Zorg

Het voorspellen van extreme lichaamslengte met DNA is nu mogelijk

Onderzoekers van Erasmus MC hebben aangetoond dat extreme lichaamslengte voorspeld kan worden met genetisch materiaal. Deze toepassing kan ingezet worden op meerdere vlakken, waaronder kindergeneeskunde en forensisch onderzoek. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Human Genetics.

dna, lengte

Onderzoekers onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC hebben DNA-varianten geselecteerd waarmee met 75% zekerheid kan worden voorspeld of iemand extreem lang is of zal worden.

Voorspellen via DNA nuttig

Kayser: “Haarkleur, oogkleur en leeftijd kunnen we inmiddels met 90% zekerheid voorspellen aan de hand van DNA monsters. Ik verwacht dat extreme lichaamslengte op termijn nog accurater dan met 75% voorspeld kan worden. In forensisch onderzoek, waar DNA bijvoorbeeld op een plaats delict wordt gevonden, kan het voorspellen van lengte, naast haar- en oogkleur, en leeftijd van een onbekende dader nuttig zijn.”

Groeiremmers

Ook voor de mogelijke toepassing van groeiremmers is de vondst belangrijk. Prof.dr. Sten Drop van de afdeling kinderendocrinologie van het Erasmus MC-Sophia werkte mee aan de studie. Drop: “Te lange lichaamslengte kan op latere leeftijd allerlei fysieke en ook psychische problemen met zich meebrengen. Met onderzoek naar de gevonden genen kunnen wij nu eerder en beter bepalen of bijvoorbeeld de inzet van groeibeperkende behandeling bij kinderen die te lang dreigen te worden, nodig is.”

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht