Zorg

78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld.

Chronisch zieken voelen zich belemmerd bij de overstap van zorgverzekeraar. Maar liefst 78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek dat door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) werd gehouden. Aan dit onderzoek deden 2492 Nederlanders mee, waarvan 995 mensen chronisch ziek zijn.

zorgverzekering, zorgpremieAngst voor verlies aanvullende verzekering

20.7% van de ondervraagden met een chronische aandoening geeft aan niet van verzekeraar te wisselen uit angst geen aanvullende verzekering af te kunnen sluiten. Bij de respondenten zonder chronische aandoening geeft slechts 4,7% dit als reden aan om niet over te stappen.

Weigering aanvullende zorgverzekering

Chronisch zieken stappen niet voor niets minder snel over. Een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. Simon den Hollander van het Z.I.C. zegt hierover: “Het is schandalig dat verzekeraars mensen mogen afwijzen, gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt”

Chronisch zieken kritischer

Mensen met een chronische aandoening komen gemiddeld vaker in aanraking met de verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat zij over het algemeen kritischer zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar met slechts een 6,2. Bij mensen zonder chronische aandoening is dit gemiddeld een 6,8. Op alle punten scoren de verzekeraars minder, maar het grootste verschil zit bij de keuze mogelijkheden van de aanvullende verzekeringen. Mensen zonder chronische aandoening geven hun verzekeraar op dit onderdeel gemiddeld een 7,7, daarentegen geven chronisch zieken hiervoor slechts een 7.

Eigen risico grote irritatiefactor

Heikel punt is dat het kabinet van plan is om in 2014 de compensatie regeling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af te schaffen. Ook uit het onderzoek blijkt dat de irritatie over het eigen risico aanzienlijk is. De hoogte van het eigen risico wordt gemiddeld het slechtst beoordeeld, mensen met een chronische aandoening geven voor dit onderdeel een magere 4,4.

Meer over het onderzoek is hier te vinden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht