liet halen, heb ik weer, dacht ik, maar toen ik over de ingreep ging praten, vertelden veel vrouwen dat ze het ook hadden gehad.”

abortus

Vrouwen eisen legalisering van
abortus. Begin jaren zeventig op het
Rokin in Amsterdam. Bron: DVHN Archief

Rationeel denken over abortus

“Ik was 23 of 24 toen ik zwanger raakte. Op een dag werd ik niet ongesteld en ik wist dat ik zwanger was, ook zonder test. Een zenuwachtig gevoel van vreugde overviel me, ik belde mijn vriend, hij was direct in paniek en begon over abortus, zei dat ik zijn zus moest bellen, omdat zij ook een abortus had laten doen. Ik wilde het houden, hij niet. En wat deed ik? Ik ging allerlei rationele redenen bedenken waarom het beter was om het niet te houden. Dat ik nog studeerde, dat we klein woonden, dat we misschien niet stabiel genoeg waren om voor een kind te zorgen. Gevoelsmatig dacht ik eigenlijk dat ik het prima aan kon. Ik moest er ook wel om huilen. Wat is verantwoord? Wanneer kun je zeggen: ik ben volwassen genoeg om voor een kind te zorgen? Mijn vriend vond dat we kinderen meer moesten kunnen bieden dan liefde, terwijl ik dacht: oké, het overkomt ons en we zorgen ervoor.

Naar de abortuskliniek

We zijn samen naar de kliniek gegaan en daar zag ik dat ik in een luxueuze positie verkeerde. Ik dacht aan sommige vrouwen, eerst in de wachtkamer en later in de uitrustkamer, te kunnen zien dat er sprake was van armoede of een soort schande of schaamte, ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar in elk geval vond ik hun positie niet te benijden.

Vrouw is verantwoordelijk over anticonceptie

In de kliniek hadden we een gesprek, over anticonceptie en dat de vrouw verantwoordelijk is, wat ook zo is, ik ben de baas in mijn buik. Ook werd geopperd dat ik draagmoeder kon worden, wat ik niet wilde. Er werd een echo gemaakt en het was nog niet veel, het was een klompje cellen. Daarna kregen we een paar dagen bedenktijd.

Geen keus over abortus

Voor mijn gevoel had ik geen keus. Als ik het houd , gaat mijn relatie stuk, dacht ik. Je krijgt niet een kind om het alleen groot te brengen. Het was tegennatuurlijk, ik vond het lastigste dat ik tegen mijn gevoel in ging. En later, toen mijn vriend en ik verschrikkelijke discussies over abortus voerden, vond ik het lastig dat ik geen begrip kreeg van hem. De discussie bleef op een rationeel niveau hangen. Het voelde niet eerlijk, hij had het net zo goed veroorzaakt als ik.

Terugkijkend heb ik geen spijt, maar het is een heel vervelende beslissing.

Beslissing over abortus belangrijk

Het is gek, want als je kiest voor kinderen wil je graag een zwangerschap en dit was de omgekeerde volgorde. Of zoiets.

Ik heb er toen veel over gesproken met mijn familie en vrienden en het was niet zomaar iets. Iedereen vond het erg dat ik die keuze moest maken. Maar voor alle duidelijkheid: ik vind het goed dat we in Nederland deze klinieken hebben omdat ik het goed vind dat je de keuze hebt. Er zijn nou eenmaal situaties waarin een kind echt ongewenst is.

Ik zou anderen, die net als ik niet in een uitzichtloze situatie verkeren, willen zeggen: voorkom dat je zo’n keuze moet maken. Kijk naar de mogelijkheden en zorg voor je kind.”

Liesbeth Schippers is een gefingeerde naam.

Mensen die abortus plegen zijn niet slordig geweest

Directeur Krinka Bauer (64) van de abortuskliniek in Groningen “Meisjes van 13, vrouwen van 52, streng gelovigen, moslima’s, studentes, alles, dik, dun, arm, rijk, alles komt hier, want een ongewenste zwangerschap kan ons allen overkomen, dat betreft niet een groep die slordig is, niet een groep die erop los leeft en met iedereen het bed induikt. Het is divers. En in Nederland is geen noodsituatie voor abortus omschreven. Jouw noodsituatie is jouw noodsituatie.

Je mag beschikken over je leven

Begrijp me goed, ik propageer geen abortus, maar er kan nou eenmaal iets mis gaan en dan is het goed dat er de mogelijkheid van abortus is. Iemand mag beschikken over zijn leven, vind ik, over zijn toekomst, dus is elke reden een reden. We doen het alleen niet als een vrouw verplicht wordt door haar partner, haar ouders, haar werkgever of door wie dan ook.

Ik werk nu 37 jaar voor de abortuskliniek in Groningen, ik ben begonnen in Amsterdam bij de abortushulpverlening. Het was in de jaren zeventig. Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen was een groot goed en daar leefde en leef ik naar.

Ik ben er nu veertig jaar bij betrokken, maar eigenlijk is het schaamtegevoel onveranderd in al die jaren. Je zou verwachten dat er iets van acceptatie is, dat abortus iets van een normaal verschijnsel wordt, maar nee. Angst, schaamte, taboe en eenzaamheid: het is allemaal gebleven. Wat wél is veranderd, is dat vrouwen het niet meer zelf hoeven te betalen. We hebben vaak voor Sinterklaas gespeeld, vroeger, maar dat is nu beter geregeld.

Want de wet is veranderd en gelukkig hoeven vrouwen niet meer naar het buitenland, zijn ze niet meer aangewezen op kwakzalvers. Nederland kent met België het laagste abortuscijfer, het is hier nooit zo geworden als in sommige Oost-Europese landen waar abortus diende als anticonceptie.

Abortus niet geaccepteerd

Desalniettemin is de acceptatie uitgebleven. Ook al is het 2011, die ommekeer in het denken komt er niet vanwege het paradoxale en dat komt omdat de dood erbij zit. Leven en dood is zo ingewikkeld. Zo houden we het taboe in stand. Bovendien is abortus heel privé, het zit niet in de dagelijkse communicatie. Misschien verandert dat nog, net zoals mijn generatie voor anticonceptiemiddelen heeft gevochten waardoor de huidige generatie er gewoon voor naar de huisarts gaat. Misschien maken we nog zo’n slag.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht