Zorg

Stoppen met roken. E-sigaret de oplossing? Alles over de e-sigaret

De populariteit van de e-sigaret neemt toe. Veel mensen die willen stoppen met roken grijpen naar de elektrische sigaret. Maar is dit de oplossing? 

E-sigaretWat is een elektronische-sigaret? En wat is een shisha-pen?

Elektronische-sigaretten of e-sigaretten zijn apparaatjes op batterijen voor het toedienen van nicotine die zijn ontworpen om op vergelijkbare wijze als traditionele sigaretten te worden gebruikt. Deze producten zijn bedoeld om gebruikers snel van nicotine te voorzien zonder hen bloot te stellen aan de vele schadelijke chemicaliën die zich in traditionele sigaretten bevinden. Een shisha-pen (ook wel elektronische waterpijp, e-waterpijp of waterpijp-pen genoemd) is een elektronische verdamper die vergelijkbaar is met een e-sigaret. Dit product is niet te onderscheiden van e-sigaretten, aangezien ze verkrijgbaar zijn met en zonder nicotine en de gebruikswijze vrijwel hetzelfde is.

Hoeveel mensen in Nederland gebruiken e-sigaretten?

Uit statistieken blijkt dat in Nederland

 • 1% van de populatie soms  e‑sigaretten gebruikt,
 • 5% het één of twee keer heeft geprobeerd en
 • 94% het nooit heeft geprobeerd

Hoe staan Europeanen tegenover de  schadelijke gezondheidseffecten op mensen die e-sigaretten gebruiken?

Van de burgers in Europa

 • weet 38% niet of e‑sigaretten schadelijk zijn,
 • denkt 35% dat ze niet schadelijk zijn
 •  denkt 27% dat ze schadelijk zijn voor mensen die ze gebruiken

Zijn er zorgen dat e-sigaretten een opstapje  kunnen zijn voor jongeren om traditionele  sigaretten te gaan roken?

Gezondheidsexperts over de hele wereld zijn bezorgd dat de  marketing van e‑sigaretten op jongeren is gericht, aangezien  sommige producten totaal niet op traditionele sigaretten lijken en mworden aangeboden in aantrekkelijke kleurtjes zoals roze, paars, wit, zwart, rood en blauw, en in smaken zoals chocola, aardbei en bubblegum. Sommige e‑sigaretten hebben blitse knopjes of lampjes in de vorm van een diamantje, en lijken daardoor meer op hebbedingetjes dan op sigaretten. Sommige ontwerpen lijken meer op elegante kleurpennen dan op e‑sigaretten Daarnaast hebben de meeste producten geen waarschuwingsetiket om mensen te informeren over de gezondheidseffecten.  E‑sigaretten zijn meestal niet gereguleerd en vallen niet onder  tabakswetgeving. Om die reden zijn ze overal te koop, van kiosken  tot webwinkels.

Is er een leeftijdsgrens om e-sigaretten te kopen?

Hoewel e‑sigaretten zijn bedoeld voor mensen boven de 18, is hier geen echte controle op. Op dit moment zijn er geen wetten om
deze leeftijdsgrens verplicht te stellen. Veel online aanbieders waarschuwen dat e‑sigaretten niet zijn  bedoeld voor personen onder de 18. Onderzoek heeft aangetoond  dat het etiket van ongeveer 55% van de patronen (11 van de 20 geanalyseerde patronen) een waarschuwing bevat dat ze alleen voor volwassenen zijn bedoeld.

Zijn e-sigaretten verslavend?

Ja, net als nicotine in traditionele sigaretten is nicotine in e‑sigaretten verslavend. Nicotine is een belangrijk bestanddeel van e‑sigaretten. Het hecht zich aan nicotinereceptoren in de hersenen die neurotransmitters afgeven die het beloningscentrum stimuleren, wat leidt tot een prettig en voldaan gevoel. Bij langdurig gebruik kan dit leiden tot zucht naar en afhankelijkheid  van nicotine. Aangezien er zowel een fysieke als een psychologische component zit aan afhankelijkheid van nicotine, is het moeilijk om te stoppen.

Wat is nicotine? En waarom wordt het vaak gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken?

Nicotine is verantwoordelijk voor de verslavende eigenschappen van het roken van tabak. Geïnhaleerde nicotine wordt opgenomen door de kleine en niet door de grote bloedsomloop, waardoor het binnen 10 tot 20 seconden de hersenen bereikt . Nicotine hecht zich aan nicotine‑acetylcholinereceptoren in de hersenen, die op hun beurt verschillende neurotransmitters afgeven die het beloningscentrum stimuleren. Daardoor ontstaat een prettige beleving, een toegenomen gevoel van stimulatie en genot, minder stress en angst, verhoogde opwinding, een verbeterde stemming, en een verbetering in concentratie, reactietijd en prestaties bij bepaalde taken.

Mensen roken om de gewenste hoeveelheid nicotine in hun lichaam te krijgen. Wanneer iemand stopt met roken, ontstaan er
ontwenningsverschijnselen, waaronder prikkelbaarheid, een neergeslagen stemming, rusteloosheid, ongerustheid, een moeizame omgang met vrienden en familie, concentratieproblemen, honger en eetzucht, slapeloosheid en tabakszucht.Om die reden wordt als hulpmiddel bij het stoppen met roken vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangingstherapieën (kauwgom, huidpleisters, neusspray, inhalers en sublinguale oplostabletten). De meeste therapieën verlichten de ontwenningsverschijnselen van nicotine maar geven langzamer nicotine af aan de hersenen dan bij het roken van tabak het geval is.

Wordt er op de verpakking of het etiket gewaarschuwd tegen nicotineverslaving?

Over het algemeen wordt er op de verpakking of het etiket van e‑sigaretten en e‑vloeistoffen niet gewaarschuwd tegen nicotin‑
everslaving. Zijn e-sigaretten te gebruiken als nicotinevervangingstherapie? Onderzoek toont aan dat e‑sigaretten de zucht naar nicotine en de  ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. Zelfs e‑siga‑retten zonder nicotine verlagen de drang om te roken en leiden tot
minder ontwenningsverschijnselen. Sommige rokers kunnen door het gebruik van e‑sigaretten stoppen of minderen met roken.
Desalniettemin is de werkzaamheid van e‑sigaretten als hulpmiddel bij het langdurig stoppen met roken nog niet bewezen.  Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Welke hulpmiddelen worden in Nederland het  meest gebruikt om te stoppen met roken?

Europese statistieken laten zien dat

 • 73% van de rokers in Nederland zonder hulp probeert te stoppen met roken,
 • dat 22% gebruik maakt van nicotinevervangende medicatie zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotine‑inhalers,
 • en dat 7% gebruik maakt van e‑sigaretten of rookloze sigaretten.

Hoeveel nicotine zit er in e-sigaretten?

E‑sigaretten (zowel wegwerpbaar als navulbaar) bevatten naar opgave nicotinewaarden tussen 0 en 36 mg/ml. Het
nicotinegehalte van de e‑vloeistof kan per merk variëren, maar meestal is er sprake van laag (6 mg), middel (11‑12 mg), hoog (16‑18 mg), extra hoog (24 mg) en superhoog (36 mg). Ook kan de e‑vloeistof worden verkocht in verschillende volumes, van 10 tot  100 ml. Nicotine kan voor volwassenen dodelijk zijn bij een acute  inname van 30 tot 60 mg. Voor kinderen is een acute inname van 10 mg al dodelijk.

Heeft het roken van e-sigaretten  bijwerkingen?

Bijwerkingen van e‑sigaretten zijn onder meer mond‑ en keelirritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid. Al deze
bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard. De FDA  heeft 47 meldingen ontvangen waarvan er 8 (17%) ernstige nadelige effecten betroffen, zoals longontsteking, congestief hartfalen, verbranding door ontploffing van het product en het mogelijke overlijden van een baby die gestikt zou zijn in een patroon van een e‑sigaret.

Zijn de gepubliceerde gezondheidsclaims waar?

Nee, niet alle beweringen die in advertenties voorkomen, zijn
waar. Hieronder volgen enkele voorbeelden van misleidende
informatie.

 • De gezondheidsvoordelen zijn dezelfde als wanneer u zou stoppen met roken. Dat is niet bekend, want ook in e‑sigaretten komen meerdere kankerverwekkende stoffen voor.
 • Geen hoesten of slijmvorming meer. Die bewering is niet correct: mond‑ en keelirritatie, droge hoest, duizeligheid en misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van de e‑sigaret. Al deze bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard. Daarnaast zijn propyleenglycol en glycerol de hoofdingrediënten van de  e‑vloeistof. Beide stoffen hebben een sterk irriterende werking en  zijn in hoge concentraties aanwezig in e‑vloeistoffen. Het voornaamste effect van blootstelling aan propyleenglycol in de concentraties die worden aangetroffen in e‑sigaretten, is hoesten en irritatie van de bovenste luchtwegen
 • Geen tabak. Die bewering is niet correct: sommige natuurlijke e‑vloeistoffen bevatten extracten van tabaksblad.
 • Geen kanker. Dat is niet bekend, aangezien er sprake is van diverse tabaksspecifieke nitrosaminen, zoals NNK en NNN, die ook in e‑sigaretten voorkomen. Dit zijn bekende kankerverwekkende stoffen bij mensen. Daarnaast bevatten e‑sigaretten ook formaldehyde (een bekende kankerverwekkende stof bij mensen) en acetaldehyde (een mogelijk kankerverwekkende stof bij mensen)
 • Geen passief roken. Ondanks dat er geen sprake is van passief roken, kan uitgeademde lucht nog schadelijke stoffen bevatten. In plaats van ‘tweedehands  rook’ treedt er ‘passieve damp’ op. Metingen van de binnenlucht na het gebruik van een e‑sigaret hebben namelijk de aanwezigheid aangetoond van formaldehyde (een bekende kankerverwekkende stof bij mensen), acetyldehyde (een mogelijk kankerverwekkende stof bij mensen), benzeen (een bekende kankerverwekkende stof bij mensen) en andere vluchtige  organische stoffen.
 • Veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Nicotine wordt door de placenta doorgelaten en wordt opgenomen door de foetus. Nicotine kan schadelijk zijn voor longen, hart en centraal zenuwstelsel van de foetus.

Trekjes

Een e-sigaret van 300 trekjes staat over het algemeen gelijk aan twee pakjes traditionele sigaretten en een e-sigaret van 500
trekjes aan 3 pakjes traditionele sigaretten. Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen. Een  pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.

 

Bron: Factsheet RIVM

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht