Zorg

Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent? Wat is een depressie?

In het brein kan iets misgaan waardoor iemand zich langdurig verschrikkelijk somber voelt. Depressie is wereldwijd een van de meest voorkomende aandoeningen en heeft grote invloed op het leven. “Het mooie is dat er ook vrij veel tegen te doen is”, zegt psychiater professor Robert Schoevers.

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Bron: Flickr/ Joepenna

Wat is een depressie?

is vaak geneeslijk, maar de kwetsbaarheid blijft. Hoe gevoelig iemand is voor een depressie, hangt af van een aangeboren of aangeleerde psychische kwetsbaarheid, in combinatie met heftige gebeurtenissen in het leven, zoals het verlies van een persoon, relatie, status of werk.

Een lichte depressie gaat na enige tijd vaak over, indien het lukt om de problemen te boven te komen. Daarbij helpt het om actief te blijven en steun te zoeken. Als de depressie blijft, of ernstiger wordt, kan die worden behandeld met psychotherapie, eventueel gecombineerd met medicijnen.

Bij een zware depressie is medicatie een behandeling, maar zijn er nog meer opties, zoals elektroshocks.

Hoe ontstaat een depressie?

Hoe ontstaat een depressie? Eigenlijk begint het al in de baarmoeder, zegt Schoevers. Soms is een kind erfelijk belast. “Als de moeder in een moeilijke situatie haar kind draagt, ervaart het kind al stress. Vroege levenservaringen hebben veel invloed op de ontwikkeling. Een veilige opvoeding is het grootste geschenk wat je een mens kan geven”, vindt Schoevers. Een opvoeding waarin je ook leert met tegenslagen om te gaan en ziet hoe je ouders problemen oppakken.

“Het hoeft geen rimpelloze vijver te zijn.” Door ernstige ervaringen waarop je geen invloed hebt, kan je psychische veerkracht aangetast raken. Het zelfvertrouwen ontbreekt. “Je leert als het ware dat je zaken toch niet onder controle hebt, en trekt bijna automatisch de conclusie dat het toch misgaat.” Hierdoor, maar ook als iemand erfelijk belast is voor depressies, kan het erg lastig zijn met negatieve gebeurtenissen in het leven om te gaan.

Wat gebeurt er in je hoofd bij een depressie?

Met een PET-scan van de hersenen is bij depressieve mensen te zien dat een bepaald gebied in het brein overactief is. De kunst is de boel weer in evenwicht te brengen.

Het brein is plastisch, het is geen harde schijf, zegt psychiater Harm Jan Pot. In het brein ontstaan steeds nieuwe verbindingen en andere verdwijnen. Het stofje BDNF beïnvloedt dat, brain-derived neurotrophic factor. Bij depressieve mensen is er minder BDNF, bij vrolijke mensen juist meer. Bewegen beïnvloedt de hoeveelheid BDNF. Bij iemand met weinig BDNF krimpen de hersenen. “Op scans is te zien dat de zogeheten hippocampus bij langdurig depressieve mensen wel 10 procent kleiner wordt”, zegt psychiater Harm Jan Pot.

Bioritme

Ook het bioritme is van belang. De hersenen worden beïnvloed door hormonen die het slaapwaakritme aansturen.Wie net wakker wordt, wordt actief door zo’n hormoon; wie moe is, wordt slaperig door een ander hormoon. Maar als dat bioritme in de war is, worden mensen op verkeerde momenten suf of juist actief.

En dan is er nog de invloed van boodschapperstoffen ofwel neurotransmitters, zoals adrenaline, serotonine en dergelijke. Deze stoffen zijn betrokken bij de stemming, bij het ervaren van genot, verdriet, geluk en welzijn.  bDrugs en alcohol hebben effect op deze neurotransmitters, en medicatie ook.

Hoe dat precies werkt, is tamelijk ingewikkeld. “Je brengt iets in waarmee je het hele systeem beïnvloedt”, zegt Pot. “Daarom is goede begeleiding bij medicijngebruik van groot belang.”

Behandelingen

  • Actief proberen je problemen te beïnvloeden, maar ook rouwen wanneer dat nodig is. Dat is bij milde depressies meestal de eerste drie maanden de beste behandeling.”Meestal treedt in die eerste maanden spontaan herstel op als iemand een mindere periode heeft na een heftige gebeurtenis in het leven. Belangrijk is in die tijd wel om goed voor jezelf te zorgen, je levensritme vast te houden en sociale steun te zoeken.”
  • Bij een milde depressie kan iemand ondersteuning krijgen in de vorm van problem solving en psycho-educatie (ofwel leren het probleem onder ogen te zien en aan te pakken)
  • Psychotherapie: allerlei vormen van gestructureerde gesprekken en oefeningen. Gericht op het verwerken van verlies en het terugkrijgen van grip op je leven en je stemming
  • Antidepressiva: meestal niet aan te bevelen bij een lichte depressie, wel bij een zware of langdurige. Maar altijd onder strikte begeleiding van een huisarts of psychiater
  • Elektroshocks: beïnvloeding van de hersenen door het opwekken van een epileptische aanval. Als medicijnen niet werken, is het een zinvolle behandeling, ook bij ouderen of lichamelijk zieke mensen
  • Transcraniële Magnetische Stimulatie: beïnvloeding van de activiteit in de hersenschors met magnetische velden. Op dit moment vooral in onderzoek toegepast, maar weinig belastend en veelbelovend
  • Het resetten van de biologische klok met medicijnen zoals melatonine (uitkijken voor middeltjes bij drogist met te lage dosering), met lichttherapie of een gouwe ouwe: een doorwaakte nacht om de stemming te beïnvloeden.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht