Zorg

Niets ruiken en niets proeven. Wat is Anosmie?

De geur van versgebakken brood, van parfum of het haar van je baby. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om geuren te kunnen waarnemen.

ruik, ruiken, bloemen, neus

Bron: Flickr/ Vauvau

Een zware verkoudheid kan een vervelend staartje hebben. Daar kwam Inge de Jong (53) uit Sneek vorig jaar achter, toen zij vele weken na haar verkoudheid nog steeds geen reuk en dus ook geen smaak had. “Ook de speciale neusspray van de huisarts had geen effect. Ik vond het erg naar, want ik was juist een geurmens. Ik snoof altijd de geur op van de schone was, ik kon genieten van het lekkere luchtje van de vacht van ons hondje. En als ik vlees wilde bereiden, rook ik altijd of het wel goed was. Dat was allemaal verleden tijd.”

Met haar reuk was ook haar smaak weg. “Een stukje krentenbrood met spijs en roomboter rond Pasen – ik kon er niet meer van genieten. Net zo min als van een lekker wijntje. En als je niets proeft van heerlijk klaargemaakt eten, dan zijn etentjes buiten de deur ineens niet meer zo leuk.”

Diagnose Anosmie

De keel-, neus- en oorarts naar wie zij werd verwezen, vertelde haar dat een virus of bacterie de reukzenuw kan aantasten en stelde de diagnose anosmie. “Daar schrok ik van. Als je de rest van je leven niet meer kan ruiken of proeven, is dat heel erg jammer. Ik had geluk. Bij mij herstelde de zenuw zich na een half jaar. Hoewel ik soms nog wel eens twijfel of ik een bepaalde geur net zo reuk en smaak goed waarneem als vroeger.”

“Het verlies van je reuk en daarmee ook van je smaak,wordt als een groot gemis ervaren. En niet alleen tijdens de maaltijd”, zegt kno-arts Robin Plaat van het MCL. “De reukzenuw staat met veel meer centra in de hersenen in verbinding. Als de zenuw beschadigd is, is ook de alarmfunctie weg, want je ruikt geen gevaar bij het aanbranden van eten, bij een gaslek of brand. Ook je eigen lichaamsgeur ruik je niet en dat kan onzeker maken. Bovendien ben je je geurherinneringen, je associaties met geuren en gevoelens van vroeger, kwijt.”

Beschadigd reukvermogen

Plaat ziet ongeveer vijf patiënten per jaar met anosmie op zijn spreekuur. Het is het topje van de ijsberg, denkt hij. “De aandoening komt veel vaker voor dan wij registreren. Volgens de Anosmie Vereniging zijn er in Nederland 250.000 tot 300.000 mensen met anosmie. Een deel van hen heeft deze reuk en smaak stoornis overgehouden aan een virusinfectie. Soms is anosmie het gevolg van een ongeluk. Bij een klap tegen het achterhoofd kan de reukzenuw onherstelbaar beschadigd raken. Deze patiënten komen niet bij ons, maar eventueel bij de neuroloog.”

Neerslachtig door reuk- en smaakgebrek

De schade is meestal onomkeerbaar en de medische wereld heeft deze patiënten weinig te bieden. “We kunnen een reuktest doen en bij twijfel over een gezwel of andere afwijking maken we een mri-scan. Daarnaast geven we uitleg en voorlichting. Maar een medicijn tegen anosmie is er niet. Veel patiënten raken neerslachtig, omdat de kwaliteit van leven minder wordt. Daarom is de Anosmie Vereniging zo belangrijk. Daar kan men ervaringen delen. Ook geeft de vereniging tips over het klaarmaken van maaltijden. Spelen met harde en zachte voedingsbestanddelen geeft de maaltijd toch iets meer betekenis.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht