Zorg

E-sigaret is ook schadelijk. RIVM waarschuwt tegen neprokertje

Ze gaan als warme broodjes over de toonbank van sigarenhandels. De e-sigaretten. Gepresenteerd als het minder schadelijke elektrische alternatief voor de sigaret. Alleen is de e-sigaret helemaal niet zo onschadelijk. Daarvoor waarschuwt het rijksinstituut RIVM.

E-sigaret

E-sigaret gezonder?

Op vragen van patiënten die willen stoppen met roken antwoordt de Groningse longarts professor Dirkje Postma dat ze de e-sigaret niet kan aanbevelen als gezond alternatief. Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten gedaan. De elektrische rook bevat ook nicotine. “De effecten op lange termijn van het op deze manier inhaleren van nicotine zijn nog niet onderzocht.”

E-sigaretten verslavend

Rijkinstituut RIVM waarschuwt dat e-sigaretten verslavend zijn, want de gebruiker krijgt nicotine binnen en dat is nu eenmaal verslavend. Bovendien claimen veel bedrijven die e-sigaretten verkopen volgens het RIVM ten onrechte dat de sigaretten onschadelijk zijn. “Er zitten wel degelijk kankerverwekkende stoffen in de damp die wordt ingeademd”, stelt het RIVM.

Nicotine in e-sigaret

Sommige navulverpakkingen voor e-sigaretten bevatten ten onrechte de vermelding dat er geen nicotine in zit. Ook de stelling dat e-sigaretten tijdens de zwangerschap gewoon gerookt kunnen worden is onjuist, stelt het RIVM. Er zit immers nicotine in en dat is nu eenmaal schadelijk voor de ongeboren baby. Ook de stelling dat meeroken bij deze sigaret geen probleem is, is volgens het RIVM onjuist. Er komt weliswaar geen rook in de omgeving te hangen maar wel nicotinedamp.

Opstapje naar roken

De elektrische sigaret kan volgens het rijksinstituut zelfs een opstapje zijn om echt te gaan roken. Jongeren die nog nooit gerookt hebben, worden met reclames voor kleurige elektrische staafjes overgehaald om te beginnen, en stappen daardoor misschien gemakkelijker over op echte sigaretten.

De bezwaren tegen de e-sigaret gelden overigens ook voor de zogeheten shisha-pen. Dat is een elektrische waterpijp die meestal ook nicotine verdampt. De werking is dezelfde als de e-sigaret.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht