Zorg

Operatie kunstknie sneller en beter met nieuwe techniek.

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht en het aantal ouderen groeit behoorlijk de komende jaren. Ziekenhuizen krijgen het daardoor steeds drukker met het vervangen van versleten heupen en knieën. In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen, Bethesda Hoogeveen en Scheper Ziekenhuis Emmen wordt een nieuwe methode gebruikt voor de knieoperatie en de Ommelander Ziekenhuis Groep draait er een proef mee.

kunstknie, maarten bouwma

Orthopedisch chirurg Maarten Bouma met een kunstknie. Bron: LC/ Niels Westra

Nieuwe operatie voor nieuwe knie

Het succes van een nieuwe knie hangt vooral af van de nauwkeurigheid waarmee de prothese wordt geplaatst, vertelt orthopedisch chirurg Maarten Bouma van Tjongerschans.
“We halen het slechte versleten deel weg en vervangen dat door metaal en kunststof.” Tot ongeveer een jaar geleden was dat in het ziekenhuis in Heerenveen een grotere klus dan nu.
Bouma legt uit: “We zagen het bot van het boven-en onderbeen zodanig af, dat er zaagvlakken ontstaan waarom de prothese past. Voorheen werd de richting van deze zaagvlakken bepaald met behulp van een lange pin die in de mergholte van het bot werd ingebracht.”

Het voorwerk deed veel: door röntgenfoto’s uitvoerig te bestuderen voor de ingreep konden Bouma en zijn collega’s weten hoe ze de nieuwe knie moesten plaatsen. Maar pas bij het openmaken van de knie kregen ze een exacter plaatje.

Knieprothese op maat

Dat gaat nu anders. De orthopedisch chirurg laat de patiënt een paar weken voor de ingreep door de mri gaan. Die scant de knie op detail. De driedimensionale beelden uit de mri gaan per computer naar de Verenigde Staten, waar een voorstel gedaan wordt voor optimale plaatsing van de prothese.

Bouma en zijn collega’s stellen dat met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkeld computerprogramma zonodig verder bij en laten vervolgens aan de hand daarvan een op de patiënt toegesneden zaagmal maken voor de best passende prothese.

Na vier weken is die volledig op maat gemaakte zaagmal voor de patiënt in het ziekenhuis beschikbaar. “Het opereren is vervolgens voor ons gemakkelijker geworden. Je maakt de knie open, plaatst de zaagmal en maakt de zaagvlakken en je laat de prothese er zo op glijden.” Het klinkt eenvoudig, maar de orthopedisch chirurg moet wel – net als voorheen – de weke delen rondom de knie in de gaten houden en op de juiste spanning houden.

Herstel kunstknie

Al met al levert de nieuwe techniek veel voordelen op. Niet alleen voor de arts, die ongeveer een kwartier tijdwinst maakt met de nauwkeuriger prothese.

“Doordat we minder lang bezig zijn en de mergholte van het bot niet meer hoeven te openen om een pin te plaatsen, is er veel minder bloedverlies en minder gevaar van complicaties zoals infecties en trombose”, aldus Bouma. “Ook hebben we de indruk dat het herstel sneller gaat dan bij de oude techniek.”

De patiënt is dus sneller op de been. “Al een paar uur na de operatie kan de patiënt de knie bewegen en erop staan.” Bouma en zijn collega’s willen het snellere herstel verder optimaliseren door een andere vorm van pijnbestrijding toe te passen.”Des te korter een patiënt in het ziekenhuis verblijft, des te beter. Ook met het oog op het risico op infecties.” Bouma verwacht dat de huidige vijf opnamedagen misschien wel ingekort kunnen worden tot twee of drie dagen.

De nieuwe techniek is geen doel op zich. “Het is en blijft een hulpmiddel. Opereren blijft mensenwerk. We weten pas wat de weke delen, dus het weefsel om het kniegewricht, doen op het moment dat we de knie open hebben. Het is tenslotte maatwerk.”

Nieuwe operatie kunstknie nog niet in gebruik

De nieuwe techniek is nog wel omstreden. Het Martini Ziekenhuis weigert de techniek daarom toe te passen. “We kunnen het wel maar doen het niet”, laten de orthopedisch chirurgen weten. “De techniek heeft zijn meerwaarde nog niet bewezen. Daarnaast stellen zorgverzekeraars eisen aan de vervangende prothese; een goede overleving met een duurzaamheid van zo’n tien jaar. De duurzaamheid is bij deze techniek nog niet vastgesteld.” De techniek bestaat nu zo’n vijf jaar.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht