Zorg

Wat is tbc? Vijf vragen en antwoorden over tbc

Wat is tbc? Hoe vaak komt de ziekte voor? Het Tuberculosefonds geeft informatie. 
JHZ/TBC 5

Vijf vragen en antwoorden over een ziekte die vroeger de vliegende tering werd genoemd.

Wat is TBC?

TBC of tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberculosebacterie. De infectie kan ernstige ontstekingen veroorzaken, meestal in de longen, maar osms ook in de nieren, gewrichten of lymfeklieren. Patiënten die niet goed worden behandeld, kunnen aan de ziekte overlijden.

Wat zijn de symptomen?

In het beginstadium zijn de bekendste klachten langdurig hoesten, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed. Patiënten met deze klachten moeten direcht naar de dokter. Als er sprake is van tbc, doet de GGD onderzoek in de omgeving van de patiënt.

Is tbc besmettelijk?

Alleen bij open longtuberculose, waarbij de bacterie in het slijm zit. De uitgehoeste bacterie kan worden ingeademd door omstanders. Dat gebeurt sneller in kleine, slecht geventileerde ruimtes. Gezonde mensen die de bacterie inademen hebben ongeveer tien procent kans om ziek te worden.

Is tbc te genezen?

Ja, met een medicijnkuur die minstens zes maanden duurt. Er bestaat een vaccin, maar dat biedt geen volledige bescherming. Bovendien maakt het de Mantoux-test, waarmee de ziekte wordt opgespoord, onbetrouwbaar. In Nederland wordt het vaccin niet meer standaard gebruikt.

Hoeveel mensen raken besmet?

Eenderde van de wereldbevolking is geïnfecteerd. De ziekte komt het meeste voor in Afrika en Zuidoost-Azië, en wint snel terrein in Oost-Europa. In Nederland, waar in de eerste helft van de vorige eeuw jaarlijks 7500 patiënten overleden aan tbc, worden nu nog 962 mensen per jaar besmet.

Dit verhaal is eerder verschenen in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht