Zorg

Kanker als tweede of derde ziekte. Kankerzorg ingewikkelder bij alzheimer en hart- en vaatziekten

Meer dan tweederde van de mensen bij wie kanker wordt geconstateerd, is ouder dan 65 jaar. Steeds vaker zal kanker hun tweede of derde ziekte zijn. Dat maakt de behandeling ervan gecompliceerder.

kanker, bestraling, borstkanker

Borstkanker screening.  Bron: Flicker/ tipstime

Iedereen kent de verhalen over de gezinnen met opgroeiende kinderen die door kanker de moeder of vader moeten missen. Toch zijn dit heel verdrietige uitzonderingen. Kanker is vooral een ziekte die voorkomt op hogere leeftijd. Door de ‘dubbele vergrijzing’ – de vele babyboomers in ons land bereiken straks massaal de pensioengerechtigde leeftijd en zij behoren ook tot de generatie die langer zal leven – verwachten de wetenschappers dat het aantal kankerpatiënten flink verder zal stijgen, met maar liefst 40 procent.

Kans om kanker te overleven

Wel is er een lichtpuntje: de overlevingskans bij veel kankersoorten blijft ook toenemen. Daarnaast neemt de kans om kanker te krijgen lang niet zo sterk toe. De kans om de ziekte te krijgen zal in de toekomst maar een klein beetje groter zijn dan nu.

Meer dan de helft van de kankerpatiënten overleeft de bedreigende ziekte, aldus Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie en leider van het onderzoek ‘Kanker in Nederland tot 2020’. Met dank aan vroegere diagnose en betere behandelingmethodes.

Meerdere ziekten tegelijk

Feit blijft dat onder de groeiende groep ouderen kanker steeds vaker hun tweede of derde ziekte zal zijn. Op die leeftijd mankeren veel mensen al wat. Denk bijvoorbeeld aan obesitas, diabetes of astma. Het hebben van meerdere ziekten tegelijkertijd brengt ook moeilijkheden met zich mee. “Kankerzorg wordt steeds ingewikkelder als mensen ook lijden aan bijvoorbeeld alzheimer of hart- en vaatziekten”, zegt Kiemeney.

Niet alleen slikken patiënten regelmatig medicijnen voor andere kwalen die de werking van de kankermedicatie nadelig kunnen beïnvloeden. Soms kan ook een anders volkomen logische operatie om de tumor te verwijderen ineens een slecht idee zijn. “Denk aan iemand met obesitas en prostaatkanker”, zegt Kiemeney. “Bij deze patiënt zul je minder snel opereren en liever voor bestraling kiezen.”

Gecompliceerde behandeling kanker door andere ziekten

Het onder narcose brengen van mensen met meer lichaamsmassa brengt extra risico’s met zich mee. Ook helen operatiewonden bij mensen met fors overgewicht minder snel. Door het wegsnijden van de grote hoeveelheid vet om bij de tumor te kunnen komen, ontstaan er grotere wonden dan bij het opereren van iemand met een gezond gewicht.

Andersom geldt dat bij patiënten met luchtwegproblemen een chemokuur niet altijd een optie is. Sommige chemicaliën tasten de toch al verzwakte longen verder aan. “Dan moet je de therapie veranderen. Medicijnen kunnen in kleinere dosering worden gegeven of zelfs worden weggelaten.”

Het is een kwestie van het zorgvuldig wikken en wegen van de voor- en nadelen van iedere behandeling, meent oncoloog Jan Willem Coebergh. Waar valt de meeste gezondheidswinst nog mee te halen en wat geeft de beste kwaliteit van leven voor de patient. “Het wordt steeds meer schipperen en aanmodderen”, voorspelt Coebergh.

Vrouwen hebben meer kans om kanker te overleven

Vrouwen hebben relatief meer kans om de ziekte te overleven dan mannen. Voor een deel komt dat doordat in beide geslachten andere tumoren voorkomen. De betere overlevingskansen bij de vrouw worden voor een groot deel bepaald door de relatief gunstige overleving in geval van borstkanker.

De kans om kanker vijf jaar na de diagnose te overleven is voor mannen sinds 1989 wel sterker verbeterd dan voor vrouwen. Mannen gingen van 41 procent tussen 1989-1993 naar 54 procent in 2003-2007. Vrouwen gingen in diezelfde periode van 57 procent naar 63 procent. De sterkere stijging van de overleving bij mannen is vooral toe te schrijven aan de toename van (beter te genezen) prostaatkankergevallen en de afname van longkanker en maagkanker.

Naar verwachting zullen er in 2040 zo’n 39.000 mannen en 30.000 vrouwen sterven aan de gevolgen van kanker. In 2009 was het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker 41.500, blijkt uit cijfers van  KWF kankerbestrijding.  De kans op deze ziekte wordt door de langere levensverwachting iets hoger dan nu het geval is. Maar de kans verschilt per kankersoort. Er zijn ook kankervormen waarvan de kansen die te krijgen juist afnemen.

Er is kans dat ze afnemen bij:

 • maag- en galblaaskanker
 • longkanker (bij mannen)
 • strottenhoofdkanker (bij mannen)
 • baarmoederhalskanker
 • eierstokkanker

Er is kans dat ze stijgen bij:

 • longkanker (bij vrouwen)
 • prostaatkanker
 • slokdarmkanker
 • dikke darmkanker
 • huidkanker
 • borstkanker

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht