Zorg

Trauma overwonnen door EMDR-therapie. Hoe werkt EMDR-therapie?

Een aanval door een dolle koe bezorgde runderinseminator Sjoerd Dijkstra lange tijd nachtmerries. Een koeienstal durfde hij niet meer in. Een bijzondere techniek – Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie (EMDR) – hielp hem snel van zijn angst af.

ruzie, angst, bang, geschrokken, trauma, edmr

Bron: Flickr/ capture queen

Sjoerd Dijkstra zal het gebeuren niet snel vergeten. Als ervaren runderinseminator met 28 dienstjaren op zak, bezocht hij de laatste boer van die zaterdag. Hij wist er de weg en liep naar de pink die geïnsemineerd moest worden. “Daar vlakbij in de buurt stond een andere pink – naar later bleek de roedelleider – die erg naar mij keek. Ik vertrouwde dat beest niet. Juist toen ik haar wilde wegjagen, stortte ze zich op me.” Dijkstra struikelde en viel met mijn hoofd op het beton. “Als een rodeo-stier beukte ze wel tien minuten op me in. Toen lukte het me om mijn vingers in haar neus te steken en haar kop weg te draaien. Ik dook over het voerhek en bracht mezelf in veiligheid.”

Bang door vervelende gebeurtenis

Hoewel zijn lichaam bont en blauw was ging hij (“Want ik ben niet een man van zwak, ziek en misselijk”) de dagen daarna gewoon naar zijn werk. “Aan het eind van de tweede dag wilde het niet meer. Ik werd zweverig in mijn hoofd en kon mijn nek niet meer draaien. De huisarts stuurde me door naar de neuroloog omdat een whiplash werd vermoed. De maanden daarna volgde ik een revalidatieprogramma om lichamelijk de oude te worden.”

Maar ook psychisch had de runderinseminator een klap gehad.”Ik had vreselijke nachtmerries. Iedere keer zag ik die koeienkop op me afkomen en dan werd ik zwetend wakker. Het advies om hiervoor hulp te zoeken, legde ik aanvankelijk naast me neer. Ik kom er zelf wel uit, dacht ik. Maar ik durfde de koeienstal niet meer in terwijl ik juist zo van mijn werk houd. Dus er moest iets gebeuren.”

EMDR-therapie

“Eerlijk gezegd begon ik sceptisch aan EMDR-therapie. Maar ik heb er veel baat bij gehad. Bij mijn eerste bezoek had ik alleen een gesprek met mijn psychologe Yvonne Menzel, de tweede en derde keer paste zij EMDR toe. Daarna was mijn angst verdwenen. Ik was zo enthousiast dat ik diezelfde dag de stal van een bevriende boer opzocht en tussen de koeien ging staan. Ik durfde weer. Mijn angst is niet meer teruggekomen.”

Psychologe Yvonne Menzel is werkzaam in het Leeuwarder ziekenhuis MCL en enthousiast over EMDR. “Het is een vrij nieuwe therapie en vooral geschikt voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.” Vaak gaat het om herbelevingen, flashbacks, nachtmerries, maar ook om concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Er is dan sprake van post traumatische stress-stoornis (ptss).

EMDR therapie, EMDR, hypnose

Bron: LC/ Marcel van Kammen

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij EMDR wordt de cliënt gevraagd de nare herinnering op te roepen en dan in het bijzonder de beelden met de meest akelige lading. Op dat moment beweegt de therapeut een vinger op 30 centimeter afstand van het gezicht van de cliënt heen en weer. Door de vinger te volgen met de ogen komen er gedachten en beelden op gang.

Vaak verandert er wat in de beelden die de cliënt voor zich ziet. De therapeut vraagt de cliënt na elke serie vingerbewegingen zich te concentreren op de meest opvallende veranderingen. De oogbewegingen leiden er toe dat de akelige herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt steeds makkelijker om aan de nare gebeurtenis terug te denken.

Menzel: “Deze therapie wordt ook gegeven met klappen in de handen of via een koptelefoon. In dat geval hoort de cliënt afwisselend in het linker- en rechteroor tikken. Hoe EMDR werkt, is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de oogbewegingen of tikken ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Dát het werkt, is inmiddels bewezen. EMDR is momenteel bij ptss de meest aangewezen behandelmethode. Zelf heb ik inmiddels bij twaalf cliënten EMDR toegepast. Afhankelijk van de complexiteit van hun klachten kon ik ze met één tot tien sessies van hun ptss afhelpen.”

De naam Sjoerd Dijkstra is gefingeerd.
Dit artikel is eerder verschenen in de Leeuwarder Courant

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht