Zorg

Mixed Connective Tissue Disease. Wat is MCTD?

Het lichaam van Jinke Boersma (34) uit Houtigehage verdraagt zichzelf soms niet. Ze heeft de zeldzame ziekte Mixed Connective Tissue Disease.

Mixed Connective Tissue Disease, MCTD

Bron: Wikimedia/ Chris & Erin Rezner

Meerdere ziektes in één lichaam

Wie Jinke Boersma  uit Houtigehage ontmoet, heeft in eerste instantie geen idee dat ze een akelige ziekte onder de leden heeft: Mixed Connective Tissue Disease (MCTD). Ze ziet er gewoon uit.   Maar dat kan zo maar veranderen.   Dan heeft ze uitslag en vocht in het gezicht.   MCTD is een auto-immuunziekte: het lichaam weert eigen organen af. De Engelse benaming geeft al aan dat het een gemengde bindweefselziekte is. Met andere woorden: MCTD heeft overlappende kenmerken van soortgelijke ziekten zoals lupus en sclerodermie, een minder bekende reumatische aandoening.   Ook die ziekten kunnen bijvoorbeeld gewrichtsklachten en huidafwijkingen veroorzaken.

Vermoeidheid

“Ik heb van alles wat”, vertelt Boersma droogjes.   Een paar jaar geleden begon het bij haar. Als ze van binnen naar buiten ging, werden haar vingers wit. Het was alsof er duizend naalden in prikten. Soms duurde dat gevoel tien minuten, soms hield het wel een uur aan.   Dat heet het ‘fenomeen van Raynaud’, een symptoom dat bij alle drie auto-immuunziekten hoort.

Pas sinds een jaar weet ze dat ze MCTD heeft, met kenmerken van lupus en sclerodermie. Bij iedere patiënt uiten de ziektes zich anders, de grote gemene deler is vooral de immense vermoeidheid. “Daar heb ik nog het meeste last van.” Zonlicht kan ze moeilijk verdragen, ook in de winter.   Vaak zijn haar ogen ontstoken.   Of ze heeft een met vocht opgezet gezicht of een vlindervormige uitslag rondom haar ogen, bekend van Lupus. “Het is voor mij elke morgen een verrassing hoe ik er die dag uitzie.”   Voor haar klachten loopt ze onder andere bij een internist en een dermatoloog bij het UMCG in Groningen. “Ik kan altijd bellen. Ik heb zo veel onderzoeken gehad, ik ga wekelijks naar Groningen.”

MCTD patiënten verschillende klachten

In totaal zijn er zo’n 1500 patiënten in Nederland, van wie er 150 bij de patiëntenvereniging NVLE zijn aangesloten.   Omdat iedereen weer andere symptomen heeft, is het moeilijk ervaringen uit te wisselen, vindt Boersma. “Je kunt moeilijk tips krijgen, want de een heeft last van de nieren en de andere van de spieren.” Voor de ziekten worden daarom naast de internist bijvoorbeeld ook de cardioloog en de reumatoloog geconsulteerd.

Prednison bij MCTD

Er zijn periodes waarin Boersma klachtenvrij is, maar de ziekte kan ineens ontvlammen.   Ze prijst zich gelukkig met een werkgever die flexibel is: als ze moe is, kan ze even naar huis of later met werk beginnen. Toch stuit ze in het sociale verkeer nog wel eens op onbegrip. “Ik kan soms niet lang naar een feestje. Dan ga ik om tien uur naar huis omdat ik doodop ben. Dat begrijpt niet iedereen.”   De ziekte is niet te genezen. Boersma slikt er geen medicijnen voor. Het zware middel prednison zou ze kunnen nemen.   “Maar dat wil ik liever niet.”  Het kan tijden goed gaan, maar de ziekte kan ook verergeren.   In het ergste geval tast de ziekte haar organen zo aan, dat ze er aan dood kan gaan.   Zover wil ze nu nog niet denken.  “Eigenlijk gaat het nog goed.” Haar ziekte is nu niet ernstig, maar vooral lastig.

Onbekende ziekte MCTD

Waarom haar dit “noodlot” treft, weet ze niet. De oorzaak is onbekend. De ziekte treft in meer dan driekwart van alle gevallen vrouwen. “Veel dokters kennen de ziekte ook niet. Er wordt niet veel onderzoek naar gedaan, want de groep patiënten is te klein.” De eerste specialist bij wie ze kwam, oordeelde dat ze de ziekte van Raynaud had. Ze moest zich daarom maar warmer kleden. Boersma kan er nu om lachen.

Dit artikel heeft eerder in de Leeuwarder Courant gestaan.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht