Zorg

Ongevoelige bacterie rukt op. Ongevoelig voor medicijnen

Bacteriën die ongevoelig zijn voor de sterkst werkzame antibiotica verspreiden zich vaker dan werd gedacht. Vooral in Zuid-Europese ziekenhuizen veroorzaken deze bacteriën soms longontsteking en ernstige infecties in de bloedbaan, die nauwelijks met medicijnen bestreden kunnen worden.

antibiotica, medicijnen

Dit blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van de afdeling medische microbiologie van het UMCG. Het onderzoek werd uitgevoerd in 38 landen in Europa in opdracht van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Zweden. Het ECDC maakt de resultaten bekend in het kader van de zesde European Antibiotic Awareness Day, die maandag plaatsvindt.

Ongevoelig voor Antibiotica

Al langer is bekend dat resistente bacteriën zoals de MRSA zich verspreiden in ziekenhuizen. De MRSA is ongevoelig voor de meest gebruikte antibiotica, maar is nog wel te bestrijden met zeer sterk werkende antibiotica. De groep bacteriën die nu is gevonden, kan ook met die sterke antibiotica niet aangepakt worden.

 Zwakkere mensen

Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar bij zwakke, ernstig zieke mensen wel. Het gaat om varianten van gewone darm-en huidbacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica, zoals de Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Het aantal bloedbaaninfecties dat wordt veroorzaakt door de Klebsiella pneumoniae-bacterie en resistent is tegen carbapenem-antibiotica is tussen 2009 en 2012 gestegen tot meer dan 5 procent in vijf landen, veelal gelegen in Zuid-Europa. Ook het vóórkomen en de verspreiding van de Acinetobacterbacterie, die infecties veroorzaakt in intensive care-units, is een nieuwe bron van zorg.

 Onderzoek

UMCG-onderzoeksleider Hajo Grundmann: “Dit is een grote bedreiging voor de gezondheidszorg, omdat deze antibiotica worden beschouwd als de laatste behandelmogelijkheid voor infecties. Daarom is het van groot belang dat er veel meer aandacht in ziekenhuizen komt voor het beperken en verbeteren van het antibioticagebruik.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht