Zorg

Hartoperatie bij een foetus. Hoe gaat een dotterbehandeling bij een ongeboren kind?

De kleine Steye zat nog in de buik van zijn moeder, toen hoogleraar Dick Oepkes een hartoperatie moest uitvoeren. Met succes. “Het was ontzettend spannend.”

hartoperatie, foetus

Bron: LC

Noem het gerust een medisch wonder: de geslaagde hartoperatie bij een foetus van 23 weken. “Ik was in opperste concentratie. Vergelijk het maar met een topsporter vlak voor de wedstrijd. Ik wist natuurlijk dat ik kon vertrouwen op het team waar ik al zolang mee samenwerk, maar je moet het wel gewoon doen.”

Dick Oepkes, gynaecoloog en hoogleraar verloskunde en foetale therapie van het LUMC in Leiden, weet nog alles van het moment dat hij het leven redde van de toen nog ongeboren Steye uit Twente. Het was een jongetje, nog zonder naam. Inmiddels is hij een gezonde jongen van zeven maanden oud. Het LUMC vond het moment gepast om de unieke medische prestatie openbaar te maken. Op het moment van de ingreep was het nog maar de vraag of het kindje levend ter wereld zou komen.

Dotterbehandeling ongeboren kind

Steye bleek op de standaard 20 weken-echo een slecht functionerende linkerhartklep te hebben. Daardoor was de linkerhartkamer te klein en liep er te weinig bloed door de aorta. Zijn levensverwachting was laag. Ouders Ellen en André stonden voor de keus: ingrijpen of niet. Als de artsen niets zouden doen, was er een serieus risico dat hun kind het niet zou halen. Maar de operatie was riskant: een dotterbehandeling in Leiden door het team van Oepkes, terwijl het kind nog in Ellens buik zat. Een operatie die in Nederland nooit eerder succesvol werd uitgevoerd. Toch was hun keus snel gemaakt.

Wat gebeurt er tijdens een dotterbehandeling?

Om het slecht werkende hart van het jongetje te herstellen moest de Leidsche arts die bewuste vrijdagmiddag met een lange naald door de navel van de moeder, door de baarmoederwand en door het lijfje van de foetus prikken. Het hartje van de nog ongeboren Steye was niet groter dan een olijf, toch moest de lange naald precies in de linkerhartkamer komen. Een extreem minutieuze opdracht. Door op een groot scherm te kijken waarop hij zijn eigen handelingen in de buik uitvergroot kon volgen, lukte het Oepkes.

In de naald die hij inbracht in het kleine hart zat een ballonnetje, dat eenmaal ter hoogte van de hartklep naar buiten kwam. Kindercardioloog Nico Blom, die Oepkes assisteerde, blies het ballonnetje vervolgens handmatig op. De ballon duwde de te nauwe hartkamer als het ware groter, waardoor het bloed beter door de aorta kon stromen. Het lege ballonnetje verdween vervolgens weer in de naald die via dezelfde weg terug weer naar buiten kwam.

Risicovolle hartoperatie

Het was meer dan spannend, zegt Oepkes. “Vooral om het juiste plekje te kiezen waar je moet prikken. Het moet meteen goed zijn.” Zeker, de handeling op zichzelf was een technische. Maar zo voelde het niet. “Doordat ik op het scherm de echo van het kindje kon zien, was ik me maar al te goed ervan bewust dat ik bezig was met een klein mensje.”

De ouders van de ongeboren Steye hadden op dat moment nauwelijks in de gaten hoe spannend de ballondilatatie in werkelijkheid was. De artsen legden er ook zo min mogelijk nadruk op. Pas later dachten ze goed na over het feit dat de operatie pas twee keer eerder in Nederland was uitgevoerd – en beide keren zónder succes. “Nu we dit succes naar buiten kunnen brengen, hoop ik dat we nog meer ouders kunnen helpen die tijdens de echo een slecht werkend hartje ontdekken”, zegt Oepkes.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht