Zorg

In relatietherapie. Wanneer moet je in relatietherapie?

In relatietherapie, dat zou elk stel eens moeten. Want het is overal goed voor: om de boel te redden, als apk én om netjes uit elkaar te gaan.

relatietherapie, therapie, verliefd, liefde, relatie

Bron: Flickr/ M@rg

Aanleiding voor relatietherapie

Jaren geleden schafte mijn echtgenoot een loopband aan. Een log, loodzwaar, lelijk apparaat, maar het was voor de goede zaak: een fitte man, dus ik nam het obstakel voor lief. Wellicht onnodig te vermelden dat het na vijf keer gebruiken alleen nog maar in de weg stond. De enige lichaamsbeweging die mijn man nog dankzij de loopband kreeg, was door hem te verslepen. Maar verdwijnen deed het apparaat niet. Wat het wel deed was ruimte in beslag nemen, daglicht blokkeren en stof vergaren.

Bijna dagelijks stootte ik mijn knie ertegen, mijn elleboog of scheen. Irritatie en woede vlamden dan in mij op, maar ik deed er het zwijgen toe. Net als mijn man, die zo zijn eigen redenen had om het onding en mijn ergernis te negeren. Zo werd de loopband het L-woord: het-ding-datniet-genoemd-mag-worden. En daarmee het symbool voor wat er mis was in ons huwelijk: niet veel, behalve het Zwijgen en Vermijden. Want het conflict aangaan is nooit onze sterkste kant geweest. Daardoor is er weliswaar zelden ruzie, maar blijft er ook nog weleens iets liggen. Liggen gisten, broeien en knagen. En dat is voor niemand leuk.

Dus besloten we er iets aan te doen. Het initiatief kwam van mij. “Ik wil in relatietherapie”, zei ik. “Ga je gang”, grapte mijn man, maar ook hij zag er het nut wel van in. En toen we de eerste keer voor de deur van de therapeut stonden, wensten we elkaar een ’prettige wedstrijd’.

EFT -therapie

Niet dat we alsnog de strijd aangingen, in die neutrale spreekkamer ergens in een Vinexwijk. Tussen de comfortabele stoelen was niet te veel en niet te weinig afstand, de klok hing strategisch achter ons en tussen ons in stond de troostdoos met Kleenex.

Onze therapeut deed aan Emotionally Focused Therapy (EFT), en daarin staat de verbinding tussen de partners centraal. Het is een uit de VS afkomstige methode die ook in Nederland steeds populairder wordt, en waarin je als stel grofweg drie fasen doorloopt. Je leert het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen, je benoemt je angsten en behoeftes binnen dat patroon, en tot slot stap je uit je patroon en leer je elkaar hulp, steun en begrip te vragen.

Emotie in relatietherapie

Karin Wagenaar, relatietherapeut in Utrecht, vindt EFT een prachtige methode. Zij werkt al tientallen jaren met koppels, en komt nog uit de school waarin niet het gevoel, maar het gedrag centraal staat. Ze maakte kennis met EFT op een congres in de VS, waar grondlegster Sue Johnson sprak. “Haar verhaal sloeg in als een bom. Eindelijk een model waarin hoofd en hart geïntegreerd werden”, aldus Wagenaar. “Voorheen ging het nooit over gevoel; als relatietherapeut veranderde je vooral de interactiepatronen en dan zou de emotie vanzelf volgen, was het idee. EFT redeneert andersom. Je zoekt naar de emotionele onderlaag van het patroon, want daar zit de pijn die geheeld moet worden. Als iemand altijd boos op z’n partner reageert, komt dat vaak voort uit angst. Angst om verlaten of niet gezien te worden, bijvoorbeeld. Denk aan de vrouw die kwaad wordt als haar man laat thuiskomt van werk. Hij heeft geen zin in dat gezeur, dus gaat nóg maar een uurtje werken. Terwijl haar woede eigenlijk een protest tegen de eenzaamheid is.”

In EFT probeer je dat soort reacties samen te ’decoderen’. Om dat te bereiken, moeten de partners zich veilig voelen hun behoeften uit te spreken. Om tijdens de sessies kwetsbare dingen te zeggen als: ’Ik heb je nodig’, of: ’Ik voel me alleen’. Want dat zijn de gevoelens waar het eigenlijk om draait. En niet om de rondslingerende vuile sokken of de vuilniszakken die nog naar buiten moeten. “EFT focust op de essentie van relatie”, zegt Wagenaar. “Vroeger behandelde je vooral op gedragsniveau. Je gaf opdrachten als: ’Op even dagen doe jij iets leuks voor je vrouw, op oneven dagen verzint zij iets voor jou.’ Dat kan werken, maar het blijft meer aan de oppervlakte. Bij EFT ga je de diepte in, je werkt aan de hechting, de verbinding tussen twee mensen. Dat is hard werken, maar er gebeuren soms de ontroerendste dingen. Bijvoorbeeld dat iemand opeens wél durft te zeggen dat hij bang is de ander te verliezen. En dat hij dan merkt dat de partner daar heel goed op reageert. Dan ontstaat er iets nieuws in een relatie, is er een keerpunt bereikt.”

Ervaringen van EFT- therapie

Ook mijn man en ik merkten tijdens de therapie dat we veel meer tegen elkaar konden zeggen dan we altijd dachten. Voor mij persoonlijk was dat de grootste winst. Als we ons ongenoegen of onze onzekerheid naar elkaar uitspreken – natuurlijk wel even op de toon letten – gebeurt er niets rampzaligs. Integendeel, het lost juist iets op.

Harde cijfers zijn er niet, maar als ik om me heen kijk, lijkt relatietherapie bezig aan een opmars. Menig bevriend stel neemt samen plaats op de divan. Al kan dat natuurlijk ook aan de leeftijd (40-plus) en de bijbehorende relatieduur liggen.

Oplossingsgerichte relatietherapie

Niet iedereen kiest voor EFT, ook andere, klassiekere therapievormen kunnen effectief zijn. Zo zaten Linde (41) en Bob (41) een jaar lang samen in cognitieve gedragstherapie, een zeer oplossingsgerichte methode waar het stel nu nog de vruchten van plukt. Als eigenaars van een horecagelegenheid werken Linde en Bob veel samen, en in combinatie met de taakverdeling binnen het gezin kwam hun relatie onder druk te staan. “Op het laatst gunden we elkaar het licht in de ogen niet meer”, vertelt Linde. “De één mocht niks leuks meer doen zonder de ander, want er lag altijd nog een berg werk en we voelden ons voortdurend verongelijkt. Terwijl we wel dag en nacht met elkaar moesten wonen, opvoeden en een bedrijf runnen. De therapeut vroeg aan ons: ’Willen jullie blijven vechten of zeg je: we houden van elkaar, we willen samen verder, dus laten we leren met elkaar te werken? Kies je voor het laatste, dan moeten jullie naar een paar zaken gaan kijken.’ Zij liet ons inventariseren waar onze pijnpunten zitten, waarin elk van ons goed en juist minder goed is, wat we moeilijk vinden in de communicatie en wat daarin onze voorkeuren zijn. Door dat in kaart te brengen, konden we taken beter verdelen en vatten we dingen niet meer zo persoonlijk op. Voor mij was het een eyeopener dat een relatie ook een samenwerkingsverband is, waarin ieder zijn talenten en gebreken meeneemt. Sinds de coaching zijn we dat onder ogen gaan zien, richten we de boel daarop in en helpen elkaar daarbij zo goed mogelijk.”

De therapie van Linde en Bob was heel praktisch en gericht op het uit de weg helpen van de dagelijkse irritaties. Zo kreeg het stel huiswerkopdrachten mee. Linde: “Als we ons aan elkaar ergerden, mochten we het niet zeggen, maar moesten we het op een lijstje zetten. ’s Avonds maakten we dan een selectie van de dingen die we alsnog wilden uitspreken. Wat bleek: er bleef eigenlijk zelden iets over, de irritatie was allang niet meer belangrijk. Terwijl je op het moment zelf nog woest schrijvend en met vuurspuwende ogen naar je partner had zitten kijken: ’Wacht maar tot vanavond, jij!”’

Pick your fights was dus het devies: bedenk goed wat wel en wat niet de moeite waard is om ruzie over te maken. Die methode viel niet altijd uit in het voordeel van Linde. “De therapeut zei tegen mij: ’Als jij je zo ergert aan zijn troep, waarom ruim je het dan niet gewoon op?”’ Hm. Als vrouw hoop je natuurlijk op een andere uitspraak van hogerhand.

Ervaring relatietherapie

Toen mijn man en ik eenmaal naar de relatiecoach gingen, kreeg ik geregeld mailtjes van bekenden: ’Hoe heet die therapeut van jullie? Kun je hem aanraden? Het is niet voor ons, hoor, maar voor een goeie vriendin.’ Uh-huh. ’Zeg maar tegen ’je vriendin’ dat ze niet te lang moet wachten,’ antwoordde ik dan. ’Gisteren beginnen, zou ik zeggen! Wij varen er wel bij.’
En dat was ook zo. Het was niet altijd even leuk of eenvoudig, al dat inzicht vergaren, maar we zijn er echt iets mee opgeschoten. Meer begrip voor elkaar, meer ruimte om dingen te vragen en uit te spreken. Het blijft oefenen, maar we zijn een eind gevorderd.

Bovendien valt er ook heus wel wat te lachen bij de relatietherapeut. Al was die van ons het daar niet altijd mee eens. “Wat gebeurt er? Wat doen jullie?” vroeg hij streng, als wij onderling een snedige grap poneerden. ’Gewoon, het probleem weglachen’, zeiden wij dan, maar dat was dus niet de bedoeling. Want weglachen, dat was deel van ons patroon en dat moesten we nu juist doorbreken.

Toch was hij zelf ook best geestig, onze shrink, zij het vaak onbedoeld. “Hoe wil je dat jouw vrouw je ziet?” vroeg hij eens aan mijn binnenvettende echtgenoot. “Als een man met laatjes? Laatjes waarin hij van alles diep wegstopt?” En terwijl mijn partner zat te zweten van de zelfreflectie, kreeg ik de slappe lach om die beeldspraak, en om mijn lieve, arme man met zijn laatjes.
Zelf bleef ik tijdens de sessies ook niet buiten schot. Ik mocht mijn echtgenoot dan hebben meegesleept omdat ik stiekem vond dat vooral híj aan de bak moest (’Zegt u er nu eens iets van, meneer de therapeut’), in de praktijk pakte dat natuurlijk anders uit. Ook ik moest mijn ziel blootleggen, reacties verklaren en drijfveren analyseren. Een soms pijnlijk, maar altijd verhelderend proces.

Werken aan liefde

De boel op een nette manier afronden: ook daar kan relatiecoaching behulpzaam bij zijn. Dat is vooral belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn. Maar preventief in therapie gaan verdient uiteraard de voorkeur. Reddingsactie of relatie-apk, de liefde verdient het nu eenmaal om hard voor te werken. Dat het de moeite waard is, heb ik aan den lijve ondervonden. We hebben gehuild, we hebben gelachen, we hebben dingen over onszelf en elkaar ontdekt. Vorige week hadden we onze laatste sessie, en ik vond het bijna jammer. “Tegen wie moet ik nu dan over jou klagen waar jij bij bent?” vroeg ik aan mijn man. Die hield wijselijk zijn mond en ontkurkte de champagne.

En de loopband? Die hebben we op Marktplaats gezet, voor een belachelijk laag bedrag. Nog geen drie uur later droegen twee Georgische zwarthandelaars hem het huis uit. In de ruimte die hij achterliet, doe ik dagelijks een dansje.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht