Zorg

Nog geen simpel antwoord op voedselallergie. Wel steeds vaker allergische klachten

Steeds vaker komen mensen met allergische klachten bij de dokter. Een allergie is over het algemeen goed te traceren, maar nog altijd moeilijk te behandelen en meestal niet te genezen. Sinds de jaren tachtig komt voedselallergie meer en meer in opkomst.

eten, pindakaas, voedsel, voedselallergie

Bron: Flickr/ vchili

Vijf jaar geleden toonde een UMCG-onderzoek op Nederlandse middelbare scholen aan dat 6,8 procent van de leerlingen allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen. Hierbij gaat het vooral om noten, pinda’s, eieren en koemelk. Kinderallergoloog professor Ewoud Dubois: “Je gaat bijna nooit dood aan de allergie, maar een puber kan daardoor wel in een isolement belanden. De kwaliteit van leven is aangetast.”

Dubois richtte in 2000 een testcentrum voor kinderen op. In een voedselprovocatie-unit ontdekte hij dat er in de helft van de gevallen geen sprake was van voedselallergie. “Maar hoe de klachten wel ontstaan weten we vaak niet. Dat lijkt voor ons en de ouders misschien onbevredigend, maar door die testen neem je in elk geval een groot stuk onzekerheid weg”, zegt hij.

Hoe ga ik het best om met een voedselallergie?

Een voedselallergie los je niet op door risicovoedsel te mijden. “Toch is dat – uit veiligheidsoverwegingen – soms de enige manier, maar eigenlijk moet je juist het immuunsysteem trainen”, zegt Dubois. “Dat betekent dat je je op een veilige manier moet blootstellen aan producten, maar aangezien wij nog niet weten hoe dit veilig en effectief kan, moet je dat ook beslist niet op eigen houtje doen. Eerst moet er een adequate diagnose worden gesteld om vervolgens in overleg met een deskundige te kijken of de tolerantie van het immuunsysteem voorzichtig is op te bouwen.”

Bij de zogenaamde Specifieke Orale Tolerantie Inductie worden allergene voedingsmiddelen via de mond voorzichtig toegediend om de tolerantie te bewerkstelligen. Het lichaam gaat dan – als het goed is – de producten op een gegeven moment verdragen. Dubois: “Deze behandeling is experimenteel en de resultaten zijn niet blijvend. Bovendien ondervindt de patiënt nogal wat bijwerkingen.”

Onderzoek naar voedselallergie

Het zou kunnen zijn dat de sleutel tot adequate behandeling in de genetica ligt. Tot nu toe zijn nog weinig genetische studies gedaan naar voedselallergie en daarom zijn er meer vragen dan antwoorden, zegt professor Cisca Wijmenga. Haar afdeling humane genetica wil op zoek naar de mechanismen bij allergieën. Stel dat iemand genetisch belast blijkt, maar toch geen allergie ontwikkelt, hoe komt dat? En wat verzuimt het immuunsysteem te doen dat het wel zou moeten?

Voor een uitgebreid onderzoek gaan de onderzoekers de DNA-gegevens gebruiken van de databank van patiënten met voedselallergie, maar eveneens die van het Groninger gezondheidsonderzoek Lifelines. Wijmenga: “Genetica heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en het zou mooi zijn als we de komende vijf jaar de erfelijke factoren van voedselallergie ontrafelen. Zo hopen we meer inzicht te krijgen in het ontstaan van voedselallergie en in het herkennen van kinderen met een verhoogd risico daarop. Wellicht biedt het zelfs mogelijkheden om deze vorm van allergie te voorkomen.”

Volgens de specialisten is dit genetisch onderzoek simpelweg niet gedaan omdat er geen geld voor was. “Er gaat helaas geen collectebus rond voor voedselallergie.” Maar ze kijken positief naar de toekomst, zeker nu een Groningse studente onlangs met dit onderzoek een prestigieuze prijs won op een internationaal congres.

Etiketten voor voedselallergie

Met de verplichte komst van Europese labels op voeding weten we nu precies wat er in onze voeding zit, maar: “Het lastige is dat wij niet precies weten hoeveel er wel of niet in mag zitten om een allergie te voorkomen. We kunnen nu prima testen of iemand allergisch is, maar daarmee kunnen we nog geen eensluidend advies geven. We weten gewoon nog veel te weinig van het mechanisme en daar is meer onderzoek voor nodig.”

De artsen zien voor de voedselindustrie een bijkomend voordeel; die kan mee profiteren van meer kennis om zo bijvoorbeeld hypo-allergene producten te produceren. Wijmenga: “Kijk naar Amerika waar 10-15 procent van de bevolking inmiddels glutenvrij eet.”

De specialisten zijn het er over eens: “Goede tests zijn er, maar we moeten uiteindelijk naar een goede behandeling toe.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht