Zorg

Verslaafd aan smartphone: Jongeren zweren smartphone weer af

De smartphone-gekte lijkt over zijn hoogtepunt. Een kleine groep jongeren zweert het continu facebooken en whatsappen af. Ouderwetse telefoons met 10 toetsen, die zijn toch voor oudjes? In elk geval niet voor de screenagers zoals jonge mensen die na 1980 zijn geboren, worden genoemd. Een kleine groep gaat weer voor die ‘dumbphone’. Ze zijn vooral de sociale media spuugzat.

smartphone verslaving

Smartphone verslaving

The New York Times merkte de trend in de Verenigde Staten al eerder op. Bestsellerauteur Jonathan Safran Foer vertelde in die krant hoe de smartphone zijn leven beheerste. “Ik stond op een gegeven moment op mijn smartphone te kijken terwijl ik mijn kinderen in bad aan het doen was”, verklaarde Safran Foer.

Elsbeth Urbani uit Leiden zette een paar maanden geleden een dikke streep door haar 250 facebook-en 20 whatsappvrienden. “Nu stuur ik kaartjes en brieven. Dan denk je na voordat je iets zegt.”

Telefoon vraagt steeds om aandacht

Volgens Harold Kuepers, trendwatcher van lifestyleweblog Stylecowboys, is het afzweren van de smartphone een gevolg van de ‘meldingenterreur’ van de apparaten. ,,De smartphone vraagt constant om aandacht. Natuurlijk, al die geluidjes kun je uitzetten, maar die meldingen in je scherm blijven maar komen. We zitten op het toppunt van wat we kunnen verdragen. Mensen willen rust en met een smartphone heb je nooit rust.’’

“Ik was verslaafd”

De Utrechtse Shody Careman (27) verruilde haar smartphone voor een toestel waarmee ze alleen kan bellen. “Ik was verslaafd. Mijn vriend had al regels ingesteld als ‘geen smartphone aan tafel’. Ik kreeg rsi-klachten in m’n wijsvinger van het whatsappen.’’ De meldingen van haar smartphone waren dwingend. ,,Met twintig mensen appte ik vrijwel dagelijks. Ik had driehonderd facebookvrienden. En oma van 83 wilde elke dag Wordfeud spelen.”

Shody Careman is al vijf maanden clean. Het scheelt haar veel geld. Een ouderwetse telefoon kost maar een paar tientjes. Abonnementen zijn goedkoop. En die ouwe Nokiaatjes zijn niet kapot als ze vallen. “Er komt geen smartphone meer in mijn leven. Het leven zonder is zo relaxt. Een bevrijding.”

Verdwijnt de smartphone?

Toch denkt trendwatcher Kuepers niet dat de smartphone verdwijnt. “Ik denk eerder dat de smartphone slimmer wordt. Dat de telefoon weet wanneer hij je berichtjes mag sturen en wanneer niet. Dat hij weet of hij in je broekzak zit, of dat hij op tafel ligt. En als hij straks dan twee minuten op tafel ligt, dan weet hij: ik ben even niet nodig, ik houd me koest.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht