Zorg

Veel niet-rokers kampen met COPD. Universiteiten doen onderzoek

De longziekte COPD, die bekend staat als rokersziekte, treft opvallend veel mensen die nooit gerookt hebben. De oorzaak daarvan is niet duidelijk, daarom steekt het Longfonds 845.000 euro in het onderzoek van het UMCG in Groningen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam hiernaar. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt op Wereld COPD Dag.

COPD

Bron: YouTube/ Longfonds

Wat is COPD?

Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland hebben volgens het Longfonds last van COPD. Hoewel het vooral door roken veroorzaakt wordt, heeft een kwart tot bijna de helft van de patiënten nooit gerookt. COPD-patiënten kampen met een chronische ontsteking van de longen.

De voornaamste symptomen van de ziekte zijn

  • kortademigheid,
  • hoesten
  • slijmproductie.

Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat patiënten lichamelijke activiteiten gaan vermijden. Genoeg bewegen leidt daarentegen juist tot verminderde kortademigheid, een verbeterde spierfunctie en een betere kwaliteit van leven.

Wereld COPD dag

De derde woensdag in november vraagt Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) aandacht voor deze ziekte . Het thema van dit jaar is ‘Breathless, not helpless”, waarmee wordt bedoeld dat ondanks deze ziekte, de patiënt nog steeds een normaal leven kan.

COPD onder niet-rokers

Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat bij deze groep mensen de rol is van genen en blootstellingen zoals meeroken en luchtvervuiling die COPD veroorzaken. Volgens het Longfonds speelt aanleg waarschijnlijk mee in het ontwikkelen van de longziekte, maar ook dat is tot nu toe nooit onderzocht.

Het onderzoek moet eind 2016 afgerond zijn.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht