Zorg

Tumorbank moet voor specifiekere medicatie zorgen. Kankermedicijn in een maatpak.

Het VU medisch centrum in Amsterdam herbergt een laboratorium van wereldfaam. Dagelijks worden er kankertumoren op genetische afwijkingen onderzocht. De bevindingen, opgeslagen in een kolossale databank, brengen op maat gesneden medicijnen in rap tempo naderbij. Hoogleraar Bauke Ylstra: “Geen twee tumoren zijn genetisch hetzelfde.”

bauke ylstra, tumoren

Bauke Ylstra Bron: DvhN

Het zou een scene uit een low-budget sciencefictionfilm kunnen zijn, want zelfs met een overmaat aan fantasie is het nauwelijks voorstelbaar.

Een kankerpatiënt meldt zich in het ziekenhuis niet langer bij de afdeling Oncologie, maar bijvoorbeeld bij de balie ’Afwijking Chromosoom 20’, waar een medicijn op maat wordt verstrekt. Niet voorgeschreven door de kankerspecialist, maar berekend door de moleculair patholoog – veeleer een ’techneut’ die zich specifiek met ziekteleer bezighoudt en precies weet welke kanker welk geneesmiddel behoeft.

Bauke Ylstra (48), hoogleraar Tumorgenoomanalyse aan het Cancer Center Amsterdam van het VU medisch centrum, acht het bepaald geen toekomstmuziek. “In de komende 10, 15 jaar”, zegt hij, “worden medicijnen ontwikkeld die kanker, in welke vorm ook, uiterst precies te lijf gaan. Daarom kijken we waarom de ene tumor zich anders gedraagt dan de ander. Bovendien kunnen we straks aan de hand van de genen in de tumor voorspellen welke therapie het beste bij de patiënt past.”

Archief tumorweefsel

In het medisch centrum leidt Ylstra een laboratorium dat inmiddels wereldfaam geniet dankzij een reusachtig ’archief’ aan tumorweefsel, dat 30 jaar teruggaat en is opgeslagen in blokjes paraffine, kaarsvet dus. Ylstra bezit de technische sleutel tot de genetische code van deze tumoren.

“Met het archiefmateriaal worden profielen van grote aantallen tumor genomen van patiënten in kaart gebracht. Als in de toekomst een nieuwe patiënt zich in het ziekenhuis meldt, kan zijn tumorprofiel worden vergeleken met de vele profielen uit onze databank. Een geheugen van gegevens die voortdurend worden gelezen.”

Ziekenhuizen en onderzoekscentra, van de Verenigde Staten tot Japan, sturen nieuwe, maar evenzeer oude tumorfragmenten naar Amsterdam. “Als je het tumorgenoom onderzoekt vanuit weefsel dat direct uit de operatiekamer komt, weet je pas vele jaren later of de behandeling die er op volgt, is aangeslagen”, licht Ylstra toe.

Kanker specifieker bestrijden

In het lab zijn laboranten, statistici en bioinformatici onvermoeibaar bezig met het verwerken van alle informatie. Die wordt verkregen dankzij een analyseapparaat dat in razend tempo een nauwkeurig overzicht produceert van de genetische afwijkingen van de binnenkomende tumoren. “Door steeds verfijnder in te zoomen op het DNA van tumorcellen verkrijgen we essentiële kennis over het ontstaan en de bestrijding van kanker. Ik heb duizenden tumoren zien langskomen – zelden zijn ze genetisch hetzelfde. Toch wordt kanker ze vooralsnog bij patiënten op dezelfde manier bestreden. Waar kanker nu veelal wordt behandeld met een schot hagel, daar zal steeds vaker een scherpschutter de tumor(en) te lijf gaan. Een ’precision medicine’ dat we nu al bij long-en borstkanker toepassen.”

Omdat Ylstra en zijn medewerkers tumoren snel genetisch kunnen ontleden, verwacht hij ’een sneeuwbaleffect’ in de ontwikkeling van deze precisie medicijnen. “One size fits all wordt tailor made – we gaan in de farmacie van confectie naar maatkleding. Een absolute doorbraak in het vroegtijdig ontdekken en bestrijden van kanker.”

 

Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht