Zorg

Oude uitstraling door hoge bloeddruk. Waarom krijg je rimpels?

Onderzoekers van het LUMC tonen aan dat vrouwen met een lagere bloeddruk er jonger uitzien dan vrouwen met een hogere bloeddruk. Ook mensen uit langlevende families worden jonger geschat.

roken, hoge bloeddruk, bloeddruk, oud, rimpels, oude vrouw, bejaarde

Bron: Flickr/ TRF_Mr_Hyde

Vrouwen met lagere bloeddruk zien er jonger uit, bij mannen is er geen verschil. Uit onderzoek dat het LUMC samen met Unilever uitvoerde blijkt dat ieder jaar dat vrouwen ouder worden geschat, de bovendruk bij hen 29 millimeter kwikdruk hoger is. Deze resultaten zijn gepubliceerd in The Journals of Gerontology.

Veroudering van de huid door bloeddruk

Of een lage bloeddruk ook direct zorgt voor een jongere huid is niet bekend. Er kan ook een onderliggende oorzaak voor beide effecten zijn. De biologische veroudering van cellen is daarvoor een goede kandidaat. “Met de leeftijd worden de bloedvaten minder soepel waardoor de bloeddruk toeneemt. Ook de elasticiteit en veerkracht van de huid nemen af. Hierdoor krijgen mensen niet alleen rimpels, maar gaat de huid ook hangen”, legt dr. Diana van Heemst uit. Zij is onderzoeker op de afdeling Ouderengeneeskunde van het LUMC.

Hoe hou ik mijn huid jong?

Bij vrouwen met een lagere bloeddruk veroudert de huid juist minder snel, waardoor zij jonger worden geschat. Het is voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage bloeddruk en er jong uitzien. Van Heemst: “We hopen dat de resultaten van deze studie mensen stimuleren om gezond te leven en hun bloeddruk goed in de gaten te houden. Leefstijl heeft niet alleen invloed heeft op je gezondheid, maar óók op je uiterlijk. Dat kan vooral voor vrouwen tussen de dertig en veertig jaar een goede drijfveer zijn om bijvoorbeeld hun eetpatroon aan te passen of meer te bewegen”.

Lang leven met minder rimpels

Voor mannen is er geen relatie tussen uiterlijk en bloeddruk. Wel constateerden de onderzoekers dat mannen die roken ouder worden geschat dan mannen die niet roken.

In het onderzoek werd verder ontdekt dat mannen en vrouwen uit langlevende families minder rimpels hadden aan de binnenkant van hun bovenarm dan mannen en vrouwen van wie de familieleden niet erg oud zijn geworden. Vooral bij mannen was het verschil opvallend groot. Ze hadden niet alleen minder rimpels aan de binnenkant van hun bovenarm – een indicatie voor hun biologische leeftijd – maar oogden ook jonger dan ze in werkelijkheid waren.

Bloeddruk controleren

Een hoge bloeddruk voorkomen is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Aangeraden wordt om jaarlijks de eigen bloeddruk te laten controleren. Is die te hoog, dan kunnen medicijnen of een dieet met minder zout helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Een arts kan daarover adviseren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht