Zorg

Plotsdoof. Opeens slechthorend of doof. Wat kan je doen tegen slechthorendheid?

Naarmate we ouder worden, neemt ons gehoorvermogen af. Momenteel zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders slechthorend. Bij een klein deel gebeurde dat plotseling en zonder duidelijke oorzaak.

doof, slechthorend, gehoor, oor

Illustratie: Laurens Bontes Bron: LC

Het overkomt Elske Posthuma (40) uit Leeuwarden op de ochtend van zondag 5 oktober 2008. Ze hoort haar partner Hans wel, maar zachter en dof. Even later, tijdens het orgelspelen, valt alles weg.”In bed hoorde ik ongeveer 60 procent minder. Ik moest ’s ochtends op het orgel spelen in de kerk. Daar aangekomen was het nog eens 10 procent slechter. Ik besloot toch te spelen, mijn grote passie. Toen ik klaar was, hoorde ik helemaal niets meer.”

Posthuma is vanaf haar geboorte slechthorend. Ze was wel vaker ineens doof, voor het eerst op haar tiende. Daarna gebeurde het nog vier maal. In 2003 werd vastgesteld dat ze het syndroom van Pendred heeft, een zeldzame erfelijke aandoening die leidt tot progressief gehoorverlies. Steeds kwam het geluid na een uitval weer terug, ook al duurde het even, soms zelfs een maand. Maar na die zondagochtend bleef het stil. “In de jaren daarvoor was ik erg onzeker. Bang voor een volgende uitval belde ik mijn ouders vaak, om nog een keer hun stem te horen, en ging ik keer op keer mijn favoriete muziek beluisteren.”

Prednison bij doofheid

Dergelijke ‘plotsdoofheid’ komt erg weinig voor, zegt Ernestine Stipkovits, kno-arts in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. “Soms komt het door een tumor, maar meestal is de oorzaak onduidelijk. Het kan ook jong en oud overkomen.” Zij geeft patiënten met plotsdoofheid in de eerste week een extra hoge dosis prednison.

Ook de Leeuwardense kreeg een stootkuur. Of het helpt, blijft de vraag. Stipkovits: “Prednison werkt bij veel vormen van ontsteking en zenuwuitval. Er zijn aanwijzingen dat het ook helpt bij plotsdoofheid; dat mag je iemand dan niet onthouden. Als het gehoor terugkomt, spontaan of door prednison, gebeurt dat normaal gesproken in de eerste week. Daarna is de kans zeer klein.”

Wat is die piep in mijn oor?

Bij Jolanda Haven (31), ook uit Leeuwarden, gaat het gehoor sinds 2004 sterk achteruit. “Ik werd op een zomerdag wakker met een piepje in mijn oren.” Dat komt wel vaker voor, volgens Stipkovits. “Harde muziek kan bijvoorbeeld leiden tot flinke gehoorschade. Een pieptoon is een teken dat er wat aan de hand is. Je moet jezelf goed beschermen; een kwestie van eigen verantwoordelijkheid. Er zijn gelukkig steeds meer campagnes die jongeren daar bewust van maken.”

Ook iemands werkplek kan risicovol zijn. De bouw is berucht. Ook muzikanten moeten oppassen. “Maar de bescherming is tegenwoordig steeds beter”, aldus Stipkovits. “En er zijn Arbo-wetten en controles.’”

Erfelijke oorsuizen

Na een week is het piepje bij Haven nog niet weg. Een kno-arts in het MCL stelt geen gehoorbeschadiging vast, maar wel oorsuizen. Waarschijnlijk is er een erfelijke oorzaak: haar moeder werd op dezelfde leeftijd slechthorend en tante Aukje is sinds haar negende zo goed als doof. In 2009 gaat ze voor controle weer naar het ziekenhuis. Haar gehoor blijkt verder achteruit gegaan. “Ik had meer moeite met het voeren van gesprekken. Vooral in een groep. Ik hoorde anderen wel, maar verstond ze niet. Alsof er Arabisch werd gesproken.”

Gehoor belemmerd werken

De redacteur, werkzaam bij het Leeuwarder persbureau PS-Produkties, had het door haar gehoorprobleem de afgelopen jaren niet makkelijk. “Telefonische interviews zijn zeer vermoeiend. Ik moet me erg concentreren op wat er wordt gezegd. Vooral als iemand in de auto zit of een sterk accent heeft, is het bijna onmogelijk om hem of haar te verstaan.”

Het dieptepunt was het bijwonen van een rechtszaak, twee jaar geleden. De slechte geluidsinstallatie in de rechtszaal was bekend, maar niemand kon voor haar invallen. “Ik heb er drie uur gezeten en niets opgeschreven. Op de redactie belde ik de advocaat. Zo kon ik nog een artikel schrijven. Huilend ging ik naar huis. Het was zo confronterend.”

Elske Posthuma is maatschappelijk werkster en heeft een eigen praktijk in haptotherapie. “Luisteren is erg vermoeiend. Ik moet dan ook kritisch zijn en mijn dag goed indelen. Twee inspannende gesprekken na elkaar kan niet, lastige dingen doe ik ’s ochtends. Verjaardagen maak ik maar een uurtje mee. Bij vergaderingen wordt langzamer gesproken; dat heeft wel als voordeel dat iedereen beter luistert.”

Slechthorende in openbare ruimte

Volgens Stipkovits houdt de maatschappij steeds meer rekening met doven en slechthorenden. “De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden is heel actief bezig met zaken die verbeterd kunnen worden. Onbewust wordt soms geen rekening met slechthorendheid gehouden, maar we gaan vooruit. Zo zijn in meer theaterzalen ringleidinginstallaties gekomen waardoor je voorstellingen goed kunt volgen. Toch blijven er zaken voor verbetering vatbaar.”

Dat vindt Posthuma ook. “De informatieschermen in de trein zijn bijvoorbeeld vrij beperkt. Ook in ziekenhuizen en scholen is het lastig. Die hebben vaak harde vloeren en muren. Dat zorgt voor echo’s. Vloerbedekking is voor slechthorenden beter, maar ik snap dat het niet altijd kan. De technische vooruitgang heeft me wel veel gebracht. Door skype, e-mail en sms kan ik goed communiceren en ben ik minder eenzaam.”

Cochleaire implantaat

Ze kan inmiddels weer behoorlijk goed horen. In 2009 krijgt ze, net als inmiddels 2800 andere Nederlanders, een cochleaire implantaat (CI). Geluiden worden met een CI omgezet in een elektrisch signaal. 22 elektroden nemen de functies van de 30.000 zintuigcellen in een beschadigd binnenoor over en stimuleren de intact gebleven gehoorzenuw.

Een CI bestaat uit een binnenen buitendeel. Het inwendige wordt via een operatie geplaatst in het oor. De CI van Posthuma zit in haar rechteroor, het beste. “Zonder CI zou ik nog stokdoof zijn. Het heeft me weer rust gegeven. Ik hoor de vogels weer fluiten en kan mensen beter verstaan.” Stipkovits: “Het is fijn dat in sommige gevallen van ernstig gehoorverlies gezegd kan worden dat er nog mogelijkheden zijn.”

Een CI plaatsen gebeurt niet zomaar. Een voorwaarde is dat je minimaal tot het vijfde levensjaar iets moet hebben gehoord. Daardoor heeft iemand de kans gehad om spontaan een gesproken taal onder de knie te krijgen. “Je moet ook in een goede conditie zijn”, weet Stipkovits. “Het aanbrengen van een CI is een intensieve operatie. Oudere, kwetsbare mensen komen in beginsel niet voor een dergelijke ingreep in aanmerking.”

Het geluid is met een CI niet harder, maar anders. Elske Posthuma: “Je moet opnieuw leren horen. Dat kost veel tijd en energie. Het brein moet alles opnieuw leren opslaan en verwerken. Iedereen klonk eerst als Donald Duck. Geleidelijk komt het eigen stemgeluid weer terug, maar een zingende vrouw blijft een huilende baby. Muziek klinkt altijd vals. Ik merkte een keer pas bij de slotnoten dat het Wilhelmus was gespeeld. Mijn favoriete muziek is inmiddels de deur uit, net als mijn orgel. Te pijnlijk.”

Hoe gebruik je een hoortoestel?

Voor mensen die in mindere mate slechthorend zijn, bestaat al geruime tijd het conventionele hoortoestel. Toch maakt een grote groep slechthorenden er geen gebruik van. Twee jaar geleden bleef 30 procent in de la liggen. “Toen werden ze ook nog volledig vergoed, waardoor men wellicht te snel tot aanschaf overging”, aldus Stipkovits. “Nu moet je een eigen bijdrage betalen. Ik zie nog wel advertenties met gratis hoortoestellen, maar officieel mag dat volgens mij niet.”

Een andere reden is volgens de Sneker arts dat een toestel niet voldoet. “Soms is het gehoor te slecht. Als je een hoortoestel heel hard zet, gaat het geluid vervormen. Dat is niet aangenaam. Daarom is het belangrijk dat mogelijke gebruikers begeleid worden en goede uitleg krijgen over de werking en instelling van het toestel. Een gehoortoestel is niet een nieuw oor.”

Schaamte zou ook – vooral bij jonge mensen – mee kunnen spelen. “Dat wordt gelukkig veel minder. De hoortoestellen zijn kleiner geworden. Het is uiteindelijk ook juist goed als mensen zien dat je een hoorapparaat draagt. Het voorkomt misverstanden in de communicatie en onbegrip. Dat je er als horende goed mee omgaat, is een kwestie van goed fatsoen.”

Jolanda Haven sluit zich daar bij aan. “Ik durf nu vaker te zeggen dat ik slechthorend ben. Voorheen raadde ik soms wat werd gezegd, dat zorgde voor ongemakkelijke situaties.” Elske Posthuma: “Slechthorenden moeten zoveel mogelijk vertellen over hun probleem. Horenden zijn belangrijk voor slechthorenden, want wij willen normaal blijven communiceren met de wereld.”

Elske Posthuma schreef een boek over haar ervaringen. ‘Cochleaire capriolen – gehoor in beweging’ .

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht