Zorg

Jong dementeren. ‘Ik was opgelucht dat de ziekte een naam had’

In 1995 kreeg de partner van Henny Uitenbogaart te horen dat hij niet terug hoefde te komen op zijn werk. Pas veel later ontdekte ze waarom haar echtgenoot diende te vertrekken. Hij maakte te veel fouten en was simpelweg niet te handhaven.

dement, dementeren, eenzaam, alleen, liefdesverdriet

Bron: Public Domain CC0

Na jaren van onderzoek kwam in 2000 aan het licht wat Hans Uitenbogaart mankeerde: hij had de ziekte van Alzheimer. “Hij was 49 jaar toen het begon. Aan alzheimer hadden we nooit gedacht. Maar vreemd genoeg veel artsen ook niet”, zegt de inwoonster van Nieuw-Weerdinge.

Op jonge leeftijd dementeren

In Nederland lijden zo’n 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar aan dementie. In het Emmer verpleeghuis De Bleerinck woonde zelfs ooit een man van 36 jaar met deze ziekte. De oorzaak van hun problemen wordt vaak niet herkend. Dat hun werk niet meer afkomt of dat hun gedrag langzaam verandert, het zal vast te maken hebben met overspannenheid of een burn-out. “Daar dachten wij in eerste instantie ook aan”, zegt Henny Uitenbogaart (63). “Hans had zijn baan verloren. Voor hem was dat een drama. Hij was een workaholic, werkte vanaf zijn veertiende in de grafische industrie. Opeens zat hij thuis. Hij kon bijna niets aan zijn hoofd hebben, was heel snel geïrriteerd. Als je een kopje op het aanrecht zette, vloog hij al overeind. Soms was hij ook huilerig of viel zomaar in slaap.”

Karakter veranderde door het dementeren

Langzaam, sluipenderwijs, veranderde zijn karakter. “En hij kon steeds minder. Telefoon opnemen ging nog wel, een nummer draaien niet. Eerder maakte hij zonder moeite een kastje voor onze dochter. Nu duurde het zeker een half jaar en paste het allemaal nog niet. Mislukten er dingen, dan kregen anderen de schuld. Hij leek zelf echt niet in de gaten te hebben dat de problemen bij hem zelf lagen. De situaties werden steeds absurder en beangstigender. In 1998 kreeg hij via een uitwisselingsprogramma voor managers een klus in Rusland, maar hij verdwaalde onderweg op het vliegveld in Wenen. Later vond de politie hem, al zwervend door die stad. Op een kampeervakantie ging hij douchen en kwam hij met een hoofd vol schuim terug bij de caravan. Op de autoweg reed hij 60, tot grote woede van andere weggebruikers.”

Je naaste naar een verpleeghuis

In 2000, kort nadat het echtpaar van Capelle aan de IJssel naar Drenthe verhuisde, werd in het UMCG de juiste diagnose gesteld. “Ik was vooral opgelucht, de ziekte had een naam.” In het voorjaar van 2001 werd Hans Uitenbogaart opgenomen in De Bleerinck, het verpleeghuis waar hij eerder al in het dagbehandelingscentrum zat. “Dat was niet leuk, je doet toch je man de deur uit. Maar we hadden geen keus. Thuis verdween de stress. En toen ontdekte ik eigenlijk pas hoe moe ik was.” Praat Henny over De Bleerinck, dan komt zij bijna superlatieven te kort. “Ze zijn zo lief en doen er alles aan om bewoners en hun familie een soort van thuisgevoel te geven. En met succes.”

Hoewel Hans in 2005 overleed, komt zijn vrouw nog geregeld in De Bleerinck. “Toen Hans er ging wonen, nam ik zitting in de cliëntenraad van het verpleeghuis en in het werkteam van het Alzheimer Café. Dat café is een trefpunt van mensen die met dementie te maken hebben. Zij kunnen ervaringen uitwisselen en iedere keer staat er ook een bepaald thema centraal. Voor mij was Hans’ overlijden geen reden er meteen mee te stoppen. Het werk bezorgt mij plezier en ik geniet van Het Alzheimer Café. Nee, ik bleef niet omdat ik bang was in een zwart gat te vallen. Ik heb genoeg andere hobby’s. Ik stop eind dit jaar,dan heb ik er12,5 jaar op zitten.Een mooi moment om het stokje over te dragen.”

Partner gedraagt zich vreemd, het zou alzheimer kunnen zijn

De inwoonster van Nieuw-Weerdinge hoopt dat door haar verhaal meer mensen aan alzheimer denken als hun partner vreemd gedrag gaat vertonen. “Bij een niet-pluisgevoel moeten de juiste alarmbellen gaan rinkelen. Wij zijn jarenlang van het ene naar het andere onderzoek gegaan, zonder resultaat. Ik hoop dat andere mensen in een vergelijkbare situatie dat in ieder geval niet mee hoeven te maken.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht