Zorg

Tweederde hiv-infecties treft homo’s en biseksuelen. Nieuw plan van aanpak

Vorig jaar kregen 699 homo’s en biseksuelen te horen dat ze hiv hebben, zo blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van Stichting HIV Monitoring. Dit is ruim tweederde van het totaal aantal hiv-diagnoses in Nederland.

HIV

Plan van aanpak

Aids Fonds en Soa Aids Nederland komen  met een actieplan om te zorgen dat het aantal nieuwe hiv-infecties onder homo- en bimannen sterk daalt. Het plan, dat samen met onder andere de GGD’en ten uitvoer wordt gebracht, rust op drie pijlers: meer en makkelijker testen, eerder behandelen en Stay Safe. Grote winst kan worden behaald als homo- en bimannen zich vaker laten testen en zich eerder laten behandelen voor hiv. Dan is de kans op hiv-overdracht namelijk aanzienlijk kleiner. Daarnaast blijft veilig vrijen belangrijk. Tijdens de ‘European Hiv Test Week’ van 22 tot 29 november wordt in heel Nederland extra aandacht gevraagd voor het testen op hiv.

Te veel gevallen van hiv

Al jarenlang worden binnen de groep homo- en bimannen tussen de 700 en 800 nieuwe gevallen van hiv gevonden. Dit aantal is te hoog. Bovendien weten veel homo- en bimannen niet dat ze met hiv geïnfecteerd zijn. Stichting HIV Monitoring schat dat het om 15 tot 20 procent van alle homo’s en biseksuelen met hiv gaat. Juist deze groep die niet op de hoogte is van zijn eigen hiv-status, draagt het meest bij aan de verspreiding van hiv.

Nieuwe aanpak

Soa Aids Nederland komt daarom met een nieuwe aanpak. Het is cruciaal dat homo- en bimannen met losse partners zich minstens iedere zes maanden laten testen op hiv en andere soa’s. In het geval van veel losse partners geldt nu het advies om ieder kwartaal te laten testen. ‘Een groeiend aantal mannen volgt dit advies op. Ook beginnen steeds meer mannen met hiv eerder met behandeling, waardoor ze het virus nog nauwelijks doorgeven. Als meer mannen dit goede voorbeeld volgen dan kunnen we in 2018 een drastische daling van het aantal nieuwe infecties verwachten’, zegt Ton Coenen, directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds. Om het testen nog meer onder de aandacht te brengen, verspreidt Soa Aids Nederland voor de ‘European Hiv Test Week’ een filmpje waarin homo- en bimannen worden opgeroepen zich te laten testen.

 Kwart homo- en bimannen laat zich 2 keer per jaar testen

Uit voorlopige onderzoeksresultaten* van Rutgers WPF, blijkt dat ongeveer de helft van de homo- en bimannen met drie of meer sekspartners in de afgelopen zes maanden, zich het afgelopen jaar heeft laten testen op hiv en soa’s. Een kwart heeft zich minimaal 2 keer laten testen op hiv en soa’s. Het aantal mannen dat zich minstens iedere zes maanden laat testen om zo de eigen gezondheid en die van sekspartners te beschermen, neemt langzaam toe. Door testvoorzieningen nog laagdrempeliger te maken, wil Soa Aids Nederland ervoor zorgen dat het percentage mannen dat zich minstens iedere zes maanden laat testen verder toeneemt. Eind dit jaar wordt een aantal nieuwe Man tot Man testlabs geopend in Noord-Nederland. Hier kunnen mannen zich snel en anoniem laten testen.

Behandeling ter voorkoming van overdracht

Van alle homo- en bimannen die na een positieve hiv-test beginnen met behandeling, komt bij 96% de hoeveelheid virus in het bloed op een onmeetbaar niveau. Het is dus van groot belang om na het vinden van hiv zo snel mogelijk te beginnen met hiv-remmers. Hoe sneller iemand begint, hoe beter voor de gezondheid op de lange termijn. Bovendien zorgt snelle behandeling ervoor dat hiv nog nauwelijks wordt doorgegeven tijdens seks. Zo kunnen we de epidemie onder de duim krijgen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht