Zorg

Opgesloten in luxe kliniek om de zeer besmettelijke ziekte tbc

Het is stukken luxer dan de gevangenis, maar toch, je zou er maar maandenlang tot soms zelfs een jaar opgesloten zitten. Puur en alleen omdat je een zeer besmettelijke ziekte hebt.

tbc kliniek, ziekenhuis, tbc

Bron: DVHN/ Corné Sparidaens

Grote ramen, rustgevende kleuren, ruime eenpersoonskamers voorzien van tv, wifi en een eigen badkamer. “We doen hier alles om het verblijf voor onze patiënten, onze gasten, zo prettig mogelijk te maken”, zegt longarts Wiel de Lange van de tuberculosekliniek bij Beatrixoord in Haren. “Maar het blijft soms een gedwongen opname, het is niet anders.”

Moet je met tbc naar een kliniek?

De vroeger zo gevreesde ziekte tbc kan tegenwoordig prima behandeld worden met pillen, antibiotica. De kleine duizend mensen in Nederland die de ziekte jaarlijks oplopen, kunnen voor het grootste deel gewoon thuis behandeld worden.

Een kleine groep daarvan, zo’n 150 patiënten, belandt in een van de twee tbc-klinieken in Nederland: in Dekkerwald bij Nijmegen en Beatrixoord in Haren. Meestal zijn het mensen die ook andere ziektes onder de leden hebben of een zwakke weerstand. Vaak zwervers, illegalen, psychiatrisch patiënten of alcoholisten. Maar niet altijd. Er zijn nog steeds zeelieden of ouderen die zomaar tbc krijgen.

Tbc wapent zich tegen antibiotica

Het probleem met tbc is dat er steeds meer tb-bacteriën komen die ongevoelig zijn voor de antibiotica. Er zijn zelfs tb-bacillen die voor meerdere antibiotica ongevoelig zijn, multiresistent. En er zijn er waartegen geen enkel antibioticum meer werkt, totaal resistent. Het is dus zaak verspreiding van die bacillen te voorkomen.

Bewaking in de tbc-kliniek

“Het komt nu al enkele keren per jaar voor dat we de burgemeester om toestemming moeten vragen die patiënten gedwongen op te nemen en te isoleren”, vervolgt De Lange. “Dat gaat nu provisorisch op onze oude tbc-afdeling met een bewaker op de gang.”

In het centrum zijn 24 eenpersoonskamers waarvan 16 voor verpleging in isolatie, en daarvan zijn er vijf voor dwangopnames. Een bewaker heeft vanuit een open hokje zicht op de vijf deuren. Alle kamers hebben eerst een sluis waar een hard alarm afgaat als beide deuren open gaan. Dat mag dus niet. Er is een uitgekiend luchtsysteem zodat er geen besmette lucht van buiten naar binnen kan.”

De sleutel is zelden nodig. De meeste patiënten blijven uit zichzelf wel binnen. En als ze wat beter zijn en niet meer besmettelijk kunnen ze verder de kliniek door. Naar de fitnessruimte, de keuken en de activiteitenruimte. Maar om de tbc-kliniek te verlaten hebben ze een pasje nodig.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht