Zorg

Op jonge leeftijd een stoma. Hoe leid ik een normaal leven met een stoma?

Een stoma betekent niet het einde van de wereld. Deze jongeren staan midden in het leven. Ze maken plezier, gaan uit eten en hebben seks. Gewoon, met een zakje ontlasting op hun buik.

stoma

Eliene Roelse Bron: DvhN/ Arie Kievit

Een stoma is een gaatje in de buik dat is gemaakt van darmweefsel. Er komt ontlasting of urine uit, dat wordt opgevangen in een zakje dat met een speciale huidplaat op de buik zit geplakt. Een stoma wordt aangelegd als de ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld in het geval van aangeboren afwijkingen, darmontstekingen, poliepen of tumoren, maar ook als de darm ernstig is beschadigd na seksueel misbruik of een ongeval. In Nederland zijn er ongeveer 32.000 stomadragers. Jaarlijks worden er 6000 tot 9000 mensen geconfronteerd met de aanleg van een (tijdelijk) stoma op de darm of urinewegen. 10 procent van de stomadragers is jonger dan 40 jaar.

Op jonge leeftijd een stoma

Eliene Roelse (31) uit Bergambacht is oprichter van Stichting Stomaatje, de website met alle ins en outs rondom een stoma. Eind vorig jaar verscheen haar boek Ik leef! Een stoma als kadootje.

“Na veel klachten en een lange zoektocht kreeg ik op mijn 22ste een stoma. Ik was al jaren erg ziek, vermoeid, misselijk, kon niet naar de wc en moest mijn darmen daarom elke dag spoelen. Ik ging niet meer naar school, had geen energie om met vriendinnen te stappen, mijn leven stond stil. Dat veranderde door die stoma. Die gaf mij weer een toekomst. Alleen had ik geen idee hoe die toekomst eruitzag. Op internet zocht ik naar informatie. Kon ik nog wel leuke kleren aan? Een feestje, zwemmen, duiken en kamperen, hoe doe je dat? Maakt een stoma geluid, horen mensen geklots, kan ik alles eten? Je mag niet te zwaar tillen, maar wat is niet te zwaar? Hoe reageren jongens erop?”

Wat kan je niet doen met een stoma?

“Ik had zoveel vragen waar ik geen antwoord op kon vinden. De stomaverpleegkundige gaf informatie, maar ik moest vooral veel zelf uitvinden. Dat betekent veel overwinnen. De eerste keer zwemmen was spannend. Uit onzekerheid had ik alles rondom de stomaplak goed vastgeplakt. Te goed bleek later, na het zwemmen kreeg ik het bijna niet meer los. Maar tijdens het zwemmen genoot ik, want ik merkte dat ik alles kon. Die eerste keer droeg ik een bikini. Je zag een stuk van mijn zakje, maar dat maakte me niet uit. Ik heb me nooit geschaamd voor mijn stoma. Het hoort bij mij, ik ben er trots op. Die eerste keren zijn eng, maar ik vond het ook leuk om dingen uit te testen. Wat kan wel en wat kan niet? Ik ging een keer naar het theater nadat ik hachee had gegeten. Normaal heb ik geen last van lucht, nu borrelde mijn stoma behoorlijk. Dat doe ik dus maar niet meer, haha. Verder kan alles, soms met wat aanpassing of extra voorbereiding. Sporten kan met een speciale buikband, als het oud papier naar buiten moet, vraag ik hulp om de dozen naar beneden te sjouwen. Ik draag geen naveltruitjes, maar verder kan ik alle kleren aan die ik leuk vind.”

Stichting Stomaatje

“Stichting Stomaatje heb ik opgericht voor meer openheid. Op de site en het forum kunnen mensen terecht met hun vragen, twijfels en onzekerheden. We geven informatie, willen het taboe wegnemen en laten de positieve kant zien. Ik weet dat niet iedereen een stoma zo makkelijk accepteert als ik. Sommige mensen doen het licht uit en houden hun shirt aan in bed, ik niet. Ik vertel mannen vrij snel dat ik een stoma heb en ik heb nooit vervelende reacties gehad.”

“Ik hoop dat anderen ook wat aan mijn boek hebben. Dat het ze steunt, maar ook laat lachen om herkenbare situaties. Mijn verhaal is niet alleen positief. In 2007 kreeg ik buikvliesontsteking en ben ik in één jaar tien keer geopereerd. Ik heb het maar net overleefd. Mijn buik was met stoma heel mooi, nu is het een slagveld door de vele operaties en naadlekkage. Dat accepteren was moeilijk. Maar ik realiseer me dat alles werkt en dat ik het leven nu volop kan inhalen. Ik studeer, schrijf boeken, doe aan parachutespringen, duiken en boogschieten. Ik leef nog en ben daar heel blij om!”

Een stoma door Colitis ulcerosa

Miranda van Driesten (24) uit Ede heeft vanaf haar 20ste een stoma. Ze was voor die tijd zo ziek door Colitis ulcerosa, dat een stoma voor haar vooral een opluchting betekende. Alleen heeft ze veel pech gehad met complicaties, littekenweefsel en bijwerkingen van medicijnen.

“Zo lang ik me kan herinneren heb ik last van mijn darmen. Als kind kon ik niet naar de wc, later had ik veel pijn, diarree, was ik misselijk en kon ik niet eten. In 2009 is mijn darm geperforeerd door mijn ziekte Colitis ulcerosa.Tijdens een spoedoperatie is toen een stoma aangelegd. Dat heeft mijn leven gered. Zonder stoma was ik er niet meer geweest.”

Vrijheid door een stoma

“Mijn stoma gaf me vrijheid. Ik kon eindelijk weer langs vriendinnen, stappen, weekendjes weg en naar festivals. Ik belde van tevoren de festivalorganisatie of ik bij lekkage gebruik mocht maken van het invalidentoilet. Ik ging al snel na de operatie met een vriendin op vakantie. Zolang er een wc in de buurt was, was er geen probleem. En met het warme weer vervoerde ik mijn stomazakjes in een koeltasje zodat ze niet smolten.”

“Mijn stoma is nooit een probleem geweest, het zijn de complicaties en bijwerkingen waar ik nu last van heb. Door littekenweefsel liep voedsel niet meer door mijn darm naar mijn stoma. Voedsel en zelfs water kwam er van boven weer uit. In 2011 ben ik voor de derde keer geopereerd. Dat was heftig, maar momenteel gaat het gelukkig weer bergopwaarts. Ik doe leuke dingen als ik er de energie voor heb.”

Hoe vertel je dat je een stoma hebt aan iemand die je leuk vind?

“Ik ben altijd heel open over mijn stoma, ook tegen jongens. Erover praten is geen probleem, maar het zakje voor de eerste keer laten zien, is wel spannend. Toen ik mijn vriend Peter in de kroeg ontmoette, was ik er meteen eerlijk over. Hij heeft er nooit moeite mee gehad. Het duurde wel even voordat ik hem de stoma liet zien, het is toch een stukje darm. In het begin leegde ik het zakje ’s nachts extra als hij bleef slapen. Dan had ik ’s ochtends niet zo’n vol zakje op mijn buik. Nu doe ik dat niet meer. Peter neemt me zoals ik ben, met zakje en littekens.”

“We willen graag samenwonen en zouden dolgraag kinderen willen. Zwanger worden kan ook gewoon met een stoma, alleen is het voor ons erg moeilijk. De zware medicijnen die ik slik en littekenweefsel maken het lastiger, en daarbij heeft Peter een erfelijke darmziekte, wat het helemaal moeilijk maakt. We weten niet wat de toekomst ons brengt, maar samen kunnen we alles aan. Mijn stoma staat een mooie toekomst zeker niet in de weg, die zorgt ervoor dat ik die überhaupt nog heb!”

Als baby een stoma krijgen

Wouter Nieuwe Weme (22) Uit Glanerbrug heeft al sinds zijn babytijd een stoma. In 2002 kreeg hij een blijvende stoma.

“Ik weet niet beter of ik heb een zakje op mijn buik. Ik ben het gewend, het hoort bij mij. Al snel na de geboorte bleken mijn darmen niet te werken, een stoma was noodzakelijk. Zo’n kleintje met een grote zak op zijn buik geplakt, dat was natuurlijk moeilijk voor mijn ouders. Maar als je de keuze hebt tussen leven en dood, is die keuze snel gemaakt.”

Sporten met een stoma

“Door mijn stoma kan ik een heel normaal leven leiden. Ik werk in de thuiszorg, heb een vriendin, ga lekker op reis en ben gek op gitaarspelen. Vroeger zat ik op zwemmen en deed aan judo. In de judoles wisten ze ervan, dus we deden rustig aan. Bij wedstrijden droeg ik een speciale steunband. Mijn ouders vonden het niet verstandig, door de stoma is mijn buik kwetsbaar. Ze waren bang voor een breuk. Toch lieten ze me vrij met alles. Daardoor heb ik het nooit als negatief ervaren. Door mijn stoma heb ik juist leuke dingen gedaan. Zo heb ik op tv gekookt met Herman den Blijker. Dat was heel cool. Ik vond het geen probleem om er op tv over te praten. Ik ben er altijd heel open in. Ik leg dingen liever uit, dan dat mensen zelf gaan invullen.”

Taboe op stoma

“Ik hoop zo dat het taboe verdwijnt. Een stoma is nog steeds een onderwerp waar mensen moeite mee hebben. Er zijn veel vooroordelen. Het zou stinken, voor oudjes zijn en bij darmkanker horen. Maar er zijn genoeg jongeren met een stoma. Jongeren die net als ik een heel normaal leven leiden. En het stinkt helemaal niet. Ja, soms bij een lekkage. Maar dat komt bij mij zelden voor. Alleen als ik bijvoorbeeld buikgriep heb. Laatst zat ik net in de auto naar mijn werk toen het zakje lekte. Ik moest weer naar binnen om me te verkleden. Dan erger ik me behoorlijk. Maar dat zou ik ook doen als ik me moest haasten naar het toilet met diarree. Een lekkage voel ik meestal aankomen. Dan gaat mijn huid tintelen en kan ik echte problemen gelukkig voor zijn.”

“Die stoma heeft me wel gekenmerkt. Als klein kind werd ik met de volwassen medische wereld geconfronteerd. Daardoor ben ik nooit een onbezonnen kind geweest. Verder ben ik heel nuchter en zie ik vooral de positieve kanten van mijn leven met een stoma. Ik kan geen scheten laten en de tijd die jullie op de wc doorbrengen, kan ik aan andere nuttige dingen besteden. Ideaal!”

Dit artikel is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht