Zorg

Longfonds wil bijsluiter voor sigaretten. Wat zit er in een sigaret?

Vanaf 1 januari 2014 mogen kinderen geen sigaretten meer kopen: de eerste Kamer stemde  in met de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar voor de verkoop van tabak.

roken, sigaret, stoppen met roken, rook vrij, rookvrij

Bron: Flickr/ Conanil

Een goede zaak, maar het Longfonds pleit voor meer informatie, zodat 18-jarigen beseffen waar ze aan beginnen. Directeur Michael Rutgers: ‘Op een pot pindakaas staat precies wat er in zit. Op een pakje sigaretten, met zoveel gezondheidsrisico’s, ontbreekt deze informatie. Dat is bizar. We willen daarom een bijsluiter voor sigaretten.’

Leeftijdsgrens omhoog

Vanaf 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhoogd, om het roken door jongeren te ontmoedigen. Rutgers: “Op elk product dat je consumeert, staat exact wat er in zit. Op een pakje sigaretten niet. Een 18-jarige moet zich bewust zijn van de risico’s voordat hij of zij een eerste sigaret opsteekt.”

Roken voor je 18e

Op dit moment beginnen 7 van de 10 rokers voor hun 18e. Vaak al op 14 of 15-jarige leeftijd. Rutgers: “Hoe jonger kinderen zijn als ze gaan roken, hoe groter de kans dat ze hun hele leven verslaafd blijven, met alle gezondheidsrisico’s van dien.”

Chemische stoffen

Tabaksrook bevat 6000 chemische stoffen, zoals rattengif, verfverdunner en chroom. Er is geen enkel product op de markt waar zoveel troep in zit. Het pakje is te klein om het allemaal op te vermelden, daarom heeft het Longfonds een bijsluiter gemaakt. De bijsluiter is te vinden op longfonds.nl/sigaret.

Meeroken

Roken en meeroken zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies in Nederland. Eén op de drie rokers krijgt de dodelijke longziekte COPD en één op de zeven rokers krijgt longkanker. Elk jaar sterven er in ons land meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. ‘We willen niet dat kinderen beginnen met roken. Gezonde longen moeten gezond blijven’, aldus Rutgers.

Zit dat er echt in?

Want wat zit er nou eigenlijk in een sigaret? Om jongeren dit zelf te laten ontdekken, werkt het Longfonds samen met de Keuringsdienst van Waarde op de site zitdaterechtin.nl. Rutgers: ‘Ouders kunnen de filmpjes op de site gebruiken om met hun tieners over roken te praten.’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht