Zorg

Wat gebeurt er na een hartstilstand? Koeling mag een tikje minder

Wie na een hartstilstand op de intensive care van het ziekenhuis belandt, wordt gekoeld om hersenschade te voorkomen.

Het MCL in Leeuwarden deed mee aan een groot internationaal onderzoek naar de behandeling van deze groep patiënten. De uitkomsten zijn gepresenteerd in een artikel in het prestigieuze Amerikaanse blad The New England Journal of Medicine.

hartstilstand

Koeling na hartstilstand. Illustratie Wieteke Koolhof

Eigenlijk gaat het om een kleine groep patiënten, vertelt neuroloog-intensivist Michael Kuiper van het MCL en voorzitter van de Nederlandse Reanimatieraad. Want een hartstilstand buiten een ziekenhuis heeft in de helft van alle gevallen direct een fatale afloop, omdat er niet op tijd gereanimeerd kan worden.

Intensive care

De andere helft gaat naar het ziekenhuis. Soms naar de hartbewaking, maar meestal naar de intensive care, omdat ze er slecht aan toe zijn. De helft overleeft het niet, maar van hen die het wel overleven gaan de meesten na verloop van tijd in redelijk goede conditie naar huis. Een zeer klein aantal komt terecht in een verpleeghuis.

Lichaamstemperatuur

Sinds ruim tien jaar geleden worden overlevers van een hartstilstand gekoeld en gesedeerd: door de lichaamstemperatuur met een infuus of speciale koeldeken terug te brengen naar zo’n 33 graden Celsius en de patiënt in rusttoestand te brengen, hebben de artsen op de intensive care meer tijd om een prognose te stellen.

Kuiper: ,,Vroeger werd de patiënt aan de beademing gelegd en was het vooral afwachten of en wanneer een patiënt wakker zou worden.”

Koeling

Koeling van het lichaam remt de schade in de hersenen als de bloedsomloop op gang komt. De hersenen raken namelijk niet meteen beschadigd als ze verstoken zijn van zuurstof – door de hartstilstand – maar vooral zodra er weer zuurstof bij komt. ,,Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Het mooie van de intensive care hier in het MCL is dat we het zelf ook willen en kunnen onderzoeken”, zegt Kuiper.

Hartstilstand

Familieleden van in totaal 38 comateuze patiënten stemden in met het wetenschappelijk onderzoek: bij loting werden ze ingedeeld in een groep waarbij de lichaamstemperatuur werd teruggebracht naar 33 graden, of in een groep waarbij de temperatuur naar 36 graden werd teruggebracht.

De overlevers werden gevolgd, soms zelfs tot bijna drie jaar na de hartstilstand. ,,Wat bleek is dat het voor die groep mensen niet uitmaakte of ze nu op 33 of 36 graden waren gekoeld. De temperatuur zelf is dus blijkbaar niet de meest zwaarwegende factor bij het herstel. De attentie, de sedatie, het tijd geven zijn net zo belangrijk.”

hartstilstand

Neuroloog-intensivist Michael Kuiper. Foto MCL/Jan Edwin Geertsma

Temperatuur

Dat het niet uitmaakt welke lage temperatuur de patiënt heeft, heeft één belangrijk voordeel: hoe minder de temperatuur hoeft te zakken, hoe sneller dat gaat. Tijdwinst is belangrijk. En het is makkelijker om te doen. Wat bijwerkingen betreft, maakt een temperatuur van 33 of 36 graden niet uit.

Geen grote verschuivingen

De bevindingen in het MCL komen overeen met die in andere ziekenhuizen. Het is mooi om te weten, maar het zal op korte termijn geen grote verschuivingen teweegbrengen, denkt Kuiper. ,,Het onderzoek gaat alleen over koelen op de intensive care. Niet over koelen bij binnenkomst op de spoedeisende hulpafdeling, want we hebben niet bewezen dat koelen niet meer hoeft.”

Voorzichtig

Kuiper gaat intern tekst en uitleg geven, maar gaat ook lezingen elders geven. Hij wil ervoor waken dat de verkeerde conclusies worden getrokken. ,,We moeten voorzichtig zijn.” De teugels te veel laten vieren, zou kunnen betekenen dat te hoge temperaturen worden getolereerd. ,,Dat moet vooral niet. We moeten niet terug naar de tijd van voor de koeling.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht