Zorg

Wat zijn de verschijnselen van mazelen? En hoe voorkom je het?

Op een basisschool in de gemeente Weststellingwerf is de afgelopen weken een aantal leerlingen, leerkrachten en hun gezinsleden ziek geworden. Bij een van de gezinsleden is mazelen vastgesteld. Mede gezien de landelijke mazelenepidemie vermoedt de GGD dat de overige zieken waarschijnlijk ook mazelen hebben of hebben gehad.

mazelen

Bron: Flickr/ Dave Haygarth

Een deel van deze personen is niet of onvolledig gevaccineerd. De GGD biedt niet-zieke personen die intensief contact hebben gehad met de zieken, en zelf niet gevaccineerd zijn, een vaccinatie aan. Het doel hiervan is om te voorkomen dat zijzelf en hun omgeving alsnog ziek worden.

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht en het kan door een ander ingeademd worden. Iedereen die niet (of niet volledig) is ingeënt en de ziekte nog niet heeft gehad kan de ziekte krijgen. Mensen kunnen elkaar besmetten vanaf twee dagen voordat er ziekteverschijnselen optreden tot vijf dagen na het begin van de huiduitslag.

Vaccineren

Er is een vaccin beschikbaar tegen mazelen, de BMR-prik (bof, mazelen en rode hond). De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen als ze 14 maanden en 9 jaar zijn. Volwassenen en kinderen die niet (volledig) ingeënt zijn tegen mazelen en contact hebben gehad met een mazelenpatiënt, kunnen alsnog ingeënt worden.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Mazelen begint plotseling met

  • koorts,
  • hangerigheid,
  • verkoudheid en hoesten.
  • Door een oogontsteking wordt de patiënt lichtschuw. Deze verschijnselen verdwijnen snel.
  • Na twee tot drie dagen ontstaat opnieuw koorts, nu hoger. Enkele dagen tot een week daarna ontstaat een huiduitslag. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts.

Wanneer word je ziek?

Na besmetting duurt het meestal een dag of tien voordat ziekteverschijnselen optreden. Wanneer je mazelen hebt gehad, of wanneer je 2x bent ingeënt ontstaat bij verreweg de meeste mensen bescherming. Ongeveer 10% van de personen die mazelen krijgen ontwikkelen een complicatie, zoals een longontsteking of een middenoorontsteking

Hoe kun je mazelen krijgen en hoe kun je anderen besmetten?

Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Zo kan besmetting optreden. De ziekte is heel besmettelijk. Mensen kunnen elkaar besmetten vanaf 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag.

Wie kan het krijgen en wie loopt extra risico?

Iedereen die niet (of onvolledig) is ingeënt of de ziekte nog niet heeft doorgemaakt kan mazelen krijgen. Bij baby’s, volwassenen en immuun gestoorden kan de ziekte ernstig verlopen.

Hoe kan mazelen worden voorkomen?

Er is een vaccin tegen mazelen, de BMR-prik (bof, mazelen en rode hond). Volwassenen en kinderen die niet (volledig) ingeënt zijn tegen mazelen en contact hebben gehad met een mazelenpatiënt kunnen alsnog worden ingeënt. Neem daarvoor contact op met de huisarts of de GGD. Inenting moet dan wel binnen 3 dagen na het contact met een mazelenpatiënt plaatsvinden.

  • Houd bij hoesten en niezen de hand voor de mond en neus.
  • Was de handen daarna. Leer dat ook aan kinderen.
  • Het is nog beter om een papieren zakdoek te gebruiken en deze na eenmalig gebruik weg te gooien.

Is mazelen te behandelen?

Mazelen kan niet behandeld te worden, de complicaties vaak wel.

Diagnose

Wanneer het nodig is om de diagnose te bevestigen kan de ziekte worden aangetoond door een keeluitstrijk en/of bloedonderzoek.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht