Zorg

Lastige pubers bestaan niet. Hoe ga je om met je puber?

Pubers: ze hangen maar wat rond, zijn brutaal en bovenal lastig. Volgens gezinscoach Laura Tietjens uit Groningen zijn het veelgehoorde en vooral onterechte meningen.

puber, puberteit, jongeren, banga, tieners, pubers

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

“Pubers kunnen rebelleren, ja. Maar dat is begrijpelijk.” In het boek ‘Hoezo lastige puber?!’ vertellen Tietjens en jongeren zelf hoe ouders hier mee kunnen omgaan.
Na als gezinscoach en moeder van een zestienjarige zoon, veelvuldig de klaagzangen van ouders over hun puberende kinderen te hebben gehoord, besloot Tietjens dat er voor die ouders een boek moest komen. Een gebruiksaanwijzing voor het omgaan met jongeren. Dat moest dan meteen ook laten zien hoe leuk pubers eigenlijk zijn.

Hoe overleef ik de puberteit van mijn kind?

Pubers hebben een stigma, schrijf je in je voorwoord. Hoe komt dat?

“Ouders maken elkaar bang. ‘Wacht maar tot ze in de puberleeftijd komen, maak je borst maar nat’, zeggen ze tegen elkaar, vanuit de angst voor de gevaren die hun kinderen kunnen tegenkomen: drank, drugs, seks. Maar het is ook de angst om de controle kwijt te raken, de angst dat hun kinderen niet meer naar hen luisteren.”

Je wilde weten wiens schuld het is dat pubers lastig worden gevonden, en daarom sprak je ook met jongeren. Door die gesprekken werd je boos. Niet op de jongeren, maar op hun ouders. Waarom?

“Jongeren vertelden me nare dingen waarvan hun ouders niets wisten. Pijnlijk vond ik dat. Een meisje durfde haar ouders niet te vertellen dat ze seksueel werd misbruikt. Door wat ze meemaakte ging ze lastig gedrag vertonen, werd ze als lastig bestempeld en uit huis geplaatst. Een extreem geval? Seksueel misbruik van jongeren komt veel voor. Dan is het fijn als ouders voor hun kinderen openstaan, ze niet afwijzen.”

Ruzie tussen ouders kan minstens zo ontwrichtend werken, vind je.

Ouders zijn het voorbeeld voor een kind. Schreeuwen ze steeds tegen elkaar, dan is de kans groot dat hij ook op die manier met anderen omgaat. Kinderen van steeds maar ruziënde ouders verliezen bovendien het optimisme dat ze een leuk leven tegemoet gaan.”

“Lastige pubers bestaan niet. Dat vind ik essentieel; dat er een verschil is tussen zijn en doen. Kinderen kunnen wel ergens lastig gedrag door gaan vertonen, rebelleren, ja. Maar dat is begrijpelijk.”

Is opgroeien, en daarmee opvoeden, anno 2011 niet veel ingewikkelder dan pakweg dertig jaar geleden?

“De maatschappij is gepolariseerder, het aanbod van seks en drugs is groter en er is meer criminaliteit op straat. Dat kun je niet ontkennen. Maar honderd jaar geleden was het ook niet gemakkelijk. Bovendien, als je zegt dat het moeilijker is geworden, dan leg je als ouder het probleem buiten jezelf, terwijl het erom gaat hoe jij erin staat.”

Alles draait om de communicatie tussen ouder en puber?

“Om hoe die communicatie is. Als de basis is: ik ben ouder dan jij en daarom weet ik wat goed voor je is, dan zit het met die communicatie fout. Ga je als ouder uit van de eigenheid van je kind en van liefde, betrokkenheid en waardering, dan heb je grote kans dat je samen wel een oplossing vindt.”

Je geeft recepten voor gesprekken zonder bloedbad. Geef er eens eentje.

“De kunst van het luisteren is zo’n recept. Luisteren is trouwens iets anders dan je kind gehoorzamen. Luisteren is horen wat hij zegt en daarover in gesprek gaan. Een andere: parkeer je eigen oordeel. Praat niet in de verwijtende jij sfeer, maar vanuit je zelf. Zeg: ‘Ik ben bang dat je ‘s nachts geschept wordt door een auto. Wat kunnen we doen zodat je veilig thuiskomt?’”

De pubers in je boek geven ook opvoedadviezen. Wat is hun beste advies?

“De meesten adviseren ouders vooral niet te streng te zijn. Verbieden werkt averechts, vinden ze. Dat betekent niet dat ouders geen grenzen moeten stellen, pubers hebben daar juist behoefte aan. Want wie grenzen stelt laat zien dat hij om zijn kind geeft.

’Hoezo lastige puber?!’ van Laura Tietjens is verschenen bij uitgeverij Scriptum, €24,95.

Dit bericht is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht