Zorg

Afvallen begint met goed slapen. Slecht slapen stimuleert veel eten

Slaapstoornis en overgewicht gaan vaak met elkaar gepaard. Slecht slapen leidt tot veel eten blijkt uit Zweeds onderzoek. “Afvallen begint met goed slapen”, zegt neuroloog Hans Hamburger, slaapdeskundige en hoofd van het Amsterdam WaakSlaapCentrum in het Slotervaartziekenhuis en Boerhaave Medisch Centrum.

 

Slaapstoornis en overgewicht

Na een slechte nachtrust kies je voor grote, calorierijke porties?
“Dat klopt. Dat bleek eerder al uit groot onderzoek in Leiden. Mensen die lijden aan de slaapstoornis narcolepsie kampen vaker met overgewicht dan mensen die een goede nachtrust hebben.”
Waar ligt dat aan?
“Meestal is dat een hormonale kwestie. Het hormoon hypocretine stimuleert de eetlust, maar het is ook het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het slaap-waakritme. Als het verstoord raakt, word je ’s nachts vaker wakker, kun je meer honger krijgen en aankomen. Ook de suikerstofwisseling raakt van streek.”
eurochamp vermoeid

 

Mensen die willen afvallen, zouden dus eerst goed moeten slapen?
“Precies! Veel dikke mensen lijden aan slaapapneu. Dat zou je moeten aanpakken, anders heeft al dat lijnen ook geen zin.”
Sommige mensen die op dieet zijn, plunderen ’s nachts de koelkast.
“Dat is een slechte gewoonte. Maar wat is oorzaak en wat gevolg? Ze worden wakker en denken dat het de slaperigheid bevordert als ze wat eten. Maar dan gaat het licht aan en is hun ritme verstoord, waardoor ze niet meer kunnen slapen. Het begint met nachtrust.”
Mensen komen in een vicieuze cirkel terecht.
“Slecht slapen en meer eten leidt tot meer overgewicht, wat weer leidt tot slechter slapen. Mensen moeten daar uitbreken.”
slaapstoornis overgewicht

Door goed te slapen kun je afvallen Mensen met slaapstoornis, vaker overgewicht ( Foto: NDC Mediagroep)

Hoe pak je dat aan?
“De moderne tijden zijn zo jachtig, slaap schiet er nogal eens bij in. Je telt niet mee als je geen groot beeldscherm hebt. Dat licht kan je uren lang wakker houden, waardoor de nachten te kort worden! Ik zou zeggen: dim het licht gedurende de avond. Zit niet tot vlak voor het slapengaan te twitteren. En doe af en toe een powernap overdag. Een minuut of 20 à 25. Niet langer, en nooit na vier uur ’s middags.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht