Zorg

Bill Gates steekt geld in Gronings onderzoek naar tbc-vaccin

Groningse onderzoekers werken aan een vaccin dat tuberculose kan voorkomen. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft 3,5 miljoen dollar gegeven aan vier onderzoeksgroepen onder wie de Groningse hoogleraar bio-organische chemie Adri Minnaard, die vier moleculen aan het maken is die cruciaal zijn voor zo’n vaccin.

tbc, vaccin, spuit, inenten

Tbc in je lichaam

Tbc komt wereldwijd nog steeds veel voor en er komen steeds vaker varianten die resistent zijn tegen antibiotica. Tbc is nog niet te voorkomen, alleen te bestrijden met een langdurige kuur met antibiotica. Het lastige van de tbc-bacterie is dat hij heel lang ‘slapend’ in het menselijk lichaam kan blijven. De ziekte kan tientallen jaren later opvlammen als iemand verzwakt, bijvoorbeeld door ouderdom, honger of een ziekte.

Doordat in de derde wereld mensen vaak niet het geld hebben om een langdurige kuur te ondergaan, stoppen ze noodgedwongen na de eerste tekenen van herstel. De bacteriën zijn dan nog niet allemaal dood en varianten van de bacterie die ongevoelig zijn voor een bepaald antibioticum vermenigvuldigen zich en kunnen andere mensen besmetten.

Onderzoek naar tbc

Daarom wordt al ruim tien jaar door verschillende onderzoeksgroepen gewerkt aan een vaccin, om besmetting van te voren al aan te pakken. De Groningse groep onder leiding van Minnaard is daarvoor bezig met vier moleculen die aan de buitenkant van de tbc-bacterie voorkomen. “Opzuiveren uit bacteriën levert niet de gewenst hoeveelheid en zuiverheid”, zegt Minnaard. “Daarom is het onze taak ze in het lab te maken. Dat is geen sinecure. Tien jaar geleden zou het onmogelijk zijn maar recente ontwikkelingen in de synthetische organische chemie zorgen er voor dat het nu wel mogelijk is.”

Minnaard werkt al sinds 2006 aan de vier moleculen en wist ze als eerste ter wereld zelf te maken. “Aan de rijksuniversiteit Groningen zijn we erg goed in stereospecifieke synthese.” Dat betekent dat er twee varianten van een molecuul gemaakt worden die elkaars spiegelbeeld zijn maar toch verschillende eigenschappen hebben, zoals een linker- en rechterhand. “De kunst is dus alleen de juiste ‘hand’ te maken en daar zijn we in Groningen experts in.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht