Zorg

Ik ben goed, zoals ik ben – Column Marielle de Vries

Ik heb mijn afspraak bij de diëtiste voor volgende week afgezegd. Begin volgend jaar maak ik een nieuwe. Beloofd is beloofd. Ik heb een beetje genoeg ervan om constant met eten bezig te zijn. Mijn eetpatroon is redelijk op orde. Valkuilen zijn er nog wel, maar die zijn niet zo diep meer. En bovenal, ik ben blij met mezelf. Ik ben goed zoals ik ben.

Jans & Snorremans in 2010

Jans & Snorremans in 2010

Dat laatste is belangrijk. Tot een paar jaar geleden was ik vaak bezig met hoe ik op anderen over kwam. Te bang om afgewezen of bespot te worden vanwege mijn omvang. Dat zorgde ervoor dat ik mezelf dingen ontzegde. Zwemmen deed ik niet meer, uit eten kon ik nauwelijks van genieten en auditie doen voor een theaterstuk leverde altijd stress op.

Auditie

Toneelspelen is een van mijn grote hobby’s. Op het toneel voel ik me vrij. Kan ik iemand anders zijn. Maar ik had altijd een bloedhekel aan audities doen. Tot afgelopen maandag. De hele dag was ik wat gespannen want het was alweer een paar jaar geleden dat ik mezelf voor de leeuwen had gegooid. Tijdens vorige bijeenkomsten als deze, met mensen die ik niet of nauwelijks kende, was ik altijd bezig met wat zij van mij en mijn omvang zouden vinden. Dat zorgde ervoor dat ik niet vrij kon spelen

Solo in het Hek in 2006

Solo in het Hek in 2006

Over the top

Maandag kende ik, naast de regisseurs, slechts twee van de ruim twintig deelnemers aan de auditie-workshop. En toen we eenmaal bezig waren, maakte het me niet uit. Uiteraard was ik mijn tegenspelers wel aan het ‘lezen’. Zoals ik dat altijd doe. Om te kunnen reageren op hun spel. Maar geen enkele keer zei dat duiveltje in mijn hoofd: ‘Je staat voor schut, wat zullen ze wel niet van je denken’. Ik genoot enkel van het spelen. Lekker groot en over the top. Dat bleek ook wel toen een bevriende speler tegen mij zei: ‘Dat had je vier jaar geleden nooit gedurfd’.

Dat ik lekker in mijn vel zit en geen zin heb om constant met eten bezig te zijn, betekent echter niet dat ik niet meer met afvallen bezig ben. Dat wil ik nog steeds. Door minder de nadruk te leggen op het eten, lijkt het nu echter gemakkelijker te gaan. En daar leg ik tot na de jaarwisseling maar even de nadruk op.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht