Zorg

In het gips. Wat gebeurt er in de gipskamer?

De kleine Ynte Braaksma uit Marrum stapt dapper de gipskamer in van het Medisch Centrum Leeuwarden. Vorige week gleed hij uit op het gladde schoolplein en brak zijn pols. Hij kreeg een voorlopig gipsje en komt nu terug voor het definitieve gips.

gips, botbreuk, breuk, gipskamer, gebroken pols

Bron: LC/ Wietze Landman

Verpleegkundige Nynke Kuijpers stelt de jongeman gerust en knipt het al druk bekraste blauwe gips los. Een foto hoeft niet, want de breuk – hoe klein ook – is te zien op de foto van een week geleden.

Nu is het tijd voor het echte werk. Ynte mag zelf de kleur uitzoeken. Bovenin de gipskamer hangen de beschikbare kleuren aan voetjes. Hij kiest voor fel groen. Daar kun je mee voor de dag komen en je ziet de namen en tekeningen, die er ongetwijfeld opkomen, ook nog heel mooi.

Botbreuken zijn seizoensgebonden

Voor Kuijpers en haar collega Tineke Douma zijn de breuken bijna seizoensgebonden. Eerst de breuken van de gladde wegen in de winter, straks weer de eerste breuken door het buiten spelen en het sporten. Zomers de varensgasten die op of van de boot vallen.

Studie botbreukbehandeling

“Het is eigenlijk altijd wel boeiend”, vertelt Douma. Kuijpers: “De patiënten maken het verschil. Van baby’s van een dag oud voor de behandeling van klompvoetjes tot laatst een dame van honderd.”

De verpleegkundigen werken hier zelfstandig. Alleen als er complicaties zijn, zoals een doorgezakte breuk, of een vreemde hoek, komt de specialist er nog aan te pas. Naast hun studie voor verpleegkundige hebben ze een studie voor botbreukbehandeling gevolgd. Zes jaar werkt Kuijpers al op de gipsafdeling.

Wat gebeurt er als je gips krijgt?

De gipskamer is voor de patiënten niet het engste oord. De echte pijn hebben ze een week eerder al gehad op de spoedeisende hulp, waar het noodgips is aangebracht. Bij Douma en Kuijpers komen ze meestal ontspannen, vaak opgelucht. De heling is al ingezet en pijn komt er slechts in een enkel geval nog bij te pas.

Dit zijn de leuke momenten van de kleur uitkiezen.

“Paars is de modekleur”, weet Kuijpers. Lachend vertelt ze van de jongeman met een gothic-voorkeur, die zwart gips wilde. Net een niet voorradige kleur. Dus had hij zelf de spuitbus ter hand genomen. Maar gips is poreus, dus toen het gips eraf kwam, had hij een pikzwarte arm.

Ynte is intussen maar wat trots op zijn groene gipsarm. Kuijpers legt hem nog uit, hoe het gips over drie weken wordt verwijderd. Ze demonstreert de ‘kietelzaag’. Een zaag die alleen hard gips zaagt en op zachte delen zoals de huid een kietelend effect heeft.

Nog een verblijdende mededeling rest voor Ynte. Niks mitella, de arm mag zoveel mogelijk gebruikt worden.

Dit artikel is eerder verschenen in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht