Zorg

Waarom houden we zo van ongezond eten? Obesitas behandelen als verslaving.

Obesitas wordt meestal behandeld door artsen en diëtisten. Maar ernstig overgewicht is veel meer een gedragsprobleem en hoort thuis in de psychologiepraktijk, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht.

obesitas, dik, eten, voeding, overgewicht

Bron: Flickr/ Bandita

Eten is een verslaving

Wetenschappers hebben eerder al aangetoond dat obesitas een verslaving is, vergelijkbaar met de afhankelijkheid van alcohol en drugs. De plek in de hersenen waar het gelukshormoon dopamine wordt aangemaakt, is bij deze mensen vatbaarder voor prikkels. Alles draait om een gevoelig genotsysteem.

Een paar jaar geleden adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gedragstherapie bij het afvallen – naast gezond eten en veel bewegen. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht melden nu dat cognitieve gedragstherapie helpt om terugval bij een dieet te voorkomen. Bij deze behandelvorm neemt de cliënt zijn gevoelens en gedachten verstandelijk onder de loep en stemt daar zijn gedrag op af.

Voor obesitas mensen betekent dat: wie anders leert denken over eten, leert zijn impulsen te beheersen. Bovendien pakt cognitieve gedragstherapie de schaamte over het eigen lichaam en de gebrekkige zelfwaardering aan. Dat is belangrijk, want stemmingsproblemen verergeren het overeten.

Gevoelig voor verslaving

Zodra je iets lekkers eet, komen in het genotsysteem van de hersenen morfineachtige stoffen vrij. Dat is bij iedereen zo.
Bij obese mensen is dit systeem echter kwetsbaarder voor prikkels. Oftewel: gevoeliger voor verslaving. Voor een deel zit dit in je genen. Maar je verschuilen achter je genetische aanleg en zeggen: ‘ik kan er dus niks aan doen’, zou te gemakkelijk zijn.

Je kunt je hersenen trainen en inzetten om deze drang naar eten te leren beheersen, zo menen psychologen.

Dieet en therapie

Gea Vos is diëtiste bij Liv voeding- & leefstijladvies. Gea: “Voedingsadviezen alleen zijn vrijwel nooit voldoende; binnen onze beroepsgroep is de samenwerking met psychologen dan ook een hot item. Alles draait om bewustwording en gedragsverandering. Bij cliënten die erg onzeker zijn, die moeite hebben met het aangeven van grenzen of die ‘alles’ al hebben geprobeerd en er toch niet uitkomen, kan psychologische hulp effectief zijn. Over en weer verwijzen we naar elkaar door.”

Waarom houden we zo van ongezond eten?

Suiker, vet en zout zijn dé grote triggers van het genotsysteem. In een ver verleden waren er tijden van schaarste en had je deze voedingsmiddelen nodig om te overleven.

Nu worden we omgeven door zoete en vette producten en is het moeilijk om alle verleidingen te weerstaan. Vooral mensen met een gevoelig genotsysteem hebben het zwaar. Het eten van iets lekkers kan pijn verzachten en stress verlichten. Helaas is het genot maar voor éven. Om je prettig te voelen – ook door puur lichamelijke oorzaken als het stijgen en dalen van je bloedsuikerspiegel – heb je snel méér van dat lekkers nodig. Soms kun je niet meer stoppen.

Emotie eten

Dit ‘emotionele eten’ zal veel vrouwen bekend voorkomen. Maar net zo min als een paracetamolletje werkt bij een gebroken been, helpt een pond bonbons als je niet happy bent. Bij een gebroken been heb je een operatie of gips nodig. Als je verdrietig of eenzaam bent, is troost gewenst. Niet door het weg kauwen van een zak chips of een megablok chocola, maar wel door een goed gesprek met een vriendin, een ontspannend warm bad of afleiding, bijvoorbeeld een wandeling. Cognitieve gedragstherapie geeft daarvoor handreikingen.

Therapie om minder te eten

Gea Vos is er enthousiast over. Vooral omdat het volgens haar geen zweverig gedoe is. Het is niet spitten en graven in je verleden of de relatie met je moeder. Bij cognitieve gedragstherapie leer je naar jezelf te kijken en te onderzoeken hoe je anders kunt reageren op prikkels. “Dit begint natuurlijk met inzicht in jezelf en in je gedrag. Stel je bent aan het lijnen en je neemt je voor: vandaag gaat het lukken. Maar ’s middags bezwijk je voor iets lekkers. Je kunt dan op twee manieren reageren. Zeggen: ‘Ik ben een slappeling en ik kan dus net zo goed doorgaan met eten.’ Of je zegt: ‘Het is geen ramp en laat ik genieten van dit ene stukje. Maar de rest leg ik weg’.” Het is, kortom, de manier waarop je met je gedachten omgaat.”

“Bij obese mensen kunnen een geur of het zien van etende mensen of reclame al uitlokkers zijn om toe te geven aan de trek. Sommigen eten alleen als ze zich akelig voelen, anderen lopen vast in hun obsessie voor afvallen. Wij kunnen ze helpen te herkennen wat voor type ze zijn. Dan pas kunnen ze zo vroeg mogelijk ingrijpen en zichzelf behoeden voor een eetaanval. Want als je al op het parkeerterrein van de snackbar staat, is het vaak al te laat om jezelf een halt toe te roepen.”

Afkicken van eten

“Als diëtisten zitten wij in het voortraject. Wij helpen een cliënt inzicht te krijgen in zijn valkuilen. Na die bewustwording kan de psycholoog helpen bij het aanbrengen van verandering. Een paar jaar geleden heb ik vanuit een huisartsenpraktijk in Buitenpost op deze manier samengewerkt met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige in het kader van een onderzoek. Wij vulden elkaar prima aan en cliënten werden door onze gemeenschappelijke aanpak heel goed op weg geholpen.”

Net zoals een alcoholist van drank moet afkicken, moet een obesitaspatiënt afkicken van alsmaar eten. Dat is best moeilijk, want je hebt eten nodig om in leven te blijven. Je moet een balans vinden. Vos vergelijkt het met een diep karrenspoor waaruit je getrokken moet worden. Dat lukt met gedragstherapie, al duurt het inslijten van een nieuw – en gezonder – spoor wel een week of zes. Uit alle onderzoeken blijkt dat het brein dit kan leren. Dat is een hoopgevend vooruitzicht voor mensen die vastzitten in een leven dat wordt beheerst door eten.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht