Zorg

Al het goede van urine. Wat zit er in urine?

Worden de ogen poëtisch wel ‘de spiegels van de ziel’ genoemd, urine zou je kunnen betitelen als ‘spiegel van het lichaam’. De samenstelling van iemands urine is namelijk een aardige afspiegeling van wat er zich allemaal in zijn of haar lichaam afspeelt.
manneke pis, belgie, brussel, urine, plas, plassen

Bron: Flickr/ Paularps

Geen wonder dat al in de oudheid het onderzoek van de urine een belangrijke manier was om er achter te komen welke ziekte de patiënt onder de leden had. Kleur, geur en smaak (!) van de urine konden de geneesheer de weg wijzen naar een diagnose.
Zo smaakt de urine zoet bij mensen met (onbehandelde) suikerziekte en wijst troebele urine op een blaasontsteking.
Op oude schilderijen staan artsen dan ook vaak aandachtig in een glazen kolf met urine te turen. Doordat echter ook talrijke oplichters zich opwierpen als deskundige ‘piskijkers’ en met hun zogenaamde diagnoses en voorspellingen goedgelovigen geld af troggelden, werd het ‘piskijken’ gaandeweg een synoniem voor kwakzalverij en bedrog.

Wat is urine?

Het woord pies of pis is waarschijnlijk een klanknabootsing van het geluid dat tijdens het plassen ontstaat doordat het lichaam de samenstelling van het bloed steeds zo constant mogelijk wil houden. Hiervoor zorgen de nieren. In de nieren wordt het bloed als het ware uitgeperst, waarna alles wat nodig is om het zijn optimale samenstelling te geven weer keurig in het bloed wordt opgenomen. Wat overblijft, vormt de urine.
Anders dan velen denken, bestaat urine dus niet louter uit afvalstoffen. Het bevat simpelweg alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft. Bijvoorbeeld een overschot aan water en zouten of een teveel aan vitamine C dat via het voedsel in het bloed is gekomen.Of (resten van) medicijnen en hormonen die het lichaam heeft aangemaakt.
Maar ook ureum, dat vrijkomt bij de afbraak van eiwitten, en urochroom, de gele kleurstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen. En restanten van het eten en drinken. Bijvoorbeeld de rode kleurstof van rode bieten of het zeer stinkende afbraakproduct van asperges.

Is plas gezond?

Soms bevat de urine ook zaken die er normaal gesproken niet in voorkomen: suiker, eiwit, bacteriën, stofwisselingsproducten zoals fenylalanine (bij de erfelijke ziekte PKU) of zwangerschapshormonen. Dat maakt urine ook vandaag de dag tot meer dan een vloeistof die we enige malen per dag in alle beslotenheid even willen lozen.
De kennis over de samenstelling van de urine onder verschillende gezondheidssituaties heeft geleid tot het moderne piskijken. Van nieraandoening tot zwangerschap, tal van lichamelijke condities zijn tegenwoordig met behulp van een beetje urine nauwkeurig in kaart te brengen.
Zelfs de hoeveelheid urine en de kracht waarmee die wordt geloosd, geeft iets prijs over onze gezondheid. Zo leidt een vergrote prostaat tot een slappe straal, plassen we bij een blaasontsteking voortdurend kleine beetjes en maken we bij onbehandelde suikerziekte heel veel urine aan.
Sommigen zien nog meer nuttige eigenschappen in urine. Zij adverteren drinken van of insmeren met urine als geneesmiddel tegen uiteenlopende ziektes als kanker, wratten of een zere keel. En mogelijk is urine zelf de energiebron van de toekomst.
Afgelopen zomer toonden Amerikaanse wetenschappers aan dat uit ureum heel gemakkelijk waterstofgas, een schone energiebron, valt te halen.
Wie weet piesen we over enige tijd niet meer in de wc, maar in de tank van onze auto.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht